Hirdetés
Videok a talajkímélő gazdálkodásért

Videok a talajkímélő gazdálkodásért

Hírek - 2022.10.11

 „Túl kevesen tudják, hogy a lábunk alatt húzódó vékony réteg a jövőnk záloga. A talaj és a benne élő szervezetek sokasága biztosít számunkra táplálékot, … szabályozza a víz-, szén- és tápanyagkörforgást, és lehetővé teszi a szárazföldi életet. E varázsszőnyegnek kell majd táplálnia a világ 2050-re várhatóan közel 10 milliárd fős népességét és szűrnie annak fogyasztásra alkalmas ivóvizét.” fogalmazza meg az uniós talajvédelmi stratégia.

Becslések szerint az EU-ban található talajok mintegy 60–70 %-a nem egészséges. Mindezen felismerések eredményeként a 2023-ban induló új KAP egyik kiemelt eleme talajaink védelme megfelelő talajvédelmi praktikákkal, agrotechnikai eljárásokkal (vetésforgó, talajtakarás, komposztálás stb.), melyek által – a gazdálkodók közreműködésével – biztosítható a talaj egészségének fenntartása, javítása.

Mindezen célok érdekében a gazdálkodók és a társadalom minél szélesebb körű ismereteinek bővítését a NAK is fontosnak tartja, így az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) részvételével a Best 4 Soil nevű nemzetközi hálózat által készített tájékoztató kisfilmeket szeretnék minél szélesebb kör számára elérhetővé tenni.

A videók itt érhetők el!
Forrás: NAK

Címkék: NAK, talajkímélő gazdálkodás, Best 4 Soil
Kiemelt hírek