TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Furcsa események történnek az európai almapiacon

Furcsa események történnek az európai almapiacon

Hírek - 2021.11.06

A lengyelek és fehéroroszok közt kialakult politikai feszültség az almapiacra is hatásra van, míg a szerbeknek a lassan termőre forduló új orosz ültetvények miatt kell aggódniuk.

Az évnek ebben az időszakában kezd igazán mocorogni a lengyel almaexport. A betakarított termést ilyenkor még jóformán „fa alól”, azaz tárolás nélkül vagy minimális tárolási költségekkel lehet külföldön értékesíteni. Várhatóan azonban az idei exportszezon nem lesz sétagalopp, és egyáltalán nem csak a 10%-kal nagyobb uniós almatermésnek köszönhetően.

A fő gondot a Fehéroroszországgal kialakuló feszültség jelenti. Belarusz felől ugyanis naponta több száz illegális határátlépő próbál átkelni a lengyel határon, és több esetben a 60-70 fős csoportok megtámadták és megsebesítették a határőröket – erre válaszul Lengyelország tízezer katonát küldött a határra, és kerítés építését helyezte kilátásba.

Belarusz Lengyelország legfontosabb almaexport-partnere, a tavalyi évben több mint 120 ezer tonnát értékesítettek itt, míg a második helyen Németország (76 ezer tonna), a harmadikon pedig Egyiptom (75 ezer tonna) állt, de az orosz piac 2014-es kiesését még ezek sem tudják kompenzálni a lengyel exportőrök szerint.

Közben új piacokat keresnek a szerb almaexportőrök is. A 2021-es szerb almatermés várhatóan 5%-kal lesz nagyobb a tavalyinál, a legfrissebb becslések szerint 530–540 ezer tonna közötti betakarított volumen várható. Zoran Keserovic, az Újvidéki Egyetem professzora szerint ez jó hír ugyan, viszont mivel az Európai Unióban 10%-kal, 11,3 millió tonnára nő a termés, kemény versenyre lehet számítani a hagyományos szerb exportpiacokon úgy, hogy érkeznek hírek még a raktárakban levő jelentős tavalyi készletekről, elsősorban Olaszországból és Lengyelországból.

Ezért a piaci kereslet meglehetősen lanyha, így a professzor szerint a 30 eurócent/kg (kb. 110 Ft/kg) körüli ajánlatokra gondolkodás nélkül rá kell bólintani, de csak a legjobb minőséget előállító ültetvényeknél képzelhető el, hogy egyáltalán labdába rúghatnak az EU-piacain.

A szerbeknél viszonylag jól állnak hűtőtárolókból, de így is kérdéses, hol tudják értékesíteni az idei termést. Évek óta az egyik legjelentősebb exportpiacuk Oroszország volt, ahová 65–70 eurócent/kg áron, stabil mennyiségeket tudtak szállítani, de hamarosan termőre fordulnak az utóbbi években eltelepített orosz ültetvények, ezért itt jelentős keresletcsökkenésre számítanak. A másik irány a Közel-Kelet és a nem is annyira közeli Kelet: ez lesz az első év, hogy a csacsaki termesztőkörzetből szerb Red Delicious-t szállítanak Indiába, ahol főleg a piros héjú almákat keresik.

 
Forrás: FruitVeB, Fotó: MTI

Címkék: alma, kereslet, piac, feszültség, politika, almapiac
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

ÁTADTÁK A 43. ORSZÁGOS BORVERSENY DÍJAIT

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2024. június 27-én rendezte meg a 43. Országos Borverseny (OBV) díjkiosztó ...