TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
A Nébih oldalára „költözik” a permetezési napló

A Nébih oldalára „költözik” a permetezési napló

Hírek - 2022.06.22

December közepén hatályba lépett az a jogszabálymódosítás, amely az agrárdigitalizációt, illetve a környezet védelmét hivatott erősíteni. Ennek egyik eleme, hogy az értékesítési célra szánt növényi termék előállítása, raktározása és feldolgozása során végzett növényvédő szeres kezelésekről vezetett nyilvántartást, azaz a permetezési naplót 2022. július 1-től a Nébih elektronikus felületén kell vezetni.

A jogszabálymódosítás következtében számos olyan változás történt, amely a növényvédelemre is hatással van. Kötelezővé vált többek között az integrált növényvédelem elveinek alkalmazása, az elektronikus permetezési napló vezetése, valamint a termelővel szerződésben álló, a terület növényvédelmi szakirányításáért felelős növényorvosról/orvosokról is nyilatkozni kell – olvasható a Nébih közleményében.

Az elektronikus permetezési naplóban a csávázott vetőmag vetését is meg kell jelentetni, hiszen ez szintén növényvédő szer környezetbe történő kijuttatását jelenti. Emellett a csávázott vetőmag vásárlásáról kiállított – a csávázás tényét, az alkalmazott készítmény megnevezését tartalmazó – számlát 3 évig kötelező megőrizni.

Nincs azonban változás a tekintetben, hogy minden növényvédőszeres-kezelést a munkavégzést megelőzően vagy azzal egyidejűleg kell rögzíteni a naplóban! Ez az elvárás a papír alapú permetezési napló esetében is fennállt, és az elektronikus változatnál sincs másképp.

Az elektronikus permetezési naplóvezetési kötelezettség azokra is vonatkozik, akik gazdálkodási naplót (GN) vezetnek. Esetükben az adatokat az év első felében még papír alapon (a GN10-es betétlapon), 2022. július 1. után viszont már kizárólag az elektronikus permetezési naplóban kell rögzíteni.

A termelők a jövőben az egységes kérelem benyújtására szolgáló elektronikus felületen nyilatkozhatnak a velük szerződésben álló, a terület növényvédelmi szakirányításáért felelős növényorvosról/orvosokról. 




Forrás: Nébih

Címkék: Nébih, permetezési napló
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A SIVETI 2023 szakkiállítás innovációs díjai

Egyszerűbben, pontosabban, gyorsabban, tisztábban – ezek határozzák meg a szőlő-gyümölcs ágazat ...