Újra hibridbúzák nyerték a termésfutamot

2021.09.01

Sőt, az abszolút verseny első három helyezését is elhozták a fajták előtt. A GOSZ–VSZT–NAK Őszi Búza Posztregisztrációs Fajtakísérletek mindegyik éréscsoportjában búzahibridek adták a legnagyobb termést 2021-ben is. Ezzel ismét hozták a papírformát.

Újra hibridbúzák nyerték a termésfutamot


A SAATEN-UNION HYDROCK hibridje 9,53 t/ha eredménnyel lett a verseny abszolút győztese a közép- és középkései érésidejű őszi búzák összevont éréscsoportjában. Termésfölénye a csoportátlaghoz viszonyítva 113,9%. A kategóriában a tavalyi győztes HYWIN lett az idei második helyezett, szemtermése 9,15 t/ha. Ezzel a csoportátlagot 109,3%-kal haladta meg.

Abszolút sorrendben második lett a korai érésűek között versenyző HYFI, melynek 9,25 t/ha-os termése 107,3%-kal múlta felül kategóriájának átlagát. Ezzel idén is magabiztosan megnyerte a saját éréscsoportját.

Érvényesült a papírforma, hiszen a HIFI sorozatban már negyedik alkalommal volt képes a mezőnyt maga mögé utasítani. A HYWIN pedig a HYLAND hibridet váltotta a tavalyi fajtakísérletekben, és rögtön az első évben 9,53 t/ha eredménnyel megnyerte a saját éréscsoportját. Ezzel ígéretesen teljesítve legendás elődje nyomdokaiba lép, amely csúcstartóként 2010–2019 között hatszor lett abszolút győztes és hét alkalommal első a saját kategóriájában. A HYDROCK sem okozott igazán nagy meglepetést, mivel a hibridbúzák új generációjának képviselője, így könnyen tetten érhető benne a genetikai előrehaladás.

Az ország termőhelyeit jól reprezentáló 8 kísérleti helyszínen összesen 45 fajta és három hibrid mérette meg magát. A hibridek teljesítményének értékét tovább fokozza, hogy a vizsgálat körülményei a fajtáknak kedveztek, hiszen az alkalmazott technológia nem azonos a kifejezetten a hibridbúzákhoz javasolt termesztéstechnológiával. Sőt, hibridjeink az ideális vetésidejükhöz képest később kerültek elvetésre, emiatt is nehezített pályán versenyeztek.

ttps://www.youtube.com/watch?v=uWp5lqh9Hew&t=40s

 

saatenlogokekzold3 minVarga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE