TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.621,68 Ft (tonna)
Napraforgómag: 136.210,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.903,11 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 52.011,53 Ft (tonna)
Repcemag: 164.077,99 Ft (tonna)
Full-fat szója: 193.837,54 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,76
USD: 367,13
CHF: 402,25
GBP: 459,21
Hirdetés
Sokkal kevesebb a nitrogén? Tegyünk mellé ATS-t!

Sokkal kevesebb a nitrogén? Tegyünk mellé ATS-t!

Hírek - 2022.02.11

Nem csökkennek a nitrogénárak, és késő tavaszig sem várható áltozás. Lassan mindenhol kialakul a vetésterv és az input technológia. Országosan 20–50%-kal kevesebb nitrogént használunk, ami hatalmas kockázatot rejt.

Használjunk ammónium-tioszulfátot, ha csökkenteni akarjuk a folyékony nitrogént!

Az ammónium-tioszulfát (ATS) NS műtrágya, amelynek színe, fajsúlya az UAN-oldathoz (Nitrosol, DAM, Nikrol stb.) hasonló. Jól keveredik vele, nem válik szét, ezért együtt könnyű és egyszerű kijuttatni. A VulcanAgro Kft.-nél ebbe az ATS-be mikroelemeket is teszünk (bórt, rezet, molibdént), amelyek gyakran hiányoznak a növényekből. Ám, ha ezek ott vannak, segítik a nitrogén hasznosulását. A Vulcan Profi S35 Extra tehát nem más, mint folyékony mikroelemes NS műtrágya.

Miért lehet csökkenteni a nitrogént?

A tioszulfátok a talajban szulfáttá alakulnak, miközben oxigént vesznek magukhoz. Erre az oxigénre lenne szüksége a nitrátoknak, amidoknak is, amelyek a nitrogénoldatunk 70–75%-át teszik ki. Így a tioszulfátok lassítják a nitrogén­oldat átalakulását, elnyújtják annak hatását. Kevesebb lesz a légköri veszteség és a gyökérzónából a kimosódás.

Mennyivel kevesebb nitrogénoldatot használjunk?

A szakirodalom és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy ha ATS-t (Profi S35 MoB, Extra) használunk, akkor 15–20%-kal kevesebb nitrogénoldattal dolgozunk. Most, amikor ilyen drága a folyékony nitrogén, mindenképpen 20–50%-kal kevesebbet tudunk kijuttatni.  A számok nyelvén pedig ez azt jelenti, hogy 100 liter/ha UAN-oldat helyett 50–70 liter/ha UAN-oldat és 7–10 liter/ha Profi S35 Extra kerüljön a permetezőbe.

Kevesebb nitrogén, ha aszály van!

Az UAN-oldat + Profi S35 kombinációban ugyan kevesebb nitrogént juttatunk ki, de legalább hosszabban hasznosul, és a növény kénhez is jut. Nem „húzzuk” meg a növényt a tél végén, így a többi táp­anyag felvétele is szinkronban marad a nitrogénnel. A növények jobban fogják tolerálni a késői fagyokat vagy az egyre gyakoribb aszályos időszakot.

Kitehetjük önállóan is?

A Vulcan Profi S35 termékeket használhatjuk önállóan, akár nitrogénoldat nélkül is. Tehetjük a gyomirtó szer mellé vagy a vetéssel együtt is. Érdemes azonban egy keverési próbát végezni, vagy szaktanácsadó kollégáinkkal felvenni a kapcsolatot. A tioszulfát-tartalmú termékekkel tudunk a legolcsóbban jelentős mennyiségű ként és vele együtt nitrogént pótolni.

vulcanhirdetes

 

Szaktanácsadás: +36 70/905-5000vulcan logo
info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu

 

Címkék: nitrogén, VulcanAgro Kft., ammónium-tioszulfát
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Okosabb szántóföldi kultivátort szeretne?

Művelje olyan mélyen a talajt, amennyire szükséges, és olyan sekélyen, amennyire lehetséges