TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
 2025-ig szóló megállapodást kötött a NÉBIH és a Magyar Talajvédelmi Szövetség

2025-ig szóló megállapodást kötött a NÉBIH és a Magyar Talajvédelmi Szövetség

Hírek - 2021.10.12

A megkötött megállapodással mintegy évtizednyi együttműködés pecsételődött meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Talajvédelmi Baktérium –gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége között.

Hirdetés

Az ünnepélyes aláíráson a NÉBIH-et Jordán László igazgató (Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság), Zsigmond Richárd igazgató (Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság), Csapó József osztályvezető (Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság Szántóföldi Fajtakísérleti Osztály), a Magyar Talajvédelmi Szövetséget Dr. Pénzes Éva ügyvezető képviselte.

A Magyar Talajvédelmi Szövetség 2016 óta folytat vizsgálatokat a NÉBIH-hel. A beállított kísérletek célja, hogy független szakértőként a NÉBIH, a talajoltó baktérium készítmények hatását és eredményességét mérje.

Eddig kukorica, árpa, szója és őszi káposztarepce kultúrákban, kisparcellás 3 ismétléses kísérletben tesztelték a különböző baktérium készítményeket. A beállításoknál a kezeletlen területek mellett pozitív kontrollként plusz nitrogénnel műtrágyázott terület (50 kg/ha, hatóanyag) is szerepelt. A mikrobiális készítményekkel kezelt területek terméseredményei minden esetben meghaladták a kontroll értékeit. Átlagosan 10 és 26 % -kal magasabb terméseredményeket mutattak a vizsgálatok. Az is megállapítható, hogy még a plusz nitrogént kapott területek eredményei is elmaradtak a baktériumos oltóanyaggal kezelt parcellákétól.

A Szövetség számára fontos, hogy a gazdálkodókat a magyar klimatikus környezetben hatékony baktérium készítményekkel szolgálják ki. A Tagok olyan magyar KKV-k, akik az elmúlt évtizedekben jellemzően saját erőforrásból folyamatosan fejlesztik a készítményeiket. A cél, hogy a mikrobiális oltóanyagok segítségével csökkenthető legyen a műtrágya és növényvédő szer felhasználása, miközben a terméshozamok növekednek és a talajélet javul. A NÉBIH vizsgálatok eddig azt bizonyították, hogy az egyes kultúrákban hatékonyan és eredményesen alkalmazható a talajoltási technológia.

A következő időszakban az várható, hogy az EU-s Zöld Megállapodás (Green Deal) következtében az uniós támogatási rendszer fokozottan ösztönzi a talajok állapotának javítását, az ökológiai termelés növelését, miközben előírják a műtrágyák csökkentését és egyes növényvédő szer hatóanyagok kivonását. Mindezek az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható termésnövelő anyagok felé fordítják majd a figyelmet és a fenntartható gazdálkodást támogató készítmények iránt jelentősen megnövekvő kereslettel kell uniós szinten számolni. Ebben a környezetben liberalizálja a jövő év közepétől az EU a termésnövelő anyagok engedélyezését.

Fontos kiemelni, hogy mivel a magyar talajoltó baktérium készítmények a NÉBIH-nek köszönhetően szigorú engedélyeztetési és ellenőrzési folyamaton esnek át, ezért a gazdák számára garanciát jelentenek. Célunk, hogy olyan baktérium készítményeket használjanak, melyeket a hazai klimatikus és természeti környezetre fejlesztettek ki és több évtizedes hazai gyakorlatban vagy a NÉBIH engedélyezése során már bizonyítottak.

Címkék: Nébih, Magyar Talajvédelmi Szövetség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

2024 hala a réticsík – Ismerjük meg közelebbről!

Gondolta volna, hogy a réticsík Európában valószínűleg az első hal volt, amelyet különböző edényekben tartottak a ...