TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Tíz éve úttörőként kezdeték, ma Európa legjobbjai

Tíz éve úttörőként kezdeték, ma Európa legjobbjai

Hírek - 2022.10.06

A Pannonia Bio, Európa legnagyobb biofinomító üzeme idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, amelynek apropóján a menedzsment szeptember végén egy különleges rendezvényen köszöntötte dunaföldvári üzemében stratégiai partnereit, a magyar gazdákat, valamint a helyi és országos szintű döntéshozókat.

A rendezvényen a cég vezetői, Mark Turley alapító-tulajdonos és Hódos Ferenc stratégiai igazgató áttekintést adtak a jövő terveiről, különös hangsúlyt fektetve az átadás előtt álló árpaüzemre és a fehérjetermékek fejlesztésére. A rendezvényen beszédet mondott Dr. Nagy István agrárminiszter; az eseményt Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere is megtisztelte jelenlétével.

Elsőként Mark Turley köszöntötte a megjelenteket.

– Kezdetben kevesen hittek bennünk, mert szó szerint úttörők voltunk, gyorsítósávot építettünk a magyar mezőgazdaságnak a XXI. századba – fogalmazott Mark Turley. – Magyarország hagyományosan agrárország, a világ egyik vezető kukoricatermelője és exportőre, de akkoriban a termelés hetven-nyolcvan százalékát intervenciósan felvásárolták. Ez a kukorica feldolgozatlanul, hozzáadott érték nélkül hagyta el az országot. A mi álmunk erről a hozzáadott értékről szólt és nemcsak technikai értelemben, értéket akartunk teremteni a mezőgazdaság, a régió és a gazdák számára. Meg akartuk mutatni azt, hogy a kukoricából magas hozzáadott értékű termékeket lehet előállítani, amelyek a nemzetközi takarmány- és élelmiszerpiac érdeklődésének középpontjába kerülhetnek.

Mark Turley hangsúlyozta, az első évben 200 millió liter etanolt és 150 ezer tonna takarmányt gyártottak, azóta közel háromszorosa lett a termelési kapacitásuk. Az üzem Európa legnagyobb, egy telephelyen működő biofinomítójává nőtte ki magát. Évente 1,2 milliárd euróval járulnak hozzá a magyar GDP-hez, 300 millió euróval az ország büdzséjéhez, továbbá körülbelül ötezer embernek adnak munkát közvetlenül és közvetetten.

– Bioetanolt, magas fehérjetartalmú takarmányt, kukoricaolajat gyártunk, a megmaradt rostanyag felhasználásával fűtjük az üzemet, emellett pedig szerves talajjavítót is előállítunk belőle – folytatta. - Ezek a termékek fenntartható megoldást kínálnak az olyan globális kihívásokra, mint az éghajlatváltozás, vagy az európai fehérjehiány. Tíz ével ezelőtt sokan kételkedtek a biofinomítás koncepciójában és a DDGS-t (Distillers Dried Grains with Solubles, szárított gabonatörköly) a gyártás értéktelen melléktermékének tartották. Most hasonlót hallok az árpával kapcsolatban is, de ez a szárazságtűrő növény nagy dolgokra hivatott. Elszántak vagyunk és továbbra is hajt minket az álmunk, több, mint ötszáz millió eurót fektettünk a dunaföldvári üzembe. 2023-ban, új gyáregységünk átadásával kukoricából előállított, legalább 55, árpából pedig minimum 65 fehérjeszázalékú termékeket vezetünk be a piacra. A célunk, hogy a jövőben emberi fogyasztásra alkalmas fehérjét és rostot állítsunk elő, számomra most ez a legizgalmasabb projekt.

pb3

Süli János, a térség országgyűlési képviselője kezdettől fogva figyelemmel kísérte a gyár megépülését és fejlődését.

– Hallottuk, hány embernek, partnernek ad megélhetést és stabil szerződéses piacot az üzem. Ez a régió szempontjából nagyon fontos. Kezdetben sokan úgy gondolták, de van, aki ma is azt gondolja, hogy ha etanolgyártás van, akkor nincs takarmány és fordítva – fogalmazott a képviselő. - Ám a Pannonia Bio példája egyértelműen mutatja, ennél komplexebb ez az iparág. Úgy gondolom, jó kapcsolatot alakítottunk ki a Pannonia Bióval, bízom benne, a továbbiakban is számíthatunk egymás munkájára, és további fejlesztéseknek, eredményeknek lehetünk tanúi.

Dr. Nagy István agrárminiszter egyebek közt arról beszélt: az alapvetés az, hogy semmi sem lesz úgy, mint apáink, nagyapáink idejében, elég csak megnézni az elmúlt tíz évet, akár a Pannonia Bio életében is, hogy honnan, hova jutottak, mennyit változott a világ. Fel kell készülni arra, hogy sok-sok nehézséget fogunk megélni az éghajlat szélsőségei miatt. Hozzátette: a magyar agrárium következő időszakát meghatározó stratégiai tervet elkészítették, egy megújuló, körforgásos, a környezetre jobban odafigyelő mezőgazdaság kialakítása a cél.

A politikus a kerek évforduló kapcsán továbbá arról beszélt: a Pannonia Bio óriási szerepet vállalt a takarmányozási szokások megváltoztatásában, az általa előállított termékek segítségével jelentős mennyiségű szóját tudtak kiváltani ezekkel az alapanyagokkal.

  • Minden kilogramm bioüzemanyag mellett egy kiló fehérjetartalmú állati, vagy emberi fogyasztásra alkalmas alapanyagot is állítanak elő ebben a gyárban – mutatott rá. - Azoknak, akik etikai kérdést csinálnak abból, hogy vajon szabad-e a búzát, az árpát, a kukoricát ipari célra felhasználni, arra pontosan a Pannonia Bio adja meg a választ.

Ezt követően dr. Nagy István agrárminiszter elismerő oklevelet adott át Mark Turley alapító-tulajdonosnak és Pavel Kudriatchev vezérigazgatónak.

pb2

A köszöntők mellett az üzem és a gyártási folyamat bemutatására, továbbá szakmai kerekasztal-beszélgetésre is sor került. A napot Mark Turley zárta, aki azzal köszönt el a résztvevőktől: a világ energiatermelése és élelmiszerellátása fordulóponthoz érkezett, s meggyőződése szerint a magyar mezőgazdaságnak páratlan lehetősége nyílik most arra, hogy a változások alakítója, sőt, nyertese legyen.

Címkék: Pannonia Bio Zrt., biofinomító
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kísérletekben bizonyított kertészeti technológiákat ...

A KITE Zrt. Derecskei Kertészeti Telephelyén nagyszabású gyakorlati bemutatót tartottak olyan kertészeti ...