TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Hogyan tovább, magyar mezőgazdaság? –  A Green Dealen és a precíziós gazdálkodáson volt a fókusz a KITE bemutatóján

Hogyan tovább, magyar mezőgazdaság? – A Green Dealen és a precíziós gazdálkodáson volt a fókusz a KITE bemutatóján

Hírek - 2022.07.05

Az élelmiszer-biztonságnál nem lehet fontosabb a termésbiztonság. Vagyis ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk azokat az elvárásokat, melyeket az Európai Unió várhatóan támasztani fog minden tagállammal szemben, olyan alternatívákat kell keresnünk, melyek a környezettudatosság, a fenntarthatóság elveit maximálisan kiszolgálják – hangzott el a KITE Zrt. szakmai bemutatóján.

Hirdetés

Hagyományosan mindig nyár elején rendezik meg Nádudvaron és Dalmandon a KITE Zrt. technológiai bemutatóit. Most sem volt ez másként, ezúttal május 24-re és 26-ra esett az esemény, melyen a megszokott tartalom kiegészült a precíziós gazdálkodási megoldások bemutatásával is.

dsc02634

A biztonság mindenekfelett

Mielőtt a közönség megtekinthette volna a fajtasorokat, a már megszokott módon előadásokat hallhatott a mezőgazdaságot érintő legégetőbb kérdésekkel kapcsolatban. A napot Hadászi László innovációs főigazgató nyitotta meg, aki az egész európai mezőgazdasági közösséget foglalkoztató – angolul Green Deal névre hallgató – Európai Zöld Megállapodásról és annak az agráriumra gyakorolt hatásáról tartott előadást.

Elhangzott, hogy az élelmiszer-biztonságnál nem lehet fontosabb a termésbiztonság. Vagyis ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk azokat az elvárásokat, melyeket az Európai Unió várhatóan támasztani fog minden tagállammal szemben, és amelyekre 2030-ig kell megoldást találnunk, olyan alternatívákat kell keresnünk a mezőgazdasági termelésben, melyek a környezettudatosság, a fenntarthatóság elveit maximálisan kiszolgálják. A növényvédelmi technológia mind a műszaki elemek, mind az input anyagok oldalán tartalmaz már olyan termékeket, melyek nem a kémiai, hanem a biológiai vagy a mechanikai védelem módszertanát alkalmazzák. És napvilágot látott már annak a kijuttatóeszköznek a prototípusa is, mely egy időben felvételezi a kár- vagy kórokozót, és juttatja ki a növényvédő szert kizárólag a fertőzött területre, jelentősen csökkentve ezzel a felhasznált anyagmennyiséget. Mindezek mellett a precíziós gazdálkodás is szolgálja az uniós elvek megvalósulását.

dsc02924

A következő előadásban Mészáros Gábor rendszerfejlesztési igazgató mutatta be a KITE Zrt. Precíziós Gazdálkodási Rendszerének releváns részeit, és egy nagy horderejű bejelentéssel is készült. Mint elmondta: a PGR PrecZone felületén jelenleg 16 alkalmazás és 3 ingyenes mobilapplikáció érhető el a felhasználók számára, s immár rendelkezésre áll a KITE saját fejlesztésű tápanyagtervező szoftvere és kijuttatástervezője is, mely a KITÁP nevet viseli. A georeferált talajmintázás folyamata és a laboreredményekből készült térképek pedig a PrecSoil alkalmazásban tekinthetők meg. Eddig ezt a két alkalmazást csak a szaktanácsadók használhatták, május 26. óta azonban a PGR-felhasználók is birtokba vehetik és teljeskörűen használhatják – jelentette be a szakember.

A tervezési feladatok után a technológia nyomon követése kulcskérdés, erre kiváló megoldás a John Deere műveleti központja, a növény egészségügyi állapotát és változásait mutató PrecSat Extra, a meteorológiai adatokat megjelenítő PrecMet és a növényvédelmi előrejelző alkalmazás.

2030-ig olyan alternatívákat kell keresnünk a mezőgazdasági termelésben, melyek a környezettudatosság, a fenntarthatóság elveit maximálisan kiszolgálják.

dsc02583

Működő megoldások szélsőséges helyzetekre

A szántóföldi bemutatón kiemelt figyelmet kapott, hogy a mezőgazdasági termelés digitális átállása pályázatban a KITE Zrt. hogyan tudja segíteni a termelőket. Kecskés Zsolt, a kiemelt szolgáltatási igazgatóság vezetője, valamint Hodos Lajos gépüzemeltetést támogató vezető válaszolt a felmerülő kérdésekre. Sojnóczki István, a KITE Zrt. technológiai fejlesztési igazgatója a bemutató során több olyan technológiai módszert, inputanyagot ismertetett, melyek az idei szélsőséges helyzetben is működnek, és segítenek a termesztett kalászos gabonáink és a repce számára a kritikus stresszidőszakok és helyzetek hatásainak mérséklésében.

A precíziós gazdálkodás eszköztára, a helyes, termőhelyhez illeszkedő hibrid- és fajtaválasztás jó alapot biztosít, ezeket dr. Tóth Árpád, a vetőmag-kereskedelmi üzletág termeltetési koordinátora ismertette a nagyközönséggel. A kijuttatástechnika legújabb megoldásai is segítenek az eredményes beavatkozásokban. Erre a dróntechnológia legújabb megoldásait használták a bemutatón. Nagy Gábor termékmenedzser a DJI Phantom P4 Multispectral nevű felvételező és az Agras T30-as kijuttatódrónját mutatta be a nagyközönségnek. Balogh József termékmenedzser pedig a KITE csévélődobos rendszerének ismérveit és lehetséges megvalósítási módjait, valamint üzemeltetésének összefüggéseit mutatta be.

A kijuttatástechnika legújabb megoldásai közé tartozik a dróntechnológia, amire konkrét példa a DJI Phantom P4 Multispectral nevű felvételező és az Agras T30-as kijuttatódrón.
Szerző: AgrárUnió

Címkék: precíziós gazdálkodás, KITE Zrt., Green Deal, termésbiztonság
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Adategyeztetési lehetőség az elektronikus gazdálkodási ...

Március közepéig lehet egyeztetni az elektronikus gazdálkodási napló feltöltéséhez kapcsolódó adatokat. Az ...