TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 395,06
USD: 371,09
CHF: 408,46
GBP: 461,67
Hirdetés
Bige László nyílt levele Magyarország Agrárminiszterének

Bige László nyílt levele Magyarország Agrárminiszterének

Hírek - 2021.12.01

Tisztelt Nagy István Miniszter Úr! Abba a helyzetbe kényszerített, hogy megválaszoljam tények alapján az Ön állításait, amivel becsapja és félrevezeti szándékosan vagy tudatlanul a magyar mezőgazdasági termelőket és a közvéleményt.

Az Ön és társai megtévesztő kommunikációjára alapozva kijelenthetem, hogy a termelők, akik nem vették, vagy veszik meg a műtrágyájukat belföldről vagy importból, legkésőbb december elején nagyon rosszul fognak járni. Elsősorban azért, mert lényegesen drágábban fognak hozzájutni. Másodsorban: nem biztos, hogy lesz elegendő. Nyilván ezt Ön nem érti és az elvtársai, akik ezen ügyhöz még hozzászóltak, sem érthetik, mert soha nem dolgoztak olyan helyen, ahol értéket állítanak erő. Arra vannak szakosodva, hogy elköltsék az adófizetők pénzét.

Ajánlom figyelmébe az alábbi tényeket:

  • Európában nincs elegendő földgáz
  • A hideg napok decemberre, januárra, februárra várhatóak
  • Attól függ a gazdáknak a műtrágya ára, hogy mennyire lesz hideg és mennyi ideig. Ezt sajnos még Ön sem tudja befolyásolni. Ha lekötötték volna a termelők a műtrágyát korábban, akkor biztosítva lenne az ára is Európában
  • Az első hideg napok megjelenésével a gáz ára várhatóan 20-60 százalékot fog emelkedni
  • 10-20 százalékos volatilitás a gáz árában minden nap benne van, ma is

A hozzá nem értésüket mi sem bizonyítja jobban, mint az Ön által rendezett és összehívott kereskedői megbeszélés ahová meghívta a Keleti Agrár nevezetű céget, minden résztvevő megdöbbenésére. A Keleti Agrár nevű cég idén tavasszal körülbelül 100 ezer tonna műtrágyát faktoráltatott le a termelőkkel és vett fel tőlük műtrágya előleget, több mint 10 milliárd forint értékben, az orosz szállítójától 3 milliárd forint értékben, és nem szállított ki egy kiló műtrágyát sem a magyar termelőknek. Azt az embert, aki ezt megtette, Ön meghívja az asztalához, megbeszélni az ügyeket a magyar mezőgazdaság biztonságos műtrágya ellátása érdekében.

Ön azt állítja, hogy megkárosítottuk a magyar gazdákat a magas műtrágya árakkal 2009-2016 között. Nézzük meg a tényeket.

Kiszorítottuk az importot? Tudja, Miniszter Úr, hogy lehet kiszorítani az importot? Egyetlen módszerrel... Olcsóbban kell adni a terméket.

Az elmúlt napokban Ön hevesen kampányol a mellett, hogy kiszámolják, mennyivel károsítottuk meg a magyar gazdákat az elmúlt 10 évben...  Segítünk egy kicsit a számolásban Önöknek. Mint ahogyan a grafikon is mutatja, nyugat Európához viszonyítva majdhogynem mindig olcsóbb volt a műtrágya Magyarországon, mint Németországban. Ez azt jelenti, hogy mintegy 29.880.107.885 forinttal segítettünk a Magyar gazdáknak az olcsóbb műtrágya eladásával németországi kollégáikhoz viszonyítva. Ezek megkérdőjelezhetetlen tények!

Nézzük meg, hogy néz ki ez ma Európában. A Pétisó (CAN) európai ára a Fertecon független statisztikai irodája szerint tonnánként 610 – 625 euró. Kikötőben, hajóban, ömlesztve a nagykereskedők részére. A végfelhasználói ár bigbag-be csomagolva, német régióban tonnánként 700-750 euró között van. Benelux és Skandináv államokban 750-800 euró a tonnánkénti ár. Anglia és Franciaország ettől még magasabb. Mi ehhez képest ma tonnánként 585 euró áron szállítjuk csomagolva a végfelhasználók udvarára. Ez megkérdőjelezhetetlen tény!

Ön azt állítja, hogy nem akarunk a magyar termelőknek műtrágyát eladni csak 1 nap ebben az évben. Ehhez képest a valóság az, hogy mi minden nap adunk el műtrágyát a magyar gazdáknak. Idén november hónapban 129 479 tonnát értékesítettünk magyar termelők részére, többet, mint az egyhavi gyártási kapacitásunk (70 üzletkötő és szaktanácsadó járja folyamatosan a termelőket és kínálja a terméket). Az is igaz, hogy decemberben 1 napos akció keretében fogunk eladni műtrágyát, az úgynevezett Black Friday akció keretében, ahogyan azt már a korábbi években is tettük. Ezen a napon meg lehet venni a 2022 év első 5 hónapjára a teljes műtrágya gyártási kapacitásunkat.

