A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Verben Queen
Genezis

Hogyan tovább, magyar mezőgazdaság? – A Green Dealen és a precíziós gazdálkodáson volt a fókusz a KITE bemutatóján

Hírek - 2022.07.05

Az élelmiszer-biztonságnál nem lehet fontosabb a termésbiztonság. Vagyis ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk azokat az elvárásokat, melyeket az Európai Unió várhatóan támasztani fog minden tagállammal szemben, olyan alternatívákat kell keresnünk, melyek a környezettudatosság, a fenntarthatóság elveit maximálisan kiszolgálják – hangzott el a KITE Zrt. szakmai bemutatóján.

Hogyan tovább, magyar mezőgazdaság? – A Green Dealen és a precíziós gazdálkodáson volt a fókusz a KITE bemutatóján


Hagyományosan mindig nyár elején rendezik meg Nádudvaron és Dalmandon a KITE Zrt. technológiai bemutatóit. Most sem volt ez másként, ezúttal május 24-re és 26-ra esett az esemény, melyen a megszokott tartalom kiegészült a precíziós gazdálkodási megoldások bemutatásával is.

dsc02634

A biztonság mindenekfelett

Mielőtt a közönség megtekinthette volna a fajtasorokat, a már megszokott módon előadásokat hallhatott a mezőgazdaságot érintő legégetőbb kérdésekkel kapcsolatban. A napot Hadászi László innovációs főigazgató nyitotta meg, aki az egész európai mezőgazdasági közösséget foglalkoztató – angolul Green Deal névre hallgató – Európai Zöld Megállapodásról és annak az agráriumra gyakorolt hatásáról tartott előadást.

Elhangzott, hogy az élelmiszer-biztonságnál nem lehet fontosabb a termésbiztonság. Vagyis ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk azokat az elvárásokat, melyeket az Európai Unió várhatóan támasztani fog minden tagállammal szemben, és amelyekre 2030-ig kell megoldást találnunk, olyan alternatívákat kell keresnünk a mezőgazdasági termelésben, melyek a környezettudatosság, a fenntarthatóság elveit maximálisan kiszolgálják. A növényvédelmi technológia mind a műszaki elemek, mind az input anyagok oldalán tartalmaz már olyan termékeket, melyek nem a kémiai, hanem a biológiai vagy a mechanikai védelem módszertanát alkalmazzák. És napvilágot látott már annak a kijuttatóeszköznek a prototípusa is, mely egy időben felvételezi a kár- vagy kórokozót, és juttatja ki a növényvédő szert kizárólag a fertőzött területre, jelentősen csökkentve ezzel a felhasznált anyagmennyiséget. Mindezek mellett a precíziós gazdálkodás is szolgálja az uniós elvek megvalósulását.

dsc02924

A következő előadásban Mészáros Gábor rendszerfejlesztési igazgató mutatta be a KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási Rendszerének releváns részeit, és egy nagy horderejű bejelentéssel is készült. Mint elmondta: a PGR PrecZone felületén jelenleg 16 alkalmazás és 3 ingyenes mobilapplikáció érhető el a felhasználók számára, s immár rendelkezésre áll a KITE saját fejlesztésű tápanyagtervező szoftvere és kijuttatástervezője is, mely a KITÁP nevet viseli. A georeferált talajmintázás folyamata és a laboreredményekből készült térképek pedig a PrecSoil alkalmazásban tekinthetők meg. Eddig ezt a két alkalmazást csak a szaktanácsadók használhatták, május 26. óta azonban a PGR-felhasználók is birtokba vehetik és teljeskörűen használhatják – jelentette be a szakember.

A tervezési feladatok után a technológia nyomon követése kulcskérdés, erre kiváló megoldás a John Deere műveleti központja, a növény egészségügyi állapotát és változásait mutató PrecSat Extra, a meteorológiai adatokat megjelenítő PrecMet és a növényvédelmi előrejelző alkalmazás.

2030-ig olyan alternatívákat kell keresnünk a mezőgazdasági termelésben, melyek a környezettudatosság, a fenntarthatóság elveit maximálisan kiszolgálják.

dsc02583

Működő megoldások szélsőséges helyzetekre

A szántóföldi bemutatón kiemelt figyelmet kapott, hogy a mezőgazdasági termelés digitális átállása pályázatban a KITE Zrt. hogyan tudja segíteni a termelőket. Kecskés Zsolt, a kiemelt szolgáltatási igazgatóság vezetője, valamint Hodos Lajos gépüzemeltetést támogató vezető válaszolt a felmerülő kérdésekre. Sojnóczki István, a KITE Zrt. technológiai fejlesztési igazgatója a bemutató során több olyan technológiai módszert, inputanyagot ismertetett, melyek az idei szélsőséges helyzetben is működnek, és segítenek a termesztett kalászos gabonáink és a repce számára a kritikus stresszidőszakok és helyzetek hatásainak mérséklésében.

A precíziós gazdálkodás eszköztára, a helyes, termőhelyhez illeszkedő hibrid- és fajtaválasztás jó alapot biztosít, ezeket dr. Tóth Árpád, a vetőmag-kereskedelmi üzletág termeltetési koordinátora ismertette a nagyközönséggel. A kijuttatástechnika legújabb megoldásai is segítenek az eredményes beavatkozásokban. Erre a dróntechnológia legújabb megoldásait használták a bemutatón. Nagy Gábor termékmenedzser a DJI Phantom P4 Multispectral nevű felvételező és az Agras T30-as kijuttatódrónját mutatta be a nagyközönségnek. Balogh József termékmenedzser pedig a KITE csévélődobos rendszerének ismérveit és lehetséges megvalósítási módjait, valamint üzemeltetésének összefüggéseit mutatta be.

A kijuttatástechnika legújabb megoldásai közé tartozik a dróntechnológia, amire konkrét példa a DJI Phantom P4 Multispectral nevű felvételező és az Agras T30-as kijuttatódrón.

Szerző: AgrárUnió

Címkék: precíziós gazdálkodás, KITE Zrt., Green Deal, termésbiztonság