TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 388,81000
USD: 359,44000
CHF: 407,67000
GBP: 454,94000
Hirdetés
Mihez kezdjünk veled, búza?

Mihez kezdjünk veled, búza?

Hírek - 2022.10.11

Az aszályos nyár után szerencsére megérkezett az őszi csapadék, ami kedvező körülményeket teremt a kalászosok vetéséhez. Habár a búza potenciális termésátlaga 25-30 tonna hektáronként, a rekordtermés nálunk 17-18 tonna, a 8-10 tonna már jónak számít, az átlag azonban csak nagyjából 5 tonna körül mozog. Mit tehetünk annak érdekében, hogy ennél azért több jöjjön le egy hektárról?

Hirdetés

E kérdést boncolgatja tanulmányában Lauschmann Dávid, az Agrofil-SZMI Kft. munkatársa. Mint azt írja: a búza termésátlagát számos tényező befolyásolja, ezek közül a talajművelés és a tápanyag-utánpótlás (főleg a nitrogén) kérdései rendszeresen a figyelem középpontjában vannak. Azonban könnyű belátni, hogy ha valóban csak ezen múlna, már rég 10 tonnás búzákat termelnénk. Hát akkor még mi hiányzik? A szakember úgy véli, nem kevésbé fontos a vetőmag (fajtaválasztás) és a vetésváltás kérdésköre.

Majd leszögezi: a megfelelő vetésváltás minden kultúra sikeres termesztésének alapja. Ám nem csak arról van szó, hogy egyes kultúrák nem viselik el, ha önmaguk után vetjük őket, vagy hogy bizonyos betegségek és kártevők fokozott növényvédelmi problémákat okozhatnak. Sokkal alattomosabb, nehezen tetten érhető jelenség, hogy az elővetemény kedvezőtlen hatásai miatt a befektetett inputok (vetőmag, műtrágya, növényvédőszerek stb.) jóval gyengébben hasznosulnak, a hatékonyság romlik, vagyis azonos költségek mellett kevesebbet termelünk.

Búza esetében jó elővetemény a repce, a szója és a borsó. Közepesen jó előveteményei a napraforgó, a silókukorica és a szemes cirok. Kifejezetten rossz előveteménynek számít a kukorica és önmaga vagy egyéb kalászosok. Ezzel meg is érkeztünk a probléma gyökeréhez, hiszen a hazai vetésszerkezetet vizsgálva azt látjuk, hogy két fő növényünk a kukorica és a búza. A két kultúra együttesen a termőterületek közel 60%-át foglalja el, vagyis az esetek egy részében elkerülhetetlen, hogy önmaguk, vagy egymás után következzenek. Általánosságban elmondható, hogy leginkább napraforgó, kalászos, vagy kukorica után vetjük a búzát, ami nem éppen szerencsés helyzet.

A másik, kissé elhanyagolt, vagy részben anyagi okokból alábecsült tényező a vetőmag kérdése. Itt nem pusztán a fajtaválasztásról van szó, inkábbb a vetőmag minősége a hangsúlyos. A rendkívül magas fokú szuper elit és elit vetőmagok előállítása a nemesítő feladata, és ezek vetőmagtermesztési célokat szolgálnak. A termelő számára az első-, másod- és harmadfokú vetőmagok az érdekesek. Az elsőfokú vetőmag kiváló minőségű, saját célú vetőmagtermesztésre is alkalmas, míg a másod- és harmadfok az árutermelést szolgálja. A gyakorlati valóságban persze, főként anyagi tényezők miatt jóval lassabb a vetőmagfelújítás. A ki tudja hányszor felfogott, újravetett magból viszont sosem lesz rekordtermés, így ez egy újabb fejleszthető tényező.

Napjainkban a hazai búza fajtaválaszték szemet gyönyörködtetően bőséges, hiszen közel 150 államilag elismert fajtával (hibriddel) rendelkezünk – írja Lauschmann Dávid. Ez a bőség azonban túlzott, sőt káros, mivel nem csak a gazdák és a szakemberek dolgát nehezíti meg, hanem az egyes genotípusok értékeléséhez szükséges kísérletek beállítását is. A különböző fajtákkal folytatott hosszútávú kísérletezés viszont elengedhetetlen fontosságú a fent megfogalmazott célok eléréséhez alkalmas genetikák kiválasztása érdekében. A termesztést anyagi és fenntarthatósági szempontból vizsgálva azok a fajták kedvezőek, amelyek nemcsak nagy mennyiséget és jó minőséget adnak, hanem nagy alkalmazkodó képességgel és termésbiztonsággal rendelkeznek és az agrotechnikai inputokra is pozitív reakciókat adnak. Azok a régebbi fajták, amelyek a 8-10 tonnás termésekre genetikailag sem képesek, kiszorulóban vannak, és a külföldről beáramló nagyszámú fajta közül is megkezdődött a hazai körülmények között is értékes genetikák kiemelése. 
Forrás: Forrás: Agrofil

Címkék: búza, vetőmag, genetika, fajta
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Tovább folytatódik a földértékesítési program

Több mint 1300 darab, 10 hektárnál kisebb területű, állami tulajdonú földet kínálnak eladásra nyilvános pályázat ...