A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény
AgroMashExpo
Corteva 2023 jan TEFLIX

Eperszüretelő roboton dolgozik közösen a Kubota és a Yamaha

Hírek - 2021.10.30

Egyre több gépgyártó lát fantáziát a mezőgazdasági robotokban. Legújabban például a Kubota jelentette be, hogy a szintén japán Yamahával közösen eperszedő robotok kifejlesztésén dolgozik.

Eperszüretelő roboton dolgozik közösen a Kubota és a Yamaha


A Kubota Corporation és a Yamaha Motor Co Ltd nem a nulláról kezdve vágnak bele a munkába, hanem a kaliforniai központú Advanced Farm Technologies (AFT) cégbe fektetve. Az ígéretes start-up a kertészetben, azon belül is elsősorban az eperbetakarítás robotizálása terén ért el máris figyelemre méltó eredményeket.

A humán kezelő nélküli, vagyis teljesen önműködő járművük a TX típusnevet viseli. Elektromos hajtású, tehát környezetbarát, és a képfelismerő technológia és a mesterséges intelligencia (AI) révén képes megkülönböztetni egymástól az érett és éretlen gyümölcsöket. A megfelelő állapotúakat, minőségűeket aztán a robot karjain lévő fogók segítségével szüreteli le.

A robotizálás nemcsak a humán munkaerő kiváltására képes (amely egyébként is egyre korlátozottabban áll rendelkezésre ebben az ágazatban), de ugyanakkor a hatékonyságot is növelni tudja a gyorsaság, illetve a munkaidőtől való függetlenedés által.
A Kubota és a Yamaha belépése minden bizonnyal felgyorsítja majd a fejlesztés folyamatát, illetve a piacszerzést is megkönnyíti a remélhetőleg hamarosan elkészülő termék számára. A japánok összesen 25 millió dollárt fektetnek az AFT cégbe, a jelentős anyagi forrás pedig kétségkívül segítheti a célok teljesítését.

A TX robotnál nyilvánvaló kívánalom, hogy idővel minél többféle zöldség és gyümölcs betakarítására alkalmassá váljon. Már most képes arra, hogy önállóan navigáljon az adott területen, illetve pontosan azonosítsa, majd leszüretelje az érett termést, természetesen a nap 24 órájában, napszaktól és időjárási körülményektől függetlenül.

 


Címkék: betakarítás, gyümölcs, zöldség, kertészet, robot, önműködő, munkaerő