TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 68.094,20 Ft (tonna)
Napraforgómag: 155.194,32 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 66.682,42 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.633,74 Ft (tonna)
Repcemag: 167.114,95 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.655,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 392,92
USD: 360,91
CHF: 402,89
GBP: 467,23
Hirdetés
Nem a levegőbe beszél az Isterra – Búzafajta-bemutató a gyakorlati, kézzelfogható eredményekre alapozva

Nem a levegőbe beszél az Isterra – Búzafajta-bemutató a gyakorlati, kézzelfogható eredményekre alapozva

Hírek - 2022.07.18

Az idén harmadik alkalommal került megrendezésre az Isterra Magyarország Kft. immár hagyományosnak tekinthető, gyakorlati információkban bővelkedő fajtabemutatója. Ennek során a gabonatermesztők a búzafajták szakmai és szántóföldi bemutatásán túl növényvédelemmel és tápanyag-gazdálkodással kapcsolatos, a hozam maximalizálását segítő információkhoz is hozzájuthattak.

Búzafajtákról, gyakorlatiasan

Az Isterra Magyarország Kft. hagyományosan nagy figyelmet fordít arra, hogy olyan szakmai információkkal lássa el a gabonatermesztőket, amelyek hozzásegítik őket az adott körülmények között elérhető maximális hozamhoz. Ez a munka már a vetéskor megkezdődik, ezért a földbe kerülő fajta optimális vetőmagnormája, vetésideje, valamint a helyes vetésmélység alapvető fontossággal bírnak. Az Isterra szántóföldi bemutatóin a résztvevők a saját szemükkel győződhessenek meg ezek gyakorlatban megmutatkozó hatásairól. Az idei évben a Kapostáj Zrt. területén a fajták nagyüzemi körülmények között mutathatták meg tudásukat az eltérő tőszámot, különböző vetésidőt és eltérő vetésmélységet alkalmazó technológiákban. A betakarítást megelőző bemutatón hozamadatok még nem álltak a rendelkezésre, de az egyik fontos termésösszetevő, a négyzetméterenkénti kalászszám adatsora már a rendelkezésre állt.

Az Isterra Magyarország Kft. célja, hogy gyakorlati információkkal lássa el a gabonatermesztőket fajtáival kapcsolatban.

Búzafajták az Isterra kínálatából

A középérésű CELLULE a KITE Zrt. kizárólagos forgalmazásában lévő középérésű, malmi minőségi termést produkáló fajta. Kórokozókkal szembeni kiemelkedő tudását mutatja, hogy a hazai termesztésbe olyan évben robbant be, amikor komoly sárgarozsdajárvány jelentkezett az országban. E gombabetegséggel szembeni nagyfokú ellenálló képessége nagy biztonságot nyújt termesztőinek. Kiemelkedő tápanyag-reakciójának, alkalmazkodóképességének köszönhetően eltérő termőhelyi adottságok között is lehetőséget ad a nagy hozam elérésére. A kísérleti területen 4,5 millió csíraszámmal vetve 620 darab kalászt nevelt egy négyzetméteren.

A jó beltartalmi értékekkel bíró BASILIO nagyobb méretű kalászt és magas ezermagtömegű szemtermést nevelő fajta. A cég portfóliójának legkorábbi búzája, ezért késői vetésre is alkalmas. Erős, rugalmas szára jó állóképességet biztosít, ezért megdőlésre nem hajlamos. Alkalmazkodóképessége kiemelkedő, az intenzív termesztéstechnológiát nagy és magas minőségű terméssel hálálja meg. Ez a KITE Zrt. kizárólagos forgalmazásában lévő fajta a most bemutatott kísérletben 4,5 milliós csíraszámmal vetve 680 darab kalászt nevelt.

A FRENETIC a korai éréscsoport új, stabil malmi minőséget biztosító, kiemelkedő tudású fajtája. Kiváló bokrosodóképessége korai vetésidő alkalmazásával nagy kalászszámot eredményez, amely a jelenlegi kísérletben is magas, 4,5 millió csírával vetett területen 670 darab volt egy négyzetméteren. A fajta termése a minősítő vizsgálatok során több mint 11%-kal haladta a sztenderd fajtákét. A gazdálkodók e fajta vetőmagját kizárólag a KITE Zrt hálózatán keresztül szerezhetik be.

A bemutatott fajták közül terméspotenciáljával, valamint nagyfokú alkalmazkodóképességével emelkedik ki a COMPLICE. Ez a korai búza bokrosodóképességének és télállóságának köszönhetően minden körülmények között, akár gyengébb termőhelyi adottságok mellett is képes a nagy hozam elérésére. A fajta az európai búzatermesztők által is elismert, nagy népszerűségnek örvendő búza. Hazai forgalmazását kizárólag az IKR Agrár Zrt. végzi. A kísérleti területen 4,5 milliós tőszám mellett a négyzetméterenkénti kalászszáma 710 darab volt.

