TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Évek óta nem gyártott PICK Csemege szalámit hamisítottak - Fokozott vásárlói figyelemre int a gyártó

Évek óta nem gyártott PICK Csemege szalámit hamisítottak - Fokozott vásárlói figyelemre int a gyártó

Hírek - 2022.04.19

Egy áprilisban tartott hatósági ellenőrzés során „PICK” csomagolással ellátott Csemege szalámit találtak egy budapesti piacon lévő húsboltban. A Pick Szeged Zrt. évek óta nem gyártja az adott termék rúd kiszerelését.

A hamisított termék forgalmazójával szemben eljárás indult. A több mint 150 éves szakértelemmel bíró, a magyarok hétköznapjait a mai napig nagyban meghatározó márka az eset kapcsán is szeretné felhívni a figyelmet a termékhamisítás veszélyeire, a szellemi jogok védelmére és a fogyasztói tudatosság fontosságára.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) gyártói jelzésre tartott ellenőrzést egy budapesti húsboltban, ahol hamis „PICK Csemege szalámi”-t találtak. A szóban forgó terméket az ellenőrzés során talált rúd kiszerelésben már évek óta nem gyártja a szegedi szalámigyár, és legutolsó megjelenésében is több ponton eltért a piaci húsboltban fellelt hamisított terméktől*.

Ha egy termék megjelenése, csomagolása vagy annak minősége, ára, esetleg értékesítési helye eltér a megszokottól, az már önmagában gyanakvásra adhat okot, és érdemes alaposabban elolvasni a csomagoláson fellelhető kiegészítő információkat” – figyelmezteti a vásárlókat Haluska Adrienn, a Pick Szeged Zrt. fejlesztési és minőségirányítási igazgatója. „Ha bizonytalanok vagyunk a termék eredetiségében, inkább ne vegyük meg! Ilyen esetekben az egészségünket is kockára tehetjük, hiszen a termék eredete, gyártási körülményei ismeretlenek, legtöbb esetben nem is felelnek meg az előírt higiéniai feltételeknek, jogszabályoknak.” A szakember hozzáteszi: „A hazai és nemzetközi téren is elismert PICK minőséget nemhiába választják magyar családok százezrei a mai napig, hiszen minőség- és íz garanciát jelent a számukra. Ezt a garanciát pedig csak mi tudjuk biztosítani, minőségirányítási- és élelmiszerbiztonsági szempontból szigorúan ellenőrzött, több mint 150 éves szaktudáson alapuló gyártási tevékenységünknek köszönhetően.”

Az elmúlt évtizedekben több alkalommal próbálkoztak már (sikertelenül) a PICK szalámikhoz hasonló, fogyasztókat megtévesztő megjelenésű szalámik forgalomba hozatalával, de ezek ellen minden esetben azonnal fellépett a gyártó, és végül minden jogvita a Pick Szeged Zrt. számára kedvező eredménnyel zárult. Már az alapító fia, Pick Jenő is felismerte a termékhamisítás veszélyeit, és igyekezett különféle módokon megkülönböztetni az általa gyártott egyedi Téliszalámit a hasonló, de gyengébb minőségű termékektől. Ezek közül többet (PICK felirat, nemzeti szín, fém plomba) a mai napig őriznek a PICK-csomagolások. A termékek mai (és idén áprilisban megújult) csomagolása is egyértelműen rámutat azokra a termékjellemzőkre, karakterjegyekre, melyek alapján a vásárló beazonosíthatja, megkülönböztetheti a valódi PICK szalámikat más szalámi termékektől.

Hatalmas kincs van a kezünkben, hiszen a PICK egy olyan márka, amely országimázsunk része, hivatalos hungarikum, és amit érthető módon sokan és sokféleképpen próbáltak már utánozni.” -– mondta el Szokolai Júlia, stratégiai és marketing vezető. „A PICK márka gondozása és védelme kiemelt érdekünk, piacvezetőként pedig a fogyasztóinkért is ugyanilyen felelősséggel tartozunk. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy felhívjuk a figyelmüket a tudatos vásárlás fontosságára, hogy elkerüljék az ilyen jellegű megtévesztéseket és véletlenül se essenek termékhamisítás áldozatául. Ennek jegyében nagykövetként is csatlakoztunk a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának legújabb edukációs kampányához, melyben saját példánkon keresztül is szemléltetjük azt, hogy miért fontos a gyártói tudatosság, és ez milyen mértékben szolgálja a fogyasztók érdekeit is a hasonló megtévesztése megelőzésében. A Pick Szeged Zrt. mindent megtesz és határozottan fellép azon termékhamisítások, védjegybitorlások, jogsértések ellen, melyek a PICK márka és a fogyasztók ellen irányulnak” – zárta gondolatait a szakember.

 

* Az eredeti Pick termékek azonosításában segítenek a gyártó által is közzétett alábbi információk: https://www.pick.hu/hu/termekek/szalamik/

Az ellenőrzés során készült fénykép- és videofelvételek elérhetőek a NÉBIH honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/-/hamisitott-csemege-szalamit-vont-ki-a-forgalombol-a-nebih

Az eljárás és a bírság megállapítása folyamatban van.

A vállalkozás adatai elérhetőek a jogsértés listán: https://portal.nebih.gov.hu/jogsertesek

Címkék: Nébih, Csemege szalámi, hamisított termék, pick
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Meghosszabbították Ukrajna kereskedelmi támogatását, ...

Továbbra is jöhet ukrán gabona Magyarországra, az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága április 9-én kedden ...