TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Ötven helyet lépett előre a MATE

Ötven helyet lépett előre a MATE

Hírek - 2022.06.23

Lezárult a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) második tanéve. Az új intézmény már első ötszáz napján bizonyította, hogy jelentős szereplője a magyar agráriumnak, mind oktatási, mind kutatási szempontból – hangzott el a MATE tanévzáró ünnepélyén.

Dr. Gyuricza Csaba rektor beszédében kiemelte, hogy a MATE immár ötszáz napja aktív részese az agrárközéletnek.

„Megjelentünk különböző kiállításokon és vásárokon, intézeteink első tudományos eredményeit pedig elismerően keresik a piacokon. Megalakulásunk után 14 hónappal 50 helyet javítottunk a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds idei agrártudományi ranglistáján. Mindezek mögött az egyik legfontosabb tényező az, hogy a munkaerőpiac visszaigazolja az egyetemen elindult integrációs és fejlesztési folyamatokat és az intézmény tudományos teljesítményének növekedését.”

​​​​​Dr. Nagy István miniszter kiemelte, „a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, amely az itt végzett hallgatók két legfőbb célterülete, stratégiai ágazat, és kiemelt közfigyelem irányul mindkettőre. Az elmúlt időszakban jelentkező kihívások ellenére ez a két ágazat biztosította és biztosítja a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását és az export révén más országok élelmezésében is részt vállal. Ám hogy ez hosszú távon is így maradjon, azzal rengeteg teendőnk van. Épp ezért 2027-ig 4265 milliárd forintot fordítunk a magyar mezőgazdaság fejlesztésére, a modernizáció azonban nem szűkíthető le technológiafejlesztésre. Nélkülözhetetlen, hogy e területeken a világra nyitott, innovatív, modern tudással felvértezett szakemberek dolgozzanak, amiben kiemelt szerepet kap a MATE.”

​​​​​​​Az ünnepi alkalmon a MATE együttműködési megállapodást kötött az Állami Számvevőszékkel, a közpénzekkel, közvagyonnal való gazdálkodás színvonalának javítása, fejlesztése, valamint az integritás értékeinek erősítése érdekében. A közös célok kiterjednek a pénzügyi tudatosság megerősítésére, fókuszálva a hatékony élelmiszerfelhasználás és az egészséges táplálkozás kapcsolatára. Az együttműködés kiterjed a mezőgazdasági vállalkozások témakörében az állami és üzleti szféra összehangolását elősegítő kutatás indítására, valamint az adattudomány terület fejlesztésével összefüggő oktatási, tudományos, kutatási és szakértői tevékenységre.

A tanévzáró ünnepség keretében több mint hatvan egyetemi kitüntetést adtak át a legkiválóbb oktatóknak, kutatóknak, munkatársaknak, a MATE-GEAC sportolóinak és edzőinek, valamint kiemelkedő tevékenységet folytató külső partnereknek, magas színvonalú tevékenységük elismeréseként.

A 2021/2022. tanév végén összesen 1.861 hallgató jelentkezett záróvizsgára a MATE-n, közülük 197 fő felsőoktatási szakképzésen, 782 fő alapképzésen, 597 fő mesterképzésen, 50 fő osztatlan képzésen, 235 fő pedig szakirányú továbbképzésen vett részt, 1.661 fő magyar, 200 fő angol nyelven végezte tanulmányait. PhD-fokozatot ebben a tanévben 143 fő szerzett. Keppelné Dr. Bognár Erzsébet pedig kitüntetéses doktori címet és az ezzel járó aranygyűrűt vett át az ünnepségen, ami azt jelenti, hogy középiskolai, egyetemi és doktori tanulmányait mindvégig kiváló eredménnyel végezte, valamint doktori disszertációja is summa cum laude minősítésű volt.

Dr. Nagy János egyetemi tanár, rektori főtanácsadót a MATE tiszteletbeli doktorává avatták, nemzetközileg elismert tudományos kutatómunkája, iskolateremtő tevékenysége, és a tudományos utánpótlás nevelése érdekében kifejtett több évtizedes munkássága, továbbá a MATE és jogelőd intézményei oktató-kutató munkájához, szellemi gyarapodásához történő hozzájárulása elismeréseként. Forrás: MATE

Címkék: MATE
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Dopping a napraforgónak, avagy a Biotrinsic™ i280 FP ...

A KITE Zrt. innovatív fejlesztéseinek kiemelt területe az új, biológiai növényvédelmi és növényi vitalitást, ...