Hirdetés
Drónos szolgáltatásokat kínálnak, pedig nem is lehetne

Drónos szolgáltatásokat kínálnak, pedig nem is lehetne

Hírek - 2022.09.30

Úgynevezett támogató szemlékkel segíti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatókat abban, hogy a jogszabályoknak megfelelően végezhessék munkájukat.

Magyarországon ugyanis jelenleg nem végezhető jogszerűen saját árutermelési és szolgáltatási célú drónos növényvédelmi szolgáltatás.

Az elmúlt időszakban számos jelzés érkezett a Nébih felé arról, hogy egyes szolgáltatók a közösségi médiafelületeken különböző drónos növényvédelmi szolgáltatásokat hirdetnek és ajánlanak a termelők részére. Egyebek között például repce és napraforgó deszikkálását, valamint gombaölő és rovarirtó kezeléseket szántóföldi kultúrákban, továbbá szőlő- és gyümölcsültetvényekben. Azonban Magyarországon jelenleg nem végezhető jogszerűen saját árutermelési és szolgáltatási célú drónos növényvédelmi szolgáltatás. Ugyanakkor – engedély birtokában – folytatható permeteződrónnal kísérleti célú növényvédelmi tevékenység.

A Nébih a fentiek miatt támogató ellenőrzési kampányt indított a hazai permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók körében, azzal a céllal, hogy részletes tájékoztatással szolgáljon számukra az őket érintő jogi szabályozási környezetről. A kampány várhatóan október végéig tart. 

 

A kép illusztráció

 
Forrás: Nébih

Címkék: drón, Nébih, ellenőrzés
Kiemelt hírek