TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Olcsó megoldás helyett a tartósságra törekednek a gazdák – Létezik jobb megoldás a nejlonfólia helyett a takarmányvédelemre

Olcsó megoldás helyett a tartósságra törekednek a gazdák – Létezik jobb megoldás a nejlonfólia helyett a takarmányvédelemre

Hírek - 2022.08.20

A lehető legjobb terméshozam a mezőgazdaságban is elsődleges. Az elmúlt két év a gazdáknak is – ahogy mindenki másnak – különösen nehéz volt, hiszen a Covid-19 járvány, és a külső gazdasági-politikai hatások mellett az időjárással is meg kellett küzdeniük. Komoly problémát okoz az állatok számára megfelelő minőségű alom és takarmány biztonságos tárolása, de erre már létezik egy professzionális megoldás, mely nem függ a kedvezőtlen időjárási körülményektől.

Az utóbbi szezonokban az időjárási viszonyok különösen szélsőséges kilengéseit tapasztalhatjuk: az extra száraz heteket térben és időben is koncentráltan – gyakorlatilag pontszerűen kialakuló rövid, és akár extrém intenzitású viharok formájában – nagyon csapadékos időszakok követik. A szárazság miatt nagyon alacsonyra nőtt a fű, de még azt a keveset sem tudták rendesen betakarítani. Tavaly előfordult, hogy amikor lekaszálták a terményt, az nem tudott rendesen kiszáradni, mert a lehullott extrém mennyiségű eső eláztatta, esetenként még a földeket is járhatatlanná tette” – mondja Mészáros Gábor, a MIXIO KER Kft. ügyvezetője.

A sokféle bizonytalanság viszont még jobban megerősítette a felelősen gondolkodó gazdálkodók jelenlétét a mezőgazdaságban. Számukra ma Magyarországon komoly problémát okoz, hogyan biztosítsanak az állatok számára megfelelő minőségű takarmányt és almot. A legolcsóbb megoldás erre a szalma és a széna használata lenne, de fedett tárolók hiányában a tavaszi hónapokra komoly problémát jelent a nyári frissesség megőrzése.

„Régen és sokan még ma is, nejlonfóliát, esetleg kamion- vagy sátorponyvát használnak a széna, a szalma, illetve más gabonafélék betakarásához. Ezek az anyagok nem a legjobb megoldások erre a célra, mert a nejlonon összegyűlik a harmatcsepp, az esőről nem is beszélve, és ez belefolyik a terménybe. Sőt, vannak, akik egyáltalán nem takarják le a bálákat, ők akár 30 százalékos takarmányromlást is elkönyvelhetnek” – tette hozzá Mészáros Gábor.

Végtelenített rostokból álló, az UV-sugárzást is jól bíró anyag

A Toptex kazaltakaró végtelenített rostokból álló, légáteresztő anyag, mely UV-stabil polipropilénből készült. A szakember szerint az erősen víztaszító, légáteresztő kazaltakaró lényege, hogy ha ezt terítjük a szalma- vagy a szénakazalra, akkor megvédi a bálákat az esővíztől, és azok sokáig frissek maradnak.

mixio5

„A termék működését a homokhoz szoktam hasonlítani. A homokon át lehet szűrni a vizet, de ha zsákba pakoljuk, és gátat építünk belőle, akkor az áradó Dunát is keretek között lehet tartani. Ám igazából azon senki sem gondolkozik, hogy a homokzsákokon miért nem szivárog át a víz oldalirányba. Erre a magyarázatot a felületi feszültség adja: ugyanúgy, ahogyan egy poharat is »púposra« tudunk tölteni vízzel, a homokszemek között szintén kidudorodik a víz, de csak bizonyos erő hatására lesz belőle csepp” – tette hozzá Mészáros Gábor.

A kazaltakaró ponyvánál ugyanez a jelenség történik, csak épp fordítva. A vízcsepp nem tud befelé – a kazal irányába – menni, hanem magában az anyagban beszívódik, és a nedvesség a talaj felé veszi az irányt.

