TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Páratlan páros: Massey Ferguson traktorok és Kverneland munkagépek bemutatója

Páratlan páros: Massey Ferguson traktorok és Kverneland munkagépek bemutatója

Hírek - 2021.09.06

Fennállása első nyílt napját tartotta augusztus végén a szolnoki székhelyű Start Agro Kft. A 2015-ben alapított, dinamikusan növekvő cég ezúttal az általa is forgalmazott Massey Ferguson és Kverneland márkákra helyezte a hangsúlyt a szántóföldi bemutatóval egybekötött rendezvényen.

A nyílt nap helyszínéül a tavaly megvásárolt szolnoki telephely melletti terület szolgált, ott mutattak be egy tucatnyi gépet és gépkapcsolatot az érdeklődőknek. Petróczki Gábor társtulajdonos-ügyvezető megnyitó beszédében nemcsak a Massey Ferguson és Kverneland termékekre hívta fel a figyelmet, hanem a Start Agro Kft. kínálatában szintén megtalálható McHale zöldsor-gépekre, illetve a szlovák Pneusej professzionális gabonavetőgépeire is.

A számos látnivaló közül a Kverneland DTX 300 kombinált lazító volt az egyik legérdekesebb, a 3 méter munkaszélességű, 5 késes munkagép ugyanis – a hazai piacon szokatlan módon – rövidtárcsával és hengerrel is fel van szerelve. A lazítás célja elsősorban persze az, hogy a helytelen művelés, a nagy tömegű gépek, illetve a szélsőséges időjárás (például a hirtelen lezúduló sok csapadék) által okozott káros talajtömörödést megszüntessük, de ma még kevesen gondolnak arra, hogy ezt akár egy másik munkaművelettel is össze lehet vonni. A rövidtárcsa és a henger révén jobban előkészített talaj hozható létre például repcevetés elé, így a kombinált művelés után már csupán a megfelelő magágy elkészítése szükséges a vetés előtt.

A DTX 300-as lazító lelke az 5 darab Pro-Lift lazítókés, ezek egymáshoz képest eltolva helyezkednek el a vázon, így a gép húzása könnyebb, és a kiemelésekor sem szakítunk fel vele együtt egy nagyobb szelet földet. A késkialakítás abból a szempontból is egyedi, hogy 5 darab kopóeleme külön-külön is cserélhető, ezáltal a lazító gazdaságosabban üzemeltethető. Logikus is ez a megoldás, hiszen az orrbetétek és a szárnyak eltérő körülmények között más-más módon kopnak, ritkán kell tehát őket egyszerre cserélni.

start005

A Kverneland koncepciója szerint a lazítás során a talajszerkezet minimális bolygatására van csak szükség, ezért a DTX 300-as is „csupán” megrepeszti, illetve megemeli a talajt (a repesztést az orrbetét végzi, a szárnyak pedig oldalirányban továbbítják az emelő erőt). Ezzel a megoldással munka közben lényegében egy nagy hullám képződik a kések előtt, majd a talaj visszatér az eredeti helyzetbe, utána pedig átdolgozza a tárcsa, és lezárja a henger. A kések munkamélység-állítása 20–40 cm között történhet, és mindez egyenként, egyszerűen, a csapok áthelyezésével végezhető el. A gép után szinte csak a kések nyomai látszódnak, vagyis a talajt nem forgatja meg, és nem szárítja ki, ugyanakkor a repesztéssel levegőhöz juttatja, és be tud szivárogni a nedvesség is.

A tárcsaszekcióban 520 mm átmérőjű, 5 mm falvastagságú lapokat találhatunk, a munkamélység 0–10 cm között állítható. Mégpedig hidraulikus úton, vagyis a hengert igazítjuk a fix tárcsasorhoz képest, sőt a tárcsasor akár ki is emelhető, ha nem kell dolgoznia. A munkagép vonóerő-igénye 250–350 LE, elsősorban azért, mert 10–12 km/h munkasebességre van szükség ahhoz, hogy a tárcsaszekció is megfelelően dolgozzon. A kombinált gép végén lévő henger klasszikus visszatömörítést végez, amit az is mutat, hogy utána menve nem süllyedünk a talajba, mint a régi lazítók esetében.

A nyílt nap újdonságának számított a Massey Ferguson MF 8S.205 Efficient traktora is, amely a tavaly bemutatott (és rögtön az Év traktorává választott) 8S széria legkisebb modellje. A sorozat hat erőgépet foglal magában, amelyek a 205–305 LE-s teljesítménytartományt ölelik fel. A meghajtásról strapabíró és takarékos, hathengeres, 7,4 literes AGCO Power (Sisu) motor gondoskodik, az átvitelről pedig Dyna-7 vagy duplakuplungos Dyna E-Power váltó. Mindkettő 28+28 előre- és hátrameneti fokozattal rendelkezik, a 2-es és 3-as csoportfokozatot pedig közelebb tették áttételben, így a munkatartományban szinte egy fokozatmentes váltó kényelmét biztosítják. A 8S sorozat rendelhető a Dyna-VT fokozatmentes hajtóművel is (a 305 lóerős modell csak ez utóbbival érhető el).

A Massey Ferguson az új széria megtervezésekor tiszta lappal indult, így született meg az elődöknél bő egy tonnával nehezebb (13 tonna fölötti tömegű), ezáltal kategóriájában az egyik legjobb súly-lóerő arányú traktorsorozat. Amint az az MF 8S.205-ösnél is látszik, az új erőgépek már külsőleg is elütnek a régiektől. A négyoszlopos fülke (amelyben szinte minden a kartámláról vezérelhető) kimagasló kényelmet kínál. Már csak azért is, mert a motorháztető és a szélvédő közötti, 24 cm-es Protect-U rezgés- és hanggátló tér felülmúlhatatlan komfortot garantál azáltal, hogy a motor felől érkező rezonancia és hő nem a kabinon keresztül adódik át. A döntött üvegfelület elősegíti, hogy a keletkező por nem ül meg rajta, a megnövelt (305 cm-es) tengelytáv pedig azt teszi lehetővé, hogy az erő hatékonyan jusson le a talajra.

A Start Agro Kft. rendezvényén – álló vagy gyakorlati bemutató formájában – a Kverneland 3 méteres Enduro kultivátorát, a 6 méter munkaszélességű Qualidisc kompakt tárcsás boronát, a H szériás, 4 méteres forgóboronát, a Packomat szántáselmunkálóval felszerelt LB 100-200 négyfejes ekét, a 6 méteres U-Drill vetőgép-kombinációt, az Exacta CL Geospread precíziós műtrágyaszórót, illetve az Optima V SX precíziós szemenkénti vetőgépet is megismerhették a megjelentek. Látható volt a Massey Ferguson 8700S és 7700S traktora, valamint a 7360 Beta gabonakombájn és az RK451 rendképző is.

Képgaléria megtekinthető ITT.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: traktor, Massey Ferguson, szántóföldi bemutató, Kverneland, lazító, Start Agro Kft.
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Fertőzésveszély napraforgóban és szójában

A hosszan tartó aszályos időszakok kedveznek a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és ...