TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Hatékony mezőgazdaság, terjedő digitalizáció

Hatékony mezőgazdaság, terjedő digitalizáció

Hírek - 2022.05.31

Digitális megoldásokat alkalmazó gazdaságok nevezhetnek a Digitális Bemutató Gazdaság díjra, emellett várják a jelentkezéseket a Digitális Szolgáltatók Adatbázisába is, a jelentkezők kitöltési határidejét közzétette a Digitális Agrárakadémia – közölte a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE).

A Kormány 2019-ben fogadta el Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját (DAS), melyben célként fogalmazódott meg a Digitális Agrárakadémia létrehozása. Utóbbi célja a precíziós technológiák használatának elterjesztése, a termelők felkészítése a precíziós agrármegoldások, eszközök és szolgáltatások felhasználására. A DAS elfogadása óta a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború gazdasági következményei is igazolták, hogy a hazai mezőgazdaságban a hatékonyság javítása céljából minél hamarabb alkalmazni kell a precíziós és digitális eszközöket.

A Digitális Agrárakadémia keretében összegyűjtötték a mezőgazdasági termeléshez köthető legfontosabb tudáselemeket a digitális megoldások alkalmazásához. Elkészült és bárki számára elérhető a digitalisagrarakademia.hu című oldalon 30 tananyag.

A 2021-ben kiválasztásra került 20 digitális bemutató gazdaságot választottak ki, melyekben a precíziós gazdálkodás iránt érdeklődő gazdák a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képzésein vettek részt, s működés közben ismerhették meg a digitális megoldásokat, eszközöket, alkalmazásokat. A gazdaságok vezetői megosztották velük saját tapasztalataikat is.

Az érdeklődésre való tekintettel - a Digitális Agrárakadémiát megvalósító konzorcium döntése alapján - hamarosan újabb digitális bemutató gazdaságokat választanak ki. A Digitális Bemutató Gazdaságok költségtérítés mellett fogadhatják a gazdákat és bemutathatják saját eredményeiket, tapasztalataikat.

A Digitális Agrárakadémia konzorciuma három kategóriában várja a digitális megoldásokat alkalmazó gazdaságok pályázatát a Digitális Bemutató Gazdaság díjra június 10-ig. A MATE, az Állatorvostudományi Egyetem, a Széchenyi Egyetem, valamint a Digitális Jólét Nonprofit Kft. képviselőiből álló testület szakmai bizottságot kért föl a jelentkezések értékelésére, a díj odaítéléséről a konzorciumi tagok döntenek. Néhány nappal később, június 15-én jár le a Digitális Szolgáltatók Adatbázisának első kitöltési határideje. Adataik feltöltésével térítésmentesen kerülhetnek be ide digitális megoldást szállító, szolgáltató vállalkozások. A nyilvános adatbázis ezt követően folyamatosan frissül, bármikor lehet csatlakozni, adatokat módosítani, hogy a termelők tájékozódhassanak az igénybe vehető szolgáltatásokról, eszközökről.
Forrás: MTI

Címkék: digitalizáció, Digitális Agrár Stratégia, Digitális Agrárakadémia
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 az innováció éve a növénytermesztésben!

Az előző évek változatos kihívásai után idén az agráriumban az innováció és a fenntarthatóság kerül előtérbe.