A mikroszkóp alatt jobb a Toptex

A Toptex kazaltakaró prémium minősége a technológiai különbségben rejlik. A gyártás során erre különösen figyelnek.

„Úgy kell elképzelni, mint ahogyan a vattacukor készül. Csak a kazaltakarónál a pálca helyett ezek a vékony elemi szálak egyenesen mennek, mintha a szél fújná őket egy irányba, ezzel – és egy speciális technológiai megoldással – egy »habosított paplant« hozva létre. Folyamatosan jön ki a gépből, végül pedig az összepréselés után a szálak közötti súrlódás tartja össze az anyagot. A hosszabb szálak jelentősége, hogy ha használódik az anyag  – például az UV-sugárzás miatt megtöredezik  –, még akkor is elég hosszúak maradnek az elemi szálak, ami a tartósságát erősíti. A rövidebb szálú anyag hamarabb tönkremenne, és gyorsabban cserélni kellene.” – mondta Mészáros Gábor, aki már 15 éve foglalkozik a Toptex takarók forgalmazásával.

mixio3

A legnagyobb vihart is stabilan átvészeli

Légáteresztő tulajdonságai miatt a ponyva alatt összegyűlő és lecsapódó pára kiszellőzik, így a letakart kazal száraz mikroklímája is elősegíti a termény frissességének megőrzését. Megfelelő rögzítés mellett pedig egy vihar sem árthat neki, így akár évekig is használható.

„A speciális előállítási technológiának köszönhetően a pontszerű terheléseket is nagyon jól tűri, így sérüléskor vagy átszúráskor sem hasad tovább. Ez a termék végtelenített szálas anyagokból készült. Ezek a nagyon hosszú szálak azok, amiktől prémium teljesítményt nyújt: sokkal könnyebbé teszik az anyagon belüli vízelvezetést” – árulta el Mészáros Gábor, aki azt is hozzátette, hogy az ő termékük ebben különbözik a konkurens termékektől.

mixio4

„Nálunk »végtelen« – 20-30 cm-es vagy akár sokkal hosszabb, folyamatosan elvékonyodó – szálak vannak, míg az összes többi gyártó jellemzően 4-6 cm hosszú, a végükön elvágott elemi szálakból készít hasonló anyagot” mondta a MIXIO ügyvezetője, amely cég a Toptex kazaltakaró hazai disztribútora. 

A gyártó 3 évet garantál, de a ponyva élettartama jelentősen függ az UV-sugárzás mennyiségétől. Ha a gazda még arra is figyel, hogy mennyit forgatja a takarót, akkor 4-5 évig is tartós segítség lehet. A szakértő szerint a termék azoknak éri meg igazán, akik igényesek a minőségre, és akiknek fontos szempont a gazdaságosság. A Toptex különböző vastagságokban is elérhető, a vastagabb kivitel felhasználható például faapríték takarására, de létezik a burgonya és a cukorrépa védelmére kifejlesztett változat is.

„Mi hiszünk abban, hogy a gazdák tapasztalatai meg fogják mutatni, hogy ez a termék jobban működik. Mindenképpen több kell egy egyszerű, zöld kazaltakarónál, mert ma már a minőséget minden területen meg kell fizetni. Ha valaki könnyen szeretné felismerni a Toptex-termékeket, akkor elárulom a kulisszatitkot: ezek a ponyvák citromsárga és fekete cérnával vannak varrva, míg a többi gyártó termékei narancssárgával és fehérrel. Ráadásul a gyártástechnológiából adódóan, a Toptex-takaróknak mind a két oldala ugyanúgy néz ki. A többi terméknek az egyik oldala kicsit érdesebb, azt nem szokták kifelé fordítani, mert hamarabb átengedi a nedvességet.”

Címkék: MIXIO KER Kft., takarmányvédelem, Toptex, kazaltakaró
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újabb javítások az eGN rendszerben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a felhasználókat, hogy január 26-án élesedett ...