TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
A Yamaha robotokkal száll be a szőlőtermesztésbe

A Yamaha robotokkal száll be a szőlőtermesztésbe

Hírek - 2021.09.28

A japán Yamaha által fejlesztett robotok képesek lesznek termésbecslést adni a szőlőre vonatkozóan. Később autonóm módon történő, célzott permetezésre is használni akarják őket.

A Yamaha Motor Co. az ausztrál The Yield vállalattal közösen indít hamarosan egy érdekes kísérletet az ausztrál Treasury Wine Estates bortermelő cég ültetvényeiben. A cél az, hogy minél nagyobb pontossággal tudják megbecsülni a várható termést, ami a piac, az árak alakulása szempontjából is fontos. A projektet később az önműködő permetező robotok használatára is kiterjesztik – írja a Future Farming.

A mostani termésbecslő kísérlet 18 hónapon keresztül fog tartani. A vizuális megfigyelésre alapozva gyűjtik folyamatosan az adatokat a termés fejlődésének minden fázisában. A Yamaha a passzív megfigyelést végző robotokat adja a projekthez (ezek például rügy- és virágszámlálást végeznek), a The Yield pedig a mesterséges intelligenciát.

A következő évben a két cég az Egyesült Államokban is együttműködik majd, ott a fungicidek és peszticidek célzott kijuttatásában (szintén szőlőben). Meglátásuk szerint egyre több termesztő tart igényt arra, hogy folyamatosan pontos adatokhoz jusson a terméssel kapcsolatban.

Bővebb részleteket egyelőre nem árultak el a projektről, de annyi bizonyos, hogy a Yamaha 2-2 robottal vesz majd részt az ausztrál és az amerikai kísérletekben. Az előbbiek adatgyűjtéssel, az utóbbiak permetezéssel foglalkoznak majd. Az sem elképzelhetetlen, hogy a jövőben a két (vagy még ennél is több) tevékenység integráltan fog megjelenni egy-egy gépben.Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: Yamaha, robot, szőlőtermesztés, önműködő, termésbecslés
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Januártól jönnek a kötelező visszaváltási díjas termékek

Hamarosan hazánkban is életbe lép a 0,1–3 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolások kötelező ...