TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Mibe fektessük pénzünket? Szerintünk Signal -ba

Mibe fektessük pénzünket? Szerintünk Signal -ba

Hírek - 2022.08.12

Mostanában, ahogy végigjárjuk a határt vagy a betérünk a mázsaházba   megráncosodik a homlok látva a rengeteg munka, idegeskedés és pénz eredményét. Pedig még mindig a ”szent” hozam a legfőbb  meghatározója az eredményességnek.

Hirdetés

A rovaroknak egyre jobban kedveznek az évjáratok, az enyhe tél és a növekvő átlaghőmérsékletek, így a kívánatos hőösszeg hamar összegyűlik. Nekünk meg egyre szűkül az eszköztár. Nagyon észnél kell lenni, megfelelő kezelési időpontot és ahhoz passzoló hatóanyagot választani (abból a sokból).  Nagyot nyílt a védekezési olló.

Jó példa a vetésfehérítő elnyújtott rajzása, ami miatt később mindig volt tojás, kelő lárva és imágó is. Csak többé-kevésbé lehetett visszanyomni a kártételt elfogadható szintre. És ez a könnyebbik pálya!

A talajlakó lárvákkal sokkal nehezebb. Nem látod őket, nem tudod mikor, hol vannak, milyen idősek éppen. Csak a lankadó növények mutatják ősszel (1. ábra) és tavasszal, hogy köszönik, jól megy soruk és egyre többen vannak!  Ráadásul a vetésvátás szűkülése kapcsán egyre több a kalászos elővetemény és ezzel együtt gabonafutrinka lárva – csócsároló- kártétel is. 

signal1

signal1.1

1.ábra Drótféreg kikelt repcében és búzában

A növényvédelmi tevékenységet szabályozó rendelet világosan fogalmaz.  A nehezen irtható kártevők ellen a földhasználónak és termelőnek csávázással, talajfertőtlenítéssel védekezni kell.   (Lásd: 43/2010 FVM rendelet 2§, 1. pont)

Őszi búzában, árpában használjuk a cipermetrin hatóanyagú Signal-t, mert a drótféreg mellett a gabonafutrinka csócsároló lárváját is hatékonyan irtja. A készítmény hatásosságát a termelői tapasztalatok mellet kísérleti eredmények is igazolják. (2. Ábra)

signal2

2.ábra A hajtás- és gyökértömeg alakulása a kontroll, nem csávázott (kék) és a Signal 300 ES rovarölő csávázószerrel (narancssárga) kezelt parcellákon.

 A Signal-ban levő cipermetrin talajban használva sokkal hosszabb tartamhatású. Itt nincs degradáló UV sugárzás, nincs gyors hőmérséklet és nedvesség változás.  Egyenletesen gázosodó és erős repellens hatása révén védőzónát képez a vetőmag köré, amit 4 cm vetésmélységet tartva tudunk maximalizálni. A speciális formuláció (ES)  jó segítség a hatáskifejtés elnyújtásában. A Signal igen jól fed, erős színt ad, és könnyen keverhető gombaölő készítményekkel. Csávázás alkalmával a 2 literes dózisban 630 g hatóanyag kerül minden vetőmagtonnára.

Egyre kisebb vetőmagnormával és tőszámmal dolgozunk. Hogy ki tudjuk használni az őszi időszak nevelő hatását, egyre korábban vetünk. Ez viszont jóval hosszabb kitettséget jelent a növények, és jóval nagyobb kockázatot jelent a zsebünk számára! (3. Ábra)

signal3

3. ábra pusztuló növények durumbúza

Nekünk pedig minden elvetett magra, kikelt növényre szükségünk van az optimalizált hozam eléréséhez. A tökéletes csávázás jó befektetés, egy jól beállt állomány és végül a jó hozam kulcsa.

Ehhez ajánljuk technológiai csomagunkat, mely a Signal mellett a professzionális Rancona i-Mix gombaölő csávázószerünket is tartalmazza. Csomagunk 10 tonna vetőmagra használható fel.

Gabonafélék vírusvektorai elleni védekezésre a kontakt hatású Ciperkill Max (cipermetrin) 0,05 l/ha vagy Deltaphar (deltametrin) 0,2 l/ha készítményeinket ajánljuk, valamint hatóanyag rotáció kapcsán tetvek ellen a pirimikarb hatóanyagú Aphox készítményünk használatát is 0,25-0,3 kg/ha dózisban.

Kérdésük esetén kérjük hívjanak, keressenek bennünket.

Az UPL szakértő csapata nevében.

Vados Csaba csávázószer termékfelelős

 

 

 

Címkék: rovarölő, csávázószer, UPL, Signal 300 ES
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Toxintermelő gombák a kukoricában

A kukoricatermesztésben egyre nagyobb hangsúlyt kap a megtermelt termény toxintartalma (aflatoxin, DON, ZON), ...