TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Disznótelepből menő piac

Disznótelepből menő piac

Hírek - 2022.10.01

Rég elhagyott mezőgazdasági objektumokban is lehet csodát tenni – ezt példázza az amerikai Ammie McGraw története, aki apósa egykori sertéstelepéből alakított ki menő piacot. És a West Place szárnyal.

disznotelepAmikor Ammie és Graham McGraw úgy döntöttek, hogy elköltöznek családjukkal az iowai Des Moines-ból, megnéztek egy házat, amely Graham szülei, Verle és Roxanne tulajdonában volt. A sertéstelepet is magába foglaló terület West Place néven volt ismert, mivel Verle és Roxanne Pleasantville-ben található otthonától nyugatra található.

Verle sikeres karriert futott be Hampshire és Yorkshire tenyészállományának nevelésében, illetve értékesítésében, állatai minőségi genetikája miatt messzi földön híres volt. Bár túlélte az 1980-as évek mezőgazdasági válságát, a sertésipar későbbi gondjai miatt kénytelen volt felhagyni a disznótartással.

Ammie és Graham azonban láttak fantáziát a birtokban és a házban. A régi parasztház sok munkát igényelt, de kitartóak voltak, s amikor elkészültek vele, már látták: nincs megállás, Ammie fantáziája pörgött tovább. Kinézett az új konyhaablakon, és azon töprengett, vajon le lehet-e bontani a disznófülkéket és az irodát, amely elzárta a tájra nyíló kilátást. Végül mégis úgy döntöttek, maradnak, s ha maradnak, célt fognak szolgálni.

Ammie azzal az ötlettel állt elő, hogy piaccá alakítsa. Graham kicserélte a tetőt a régi mezőgazdasági irodán, felújította a belsejét, de az elejére festett viharvert feliratot meghagyták: "McGraw Farms, Hampshires - Yorkshires".

Ammie, aki teljes munkaidőben webdesignerként dolgozik egy mezőgazdasági és terménybiztosító cégnél, a farmirodát hangulatos kiskereskedelmi üzletté, a The West Place-vé alakította, ahol farm témájú lakberendezési tárgyakat, ékszereket és kézműves tárgyakat árultak személyesen, illetve online a westplacefarmhousemarket.com-on.

"Most már soha többé nem tudok visszatérni a disznóbizniszbe. Nincs irodám" – viccelődött Verle.

Közben a nő elkezdett termelői piacot szervezni, az első West Place-i farmpiacot 2021. június 12-én és 13-án tartották. Gyönyörű, napsütéses hétvége volt, a látogatókat egy kávéskocsi fogadta a bejáratnál. Az árusok mini fánkot, charcuterie csészéket, pizzát, fagylaltot és egyéb harapnivalókat árultak. Egy másik árus egyedi készítésű virágkötészeti termékeket kínált. Miután a látogatók beléptek a nyolcszögletű kapun, világossá vált számukra, hogy ez nem hasonlít a legtöbb más termelői piachoz vagy kézműves vásárhoz. A boxok, amelyekben egykor a híres McGraw-farm Yorkshire és Hampshires fajtájú sertései röfögtek, most tele volt árusokkal, köztük festőkkel, fafaragókkal, kosárszövőkkel, makrame művészekkel, szőnyegszövőkkel, ékszertervezőkkel, pékekkel és kecsketenyésztőkkel, akik a tejből készült szappanokat és testápolókat kínáltak. Sok árus helyi volt, de számosan az államon kívülről jöttek.

disznotelep1

Verle azt mondja, soha nem gondolta volna, hogy a sertésboxokat így használják, furcsa ötlet volt, de bízott Ammie-ben. "Szeretek optimista lenni… Lehetnél más? Nem, mert ha gazdálkodó vagy, optimistának kell lenned." – fogalmazott.

Ammie célja az volt, hogy egy-egy napon 100 ember lépjen át a kapun, de a látogatószám mindkét nap meghaladta ezt. Sőt, sok eladó már le is foglalta helyét az őszi piacra. "A városi emberek szeretnek jönni a farmra, ez egyfajta kikapcsolódás is számukra – mondta. - A helyiek pedig élvezték, hogy jeges tejeskávét kortyolgatva bevásárolhattak anélkül, hogy a városba kellett volna autózniuk.”

Négy piaci hétvégével a háta mögött ma már azt mondhatja: minden alkalommal erősebb és egyre növekszik a piac.

Ammie már tervezi a következő lépést: a nagy pajtát szeretnék felújítani és tartalommal megtölteni.

Bármi is történik a jövőben, Verle elégedett azzal, ahogyan menye és fia átalakította a West Place-t. Azt mondja: "Új életet leheltek ebbe a régi farmba." 




Forrás: Successful Farming

Címkék: piac, termelői piac
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fontos változás: az eGN-ben kell teljesíteni a nitrát ...

A nitrát adatszolgáltatást az idei évtől az ÁNYK nyomtatványkitöltő program helyett az elektronikus gazdálkodási ...