A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Queen 2023. ápr. 1-15

 2025-ig szóló megállapodást kötött a NÉBIH és a Magyar Talajvédelmi Szövetség

2025-ig szóló megállapodást kötött a NÉBIH és a Magyar Talajvédelmi Szövetség

Hírek - 2021.10.12

A megkötött megállapodással mintegy évtizednyi együttműködés pecsételődött meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Magyar Talajvédelmi Baktérium –gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége között.

2025-ig szóló megállapodást kötött a NÉBIH és a Magyar Talajvédelmi Szövetség


Az ünnepélyes aláíráson a NÉBIH-et Jordán László igazgató (Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság), Zsigmond Richárd igazgató (Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság), Csapó József osztályvezető (Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság Szántóföldi Fajtakísérleti Osztály), a Magyar Talajvédelmi Szövetséget Dr. Pénzes Éva ügyvezető képviselte.

A Magyar Talajvédelmi Szövetség 2016 óta folytat vizsgálatokat a NÉBIH-hel. A beállított kísérletek célja, hogy független szakértőként a NÉBIH, a talajoltó baktérium készítmények hatását és eredményességét mérje.

Eddig kukorica, árpa, szója és őszi káposztarepce kultúrákban, kisparcellás 3 ismétléses kísérletben tesztelték a különböző baktérium készítményeket. A beállításoknál a kezeletlen területek mellett pozitív kontrollként plusz nitrogénnel műtrágyázott terület (50 kg/ha, hatóanyag) is szerepelt. A mikrobiális készítményekkel kezelt területek terméseredményei minden esetben meghaladták a kontroll értékeit. Átlagosan 10 és 26 % -kal magasabb terméseredményeket mutattak a vizsgálatok. Az is megállapítható, hogy még a plusz nitrogént kapott területek eredményei is elmaradtak a baktériumos oltóanyaggal kezelt parcellákétól.

A Szövetség számára fontos, hogy a gazdálkodókat a magyar klimatikus környezetben hatékony baktérium készítményekkel szolgálják ki. A Tagok olyan magyar KKV-k, akik az elmúlt évtizedekben jellemzően saját erőforrásból folyamatosan fejlesztik a készítményeiket. A cél, hogy a mikrobiális oltóanyagok segítségével csökkenthető legyen a műtrágya és növényvédő szer felhasználása, miközben a terméshozamok növekednek és a talajélet javul. A NÉBIH vizsgálatok eddig azt bizonyították, hogy az egyes kultúrákban hatékonyan és eredményesen alkalmazható a talajoltási technológia.

A következő időszakban az várható, hogy az EU-s Zöld Megállapodás (Green Deal) következtében az uniós támogatási rendszer fokozottan ösztönzi a talajok állapotának javítását, az ökológiai termelés növelését, miközben előírják a műtrágyák csökkentését és egyes növényvédő szer hatóanyagok kivonását. Mindezek az ökológiai gazdálkodásban alkalmazható termésnövelő anyagok felé fordítják majd a figyelmet és a fenntartható gazdálkodást támogató készítmények iránt jelentősen megnövekvő kereslettel kell uniós szinten számolni. Ebben a környezetben liberalizálja a jövő év közepétől az EU a termésnövelő anyagok engedélyezését.

Fontos kiemelni, hogy mivel a magyar talajoltó baktérium készítmények a NÉBIH-nek köszönhetően szigorú engedélyeztetési és ellenőrzési folyamaton esnek át, ezért a gazdák számára garanciát jelentenek. Célunk, hogy olyan baktérium készítményeket használjanak, melyeket a hazai klimatikus és természeti környezetre fejlesztettek ki és több évtizedes hazai gyakorlatban vagy a NÉBIH engedélyezése során már bizonyítottak.


Címkék: Nébih, Magyar Talajvédelmi Szövetség

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.03.05

ZÖLDSÉGFÉLÉK TÁPANYAGIGÉNYE

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.19

Mit ültessek a kert árnyékos oldalára?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.02.17

Miért válasszunk magyar burgonyafajtákat?

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...