TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 596 Ft
Benzin ára: 590 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,66000
USD: 367,23000
CHF: 409,53000
GBP: 468,51000
Hirdetés
Eperszüretelő roboton dolgozik közösen a Kubota és a Yamaha

Eperszüretelő roboton dolgozik közösen a Kubota és a Yamaha

Hírek - 2021.10.30

Egyre több gépgyártó lát fantáziát a mezőgazdasági robotokban. Legújabban például a Kubota jelentette be, hogy a szintén japán Yamahával közösen eperszedő robotok kifejlesztésén dolgozik.

A Kubota Corporation és a Yamaha Motor Co Ltd nem a nulláról kezdve vágnak bele a munkába, hanem a kaliforniai központú Advanced Farm Technologies (AFT) cégbe fektetve. Az ígéretes start-up a kertészetben, azon belül is elsősorban az eperbetakarítás robotizálása terén ért el máris figyelemre méltó eredményeket.

A humán kezelő nélküli, vagyis teljesen önműködő járművük a TX típusnevet viseli. Elektromos hajtású, tehát környezetbarát, és a képfelismerő technológia és a mesterséges intelligencia (AI) révén képes megkülönböztetni egymástól az érett és éretlen gyümölcsöket. A megfelelő állapotúakat, minőségűeket aztán a robot karjain lévő fogók segítségével szüreteli le.

A robotizálás nemcsak a humán munkaerő kiváltására képes (amely egyébként is egyre korlátozottabban áll rendelkezésre ebben az ágazatban), de ugyanakkor a hatékonyságot is növelni tudja a gyorsaság, illetve a munkaidőtől való függetlenedés által.
A Kubota és a Yamaha belépése minden bizonnyal felgyorsítja majd a fejlesztés folyamatát, illetve a piacszerzést is megkönnyíti a remélhetőleg hamarosan elkészülő termék számára. A japánok összesen 25 millió dollárt fektetnek az AFT cégbe, a jelentős anyagi forrás pedig kétségkívül segítheti a célok teljesítését.

A TX robotnál nyilvánvaló kívánalom, hogy idővel minél többféle zöldség és gyümölcs betakarítására alkalmassá váljon. Már most képes arra, hogy önállóan navigáljon az adott területen, illetve pontosan azonosítsa, majd leszüretelje az érett termést, természetesen a nap 24 órájában, napszaktól és időjárási körülményektől függetlenül.

 

Címkék: betakarítás, gyümölcs, zöldség, kertészet, robot, önműködő, munkaerő
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Így hatékony a kukorica fej- és lombtrágyázása!

Tavasz végén, nyár elején, májusban már elindulnak a tápkultivátorok, melyekkel a kukorica vetésidejétől és ...