TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 63.738,05 Ft (tonna)
Napraforgómag: 139.787,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.469,20 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.667,06 Ft (tonna)
Repcemag: 154.021,93 Ft (tonna)
Full-fat szója: 209.053,63 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 645 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,83000
USD: 367,33000
CHF: 405,35000
GBP: 462,58000
Hirdetés
Paródiává változott a gazdatüntetés

Paródiává változott a gazdatüntetés

Hírek - 2022.08.22

Kudarcba fulladt a dr. Szabó Bálint által a fővárosba, augusztus 20-ra szervezett országos gazdatüntetés: a korábban beharangozott 1800 traktor közül egyetlenegy sem érkezett meg Budapestre, de a vidéken sem találkozott senki demonstráló gazdákkal.

A demonstrációra a főszervező szerint augusztus 31-ig van engedélyük és 26-án az előzetesen tervezett helyszínre, a rakpartra is lemehetnek a traktorok, ezért a szombati sikertelenség (amikoris a Dózsa György úton pár száz bámészkodó, illetve „tüntető” jelent csak meg, akik között a helyszíni tudósítások szerint egyetlen gazda sem volt) ellenére a Műcsarnok mellett sátrat verő dr. Szabó Bálint ma – azaz augusztus 22-én – újra demonstrációra hívta az említett időpontokra a gazdákat. Sőt, a segítségüket kérte a szervezésben, azt remélve, hogy ettől majd sikeresebb lesz a megmozdulás.

Dr. Szabó Bálint a gazdák távolmaradását azzal magyarázta, hogy a rendőrség alsóbbrendű utakra terelte, illetve visszafordította a mezőgazdasági erőgépekkel elinduló gazdákat.

Lapunk is kereste a főszervezőt, kértünk kontaktokat a zalai gazdatüntetések szervezőihez, hogy beszélhessünk a megyében demonstráló gazdákkal. Dr. Szabó Bálint ígéretet tett is rá, hogy küld telefonszámot, ez azonban többszöri kérésünk ellenére nem történt meg. Így aztán a szervezéssel kapcsolatos információk valóságtartalmáról nem győződhettünk meg és gazdákkal sem tudtunk beszélni.

Dr. Szabó Bálint posztjai alatt rengeteg az elégedetlenséget, csalódottságot sugalló komment. Vannak, akik a szervezőt okolják és dilettantizmussal vádolják a sikertelenség miatt, mások azokat hibáztatják, akik – állítólag – regisztráltak a tüntetésre, mégsem mentek el rá. Utóbbiak közül valaki magyarázatot is adott a távolmaradás okára:
„Bízom benne, hogy a kitartás, a nehéz körülmények vállalása eredményhez és sikerhez vezet! Somogyból sokat gondolunk a résztvevőkre, a vezetőre, de csalódottan olvastam a traktorok elmaradását túl szép lett volna, hogy több ezren jelennek meg és nincs karhatalmi leállítás.  Nagyon szerettünk volna menni, de az oda-vissza 3 órás út visszatartott minket. Többször voltunk már különféle kormányellenes tüntetéseken, de egyik sem változtatott semmin, így elmaradtunk.”

Egyvalaki, Kecső József azért elindult Tiszaalpárról MTZ-jével, de Kecskemétről műszaki hiba miatt visszafordult. A szükséges munkálatok után 23-án tervezi az újabb nekiindulást, találkozási pontokat is megadott, ahol csatlakozhatnak hozzá más gazdák is.

Vannak, akik az egészet nevetségesnek tartják:

„Nem erről volt/van szó. Hanem arról, hogy nem hátrál meg senki és ott lesz 1800 munkagép és 2200 autó, ha a fene fenét eszik is… Erre ment egy traktor, át lett b.szva az egész ország, akik hittek ebben a Bálintban.”

Más úgy vélekedett:

„Nem olyan könnyű azért traktorokkal Budapestre felmenni. Főleg, ha tiltó táblák miatt nem tudnak az utakon haladni a gazdák. Ezért nem tudnak oda érni. Pedig mennének a gazdák többen is.”

A hozzászólónak ebben igaza is lehet. De a vidéki helyszínekre beharangozott tüntetések vajon miért maradtak el? 

 

A kép Kecső József traktorjából készült útközben. Fotó: Kecső József

 

 

Címkék: gazdademonstráció, gazdatüntetés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így készülj fel a mezőgazdasági pályázatokra!

Milyen agrártámogatások várhatók 2024-ben, és hogyan válassz jól pályázatíró céget?