Kell, hogy tudja, hogy mi azért gyártunk műtrágyát, hogy eladjuk, elsősorban a magyar termelőknek.  Azzal is tisztában kéne, hogy legyen, hogy a politika megtévesztő kommunikációja a gazdákat hátráltatja a döntésben, ami azért jelentős probléma, mert logisztikai keresztmetszetek miatt nem lehet szezonban annyi árut megmozgatni, amennyire szükség lesz. A mi felméréseink szerint Magyarországnak szükség van még 800-900 ezer tonna nitrogén típusú műtrágyára. A Nitrogénművek termelési kapacitása maximum 120 ezer tonna/hó. Tehát jelentős importra van szükség. Ennek lehetőségét ma nem látom biztosítva.

Írtunk Önnek levelet 2021. szeptember 29-én és javasoltuk ennek megoldását, amivel biztosítani lehetett volna egy olcsóbb műtrágya elérését a magyar termelők számára. Ön ezt több mint egy hónap után, 2021. november 11-én elutasította.

Kérem, nézzen körül a portáján. A nitrogén műtrágya ára az elmúlt 10 évben folyamatosan csökkent. 2011-ben a Nitrogénművek által értékesített Pétisó éves átlagára 68.455 forint volt, 2020-ban 54.363 forint volt. Kérem, nézzen utána, mennyi volt egy 100 lóerős traktor 10 éve és mennyi most. Ezen felül, növényvédőszer, vetőmag esetében is. Meg fog döbbenni. Ezeken túlmenően nézzen utána, mennyi volt egy tonna kukorica, búza, repce, napraforgó, árpa ára 10 éve és mennyi ma. Már csak a tisztánlátás érdekében.

Csak úgy mellékesen, az elmúlt tíz év alatt eljutottunk oda, hogy míg 10 éve 1 euró az 273 forint volt, addig a napokban elérte a 370 fölötti értéket. Magyarul, 27 százalékot veszített a forint az értékéből az Önök 10 éves vezetése alatt.

Magyarország az Európai Unió tagja, tehát ez egy közös piac. Az áruk szabad kereskedelméről szól. Mindenki szabadon vásárol onnan, ahonnan akar. Sőt, harmadik országból is.

Ön bátorkodott engem megbélyegezni kommunista vörösbárónak. Mielőtt ezt tette, utána kellett volna, hogy nézzen, hogy én nem voltam úttörő, nem voltam KISZ tag, és nem voltam soha egyetlen pártnak tagja, Önnel szemben. És soha egyetlen hatalomnál sem álltam sorba, hogy nyelvemmel tisztogassam a hátsó felét. Ezt ma sem teszem. Ön megbélyegzett engem azzal, hogy hitelt kaptam a szocialista kormánytól. Kellene, hogy tudja, hogy a hitelnek van egyetlen rossz tulajdonsága. Vissza kell fizetni kamataival együtt, amit én természetesen megtettem. Tehát adományként semmit nem kaptam.

Ön azt mondja, hogy kiszámolják, mennyivel károsítottam meg a magyar gazdákat. Fentebb már demonstráltam, hogy a valóságban mennyivel gazdagítottuk a magyar termelőket. Arra kérném, hogy kapcsolja fel a villanyt. Megvédik a magyar gazdákat (az egyébként is magas világpiaci áraktól). Arra kérném, hogy nézzen rá a naptárra, mert 2021-et írunk és nem 1950-et.  A világpiaci árakkal szemben, ahol az alapanyag, a földgáz ára az egekbe szökött, a Nitrogénművek tehetetlen.

Ön azt állítja, hogy a GVH büntetés (11,05 milliárd forint) helyes volt úgy, hogy nincs tudatában a valós piaci helyzettel.

Magyarországnak ilyen... mezőgazdasági minisztere még soha nem volt. Ön politikát akar a világpiaci trendekbe vinni. A világpiaci gáz árat én nem tudom befolyásolni.

Mindezt azért csinálják, mert én nyíltan elmondtam, hogy az Önök politikájával én nem értek egyet.

  • Nem értek egyet a lopással, és a protekcionista gazdaságpolitikával,
  • Nem értek egyet azzal, hogy Magyarországot nem iparosították újra,
  • Nem értek egyet azzal, hogy azt mondják, hogy a magyar autóipar jól teljesít, mert a magyar autóipart Audinak, Mercedesnek és Suzukinak hívják, ahol mi csak napszámosok vagyunk,
  • Nem értek egyet azzal, hogy mindenkinek van munkája, igaz Ausztriában, Németországban és Angliában, viszont ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége itthon szeretne dolgozni.

Azt, hogy még mi mindennel nem értek egyet, azt több oldalon keresztül sorolhatnám, de azt gondolom, hogy egy szabad, demokratikus országban egy független értelmiséginek lehet véleménye, még akkor is, ha nem biztos, hogy igaza van.

Ön beleállt abba a sorba, ahol megpróbálnak minket tönkretenni. Pedig kellene, hogy tudja, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan magyar vállalat, amely 2010-ig 130 millió euró és 2010 után 450 millió euró értékű beruházásokat hajtottunk végre a saját finanszírozásunkból (kötvény kibocsátás révén), és nem a magyar vagy európai uniós adófizetők pénzéből.

Legyen ez példa Ön és elvtársai előtt.

Tisztelettel,
Bige László

Címkék: agrárminiszter, Bige László
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A mikrobák szerepe a talajszerkezet és talajegészség ...

A termőtalajok romlása világviszonylatban, de Magyarországon is jelentős. Az Európai Unióban a legfrissebb ...