TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Speciális aminosav javíthatja a hazai pontytermelés mutatóit

Speciális aminosav javíthatja a hazai pontytermelés mutatóit

Hírek - 2022.07.16

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatóinak eredményei szerint a γ-amino-vajsav révén növelhető a pontytenyésztés intenzifkációja, miközben az immunrendszerre gyakorolt hatás által javulhat a halak betegségekkel szembeni ellenállóképessége is.

Az akvakultúrában történő haltermelés sikeressége nagymértékben függ a halbetegségek megjelenésétől, azok nem kívánt hatásaitól. A kórokozó mikroorganizmusok elterjedésének megakadályozása, kontroll alatt tartása érdekében azonban – a hagyományosan használt mesterséges gyógykészítmények, vakcinák alkalmazása helyett – egyre növekvő figyelmet kapnak a természetes immunstimulátorok. Ezek alkalmazásának különösen jó lehetőségei vannak, hiszen a halak betegségek elleni védekezésében jóval fontosabbak a természetes immunrendszer elemei, mint a magasabb rendű gerincesek esetében.

A γ-amino-vajsav (GABA) egy nem-esszenciális aminosav, amely rendkívül fontos idegi ingerület átvivő anyagként működik a szervezetben, gazdasági állatok esetében pedig jótékony hatással van a növekedésre és az étvágyra is. Azt azonban korábban még nem vizsgálták, hogy ez az immunstimuláló és növekedést segítő hatású aminosav miként alkalmazható takarmánykiegészítőként a hazai akvakultúra meghatározó halfaja, a ponty esetében.

A 25,5 millió forint támogatással lezajlott, 2018-2.1.17-TÉT-KR-2018-00002 számú projekt célja tehát az volt, hogy megállapítsák, hogyan hat a GABA a ponty termelési mutatóira, kórokozók elleni védekezőképességére és élettani paramétereire, továbbá, hogy milyen bekeverési arányt célszerű alkalmazni a ponty nevelőtápokban.

A MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központ (MATE AKI HAKI) kutatóinak vizsgálatából kiderült, hogy a GABA növekedésre gyakorolt hatása következtében növelhető a pontytenyésztés intenzifkációja, miközben az immunrendszerre gyakorolt hatás által javulhat a halak betegségekkel szembeni ellenállóképessége.

A termelési paraméterek és az élettani vizsgálatok alapján a kutatók az optimális GABA bekeverési arányt is meghatározták, valamint kidolgozták ajánlásaikat a premix- és takarmánygyártók számára.

A 2018-2.1.17-TÉT-KR-2018-00002 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a „Magyar-koreai kutatás-fejlesztési együttműködési pályázat” - 2018-2.1.17-TÉT-KR pályázati program finanszírozásában valósult meg.

A projekt megvalósítása során a MATE AKI HAKI szakértői hosszú távú szakmai kapcsolatokat alakítottak ki a Pukyong National University, Feeds and Foods Nutrition Research Center kutatóival. Az elvégzett kísérletekből kapott eredményeket a dél-koreai partnerrel közösen tették közzé hazai és nemzetközi konferenciákon, valamint tudományos publikáció formájában, annak érdekében, hogy azok mind a tudományos, mind a szakmai közönséghez eljussanak, elősegítve ezzel az ágazat versenyképességének növekedését.




Forrás: MATE

Címkék: aminosav, ponty, MATE, pontytermelés, pontytenyésztés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Növénykondicionálás és lombtrágyázás prémium minőségű ...

A szántóföldi és kertészeti növénytermesztésben érintett gazdálkodók napi szinten szembesülnek azokkal az új ...