TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.533,52 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 60.309,76 Ft (tonna)
Napraforgómag: 125.139,53 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.843,07 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.570,69 Ft (tonna)
Repcemag: 160.516,26 Ft (tonna)
Full-fat szója: 202.220,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 593 Ft
Benzin ára: 573 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 382,59
USD: 355,01
CHF: 405,63
GBP: 445,79
Hirdetés
Végre, jön az eső, de egyelőre nem lélegezhetünk fel

Végre, jön az eső, de egyelőre nem lélegezhetünk fel

Hírek - 2022.04.22

Habár a következő napokban a meteorológusok néhol jelentős csapadékmennyiséget ígérnek, az ország nagy területein még komoly vízhiány mutatkozik a talajrétegekben, ami több szempontból is negatívan befolyásolhatja a kultúrnövények vegetációját és végső soron a realizálható termésmennyiséget.

Az elmúlt öt év átlagához képest például a szakemberek szerint jóval gyengébbnek tűnik az őszi vetések állapota. Ez egyértelműen az őszi és a téli csapadékhiány következménye, amelynek következményeként a Gabonatermesztők Országos Szövetségének becslése szerint a táblák 50 százalékán közepes a növények állapota, a jó, illetve a gyenge minőség 25-25 százalékot tehet ki, az elmúlt hetek esőzései pedig a vízhiánynak körülbelül a felét pótolhatták.

A márciusi csapadékmennyiség az elmúlt harminc év átlagának csupán a 40 százaléka volt. A szárazság főleg a repcét viseli meg, egyes helyeken nagyon gyengén fejlődik. Ennek okán voltak, akik inkább egész táblákat betárcsáztak, mert így legalább zöldtrágyaként hasznos lehet, viszont minden további, termelésben töltött nap csak a gazda veszteségét növelte volna.

A tavaszi fejtrágya a kevés csapadék miatt szintén nem hasznosult optimálisan, hiszen nem volt, ami bemossa a talajba. Miután azonban megérkezett az eső, a következő egy hétben a búza annyit fejlődött, mint a vetés óta eltelt 5 hónapban.

Sokat javíthat a helyzeten az előttünk álló időszak, amire a meteorológusok meglehetős gyakorisággal jeleznek kisebb-nagyobb mennyiségű csapadékot. Üröm az örömben, hogy sajnos, viharos erejű szél és néhol jégeső is várható. Viszont erősödik a nappali felmelegedés és mérséklődik az éjszakai lehűlés, a fagyok elmúlnak, úgy hogy nedves talajba vethető a kukorica.

Az Időkép előrejelzése:

Esőt, záporokat hoz a mediterrán ciklon

Pénteken egy mediterrán ciklon hatására sokfelé várható eső, majd délutántól dél felől záporok, az ország déli felén zivatarok kialakulására kell számítani. Délen egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt. A keleti-északkeleti szél élénk, helyenként erős lesz, zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak. Délután 11-22 fokot mérhetünk, az ország északnyugati felén lesz hűvösebb, délen melegebb az idő.

Szombaton kezdetben északon és keleten még többfelé várható eső, zápor, majd délután már csak néhol fordulhat elő kisebb csapadék, egyre hosszabb időszakokra szakadozik fel a felhőzet. Délen és északkeleten lesz szelesebb az idő. Hajnalban 5-11, délután 14-20 fok várható. Reggelre nyugaton, délnyugaton pára, foltokban köd képződhet.

Vasárnap a naposabb délelőttöt követően erősebben megnövekszik a felhőzet, délután délnyugat felől több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok. A déli-délnyugati szél élénk, az ország nyugati-északnyugati felén erős, viharos lesz. Meleg idő várható, 19-26 fokos maximumokkal.

Hétfőn marad a szeles idő több-kevesebb napsütéssel, szórványos záporokkal, zivatarokkal. Délután 17-22 fok várható. Kedden kevésbé szeles időre készülhetünk, újra 17-22 fokig melegszik napközben a levegő. Egy-egy zápor, zivatar helyenként továbbra is előfordulhat.

 

Fotó: Pixabay

Címkék: csapadék, eső
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is megjelent a magas ...

Újabb területen, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét ...