TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
Már az életet építik újjá a tűz pusztítása helyén

Már az életet építik újjá a tűz pusztítása helyén

Hírek - 2022.07.08

Megkezdődött az élőhelyek helyreállítása az Északerdő Zrt. kezelésében lévő, Miskolc külterületén, Jávorkút közelében található állami erdőterületen, melyen múlt pénteken keletkezett tűz.

A lángok mintegy 100 hektárt érintettek, a tüzet szombatra sikerült megfékezni a tűzoltóknak, amiben segítségükre voltak az éjszakai záporok. A tűz nagyrészt a Lillafüredi, kisebb mértékben pedig a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területén jelentkezett, jórészt bükkösökben pusztított, természetes és mesterséges erdőfelújítások, valamint 100-120 éves állományok egyaránt áldozatául estek – tudtuk meg az Északerdő Zrt. híradásából. Ezeken túl néhány hektár erdei-, valamint lucfenyő is komoly károkat szenvedett.

A tűzeset intő jel kell legyen mindenki számára, hogy az aszály az ország nagyobb részén tovább tombol, ezért erdőterületen tüzet gyújtani továbbra is tilos! A kár felszámolásának előkészületeit megkezdte az ÉSZAKERDŐ Zrt. szakszemélyzete. A szükséges hatósági engedélyek birtokában az élőhelyek helyreállítása, elegyes - azaz több, őshonos fafajból álló -, változatos erdők újbóli kialakítása a cél nem csak a leégett elegyes bükkösök, hanem a károsodott elegyetlen fenyvesek helyén is. A terület kedvező természetvédelmi helyzetének visszaállítása, az értékes erdőállományok hosszú távú fenntarthatóságának megalapozása az elkövetkező időszak legfontosabb feladata. Ez a károsodott faanyag kitermelését és elszállítását, a természetes úton megújulásra képes fiatal csemeték tőrevágását, valamint a termőhely adottságaihoz igazodó talajelőkészítést és erdősítést, azaz csemeteültetést jelent a gyakorlatban - tájékoztatott Mihók István, az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti vezérigazgató-helyettese.

A munkák elvégzése, az erdők megújítása hosszú folyamat, évekig kell majd különböző erdőművelési módszerekkel ápolni a fiatalosokat, de az élet nem áll meg, az erdő megújul. A további tűzesetek megelőzésére a továbbiakban is nagy hangsúlyt kell fektetni, ezért az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai fokozottan ellenőrzik az életbe lépett tűzgyújtási tilalom betartását, amely a kiépített tűzrakóhelyekre is vonatkozik. Az erdőgazdaság emellett arra kéri a dohányzókat, hogy fokozott figyelemmel oltsák el a cigarettacsikket, s lehetőleg zárható hamutartót használjanak. Ha füstöt, tüzet észlelnek erdőterületen ebben a veszélyeztetett időszakban, azonnal hívják a 112-es segélyhívó számot. A területen lévő károsodott faegyedek pedig kiszámíthatatlan veszélyforrást jelentenek, a lábon álló odvas fák, égett facsonkok baleset- és életveszélyesek lehetnek.

Címkék: erdőtűz, tűz, tűzkár
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Azálea (Rhododendron spp.) - A kerti ékszer

Az azálea, amely a Rhododendron nemzetség tagja, az egyik legkedveltebb dísznövény a kertészek körében. Gyönyörű ...