Tavaly került köztermesztésbe a PROVIDENCE, ez az intenzív termesztésre ajánlott, kimagasló termőképességű, korai éréscsoportba tartozó búza. Vetése korán, szeptember végétől október közepéig ajánlott. Télállósága jó, a késői fagyokat is jól tolerálta, ami jól mutatja stressztűrő képességét. Ez a nagy terméspotenciálú fajta malmi és euro minőségű termést produkál, az intenzív gazdálkodást folytató búzatermesztők számára ajánlott. A kalászszám 4,5 milliós vetett tőszám mellett 670 darab volt négyzetméterenként.

A korai vetésidőt, valamint a hűvösebb körülményeket kedveli a CONCRET, amely egy alacsony, kiváló állóképességű búza. Nagyfokú alkalmazkodóképessége lehetővé teszi, hogy eltérő termőhelyi adottságok mellett is nagy termést adjon. A megkésett betakarítás sem okoz számára problémát, ezért annak időpontja rugalmasan alakítható. Termésére a takarmány-, valamint euro minőség jellemző. A jelenlegi kísérleti területen 4,5 millió csírával vetett állománya négyzetméterenként 570 darab kalászt eredményezett.

Az Axereal Hungary Kft. kizárólagos forgalmazásában áll két újabb, 2021-ben elismerést nyert fajta, az ORTOLAN, valamint a WINNER. Az ORTOLAN-nal eltérő évjáratokban és különböző intenzitású termelési viszonyok között is magas termés érhető el, ami részben intenzív bokrosodásának köszönhető. Termését nagy ezermagtömeg és malmi minőség jellemzi. A kísérleti területen 4,5 millió csírával vetve 670 darab kalászt képzett egy négyzetméteren.

A középérésű WINNER intenzív viszonyok mellett kiemelkedő termés elérésére képes, középérésű búza. Termesztésekor a korai vetésidő alkalmazása javasolt, a legkedvezőbb, ha a mag szeptember vége és október közepe között kerül a földbe. Termésére a takarmány-euro minőség jellemző. Kalászszáma 550 darab volt négyzetméterenként.

A kekszgyártás igényeit szolgálja ki az EUCLIDE, ez a köztermesztésben immár több mint tíz éve jelen lévő, megbízható fajra. Kiemelkedő aszálytűrése, a termőhelyi viszonyokhoz való rugalmas alkalmazkodása együtt rendkívül intenzív bokrosodási képességével kedvezőtlen évjáratokban is magas hozamot eredményez. A jelenlegi kísérleti területen négyzetméterenként 550 darab kalászt nevelt.

Már az új genetika képviselője az PRESTANCE, amely 2021-ben nyert elismerést Franciaországban. Nagy termésmennyiség jellemzi, ami intenzív körülmények között akár a 12 tonnát is elérheti hektáronként, de extenzív viszonyok között is magasan a sztenderd fajták felett teljesít. Tudását jól szemlélteti, hogy a kísérleti területen kiemelkedően magas, 750 darab négyzetméterenkénti kalászszámot produkált. Bár ez az ígéretes fajta jelenleg még nincs kereskedelmi forgalomban, érdemes minden gabonatermesztőnek megjegyezni a nevét.

Az Isterra Magyarország Kft. kínálatában minden gabonatermesztő megtalálhatja a számára legnagyobb jövedelmet biztosító búzafajtát.

Növényvédelem és tápanyag-utánpótlás

A magas hozamok nem képzelhetők el hatékony növényvédelem és okszerű tápanyaggazdálkodás nélkül.

A rendezvényen a BASF Hungária Kft. Agrodivíziójának a kalászosok gombabetegségeivel szembeni védekezésre ajánlott készítményeit, az ezeken alapuló technológiát ismerhették meg a résztvevők. Így a hosszú hatástartamú, vetőmagcsávázásra alkalmazható Systiva®, a levélbetegségek elleni kezelésekre felhasználható Priaxor®, a lomb- és kalászvédelem terén egyaránt alkalmazható Revycare® készítményeket, valamint kalász fuzáriumos megbetegedését és a mikotoxin-felhalmozódást megakadályozó Osiris® Next technológiai csomagot. Egyúttal információkat kaphattak a cég Xarvio® programjáról, amely széles körű segítséget nyújt a gazdálkodóknak a döntéseiket megalapozó adatok és információk biztosításával.

Az intenzív termesztéstechnológia a gabonatermesztés esetében sem képzelhető el okszerű tápanyag-gazdálkodás nélkül. Erre a bemutatón a TimacAgro Hungária munkatársai hívták fel a figyelmet. Minden az alapoktól, a termőtalajtól indul, annak megismerése elsődleges fontosságú a tápanyag-utánpótlás rendszerének kialakításához. Ezen információk birtokában kell kialakítani a helyi viszonyoknak megfelelő tápanyag-gazdálkodási tervet és kell kiválasztani az alkalmazandó készítményeket. Erre a célra a cég számos megoldást biztosít mind a talajkondicionálás, mind a növénytáplálás terén, amelyek alapját modern, a tápelemeken túl biostimulátor hatóanyagokat is tartalmazó készítmények biztosítják.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: búza, fajtabemutató, Isterra Magyarország Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ÁTADTÁK A 43. ORSZÁGOS BORVERSENY DÍJAIT

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2024. június 27-én rendezte meg a 43. Országos Borverseny (OBV) díjkiosztó ...