TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Durumbúzát termesztene? – Vesse Ön is a piacvezető fajtát!

Durumbúzát termesztene? – Vesse Ön is a piacvezető fajtát!

Hírek - 2021.08.13

A durumbúza (kemény szemű, üveges szemű vagy ún. makarónibúza) termesztése az elmúlt évtizedben Európa-szerte és hazánkban is újra reneszánszát élte. Kontinensünkön a hagyományosan durumtermesztő és –fogyasztó – döntően a mediterrán régióba tartozó – országok mellett napjainkban számos kelet-közép-európai országban (Magyarország, Szlovákia, Románia) dinamikusan nőtt a vetésterület, köszönhetően az árualap helyben történő felhasználásának, valamint az exportképesség javulásának. A fogyasztási szokások átalakulása a durumbúza iránt is világméretű érdeklődést eredményez a piacokon.

A durumbúza megítélésében és hasznosságában meghatározó szempont, hogy ennek a kemény szemű gabonának kiváló a minősége a termesztett őszi búzákéhoz képest (T. aestivum L.), eltérő a fehérjeszerkezete (gluténszegény, bár nem gluténmentes), őrleménye pedig tojás és egyéb adalékanyagok felhasználása nélkül is jó főzési értékű, sárga színű, ízletes tésztát ad. A durumbúza kiváló beltartalmi értékeinek köszönhetően jó alapanyaga az egészséges táplálkozásnak (cukorbetegek is fogyaszthatják, magas a rosttartalma, lassan felszívódó cukrok és számos kedvező hatású karotinoid vegyület van benne). A piaca pedig szinte korlátlan méretű, hiszen a feldolgozók egyre nagyobb mennyiségben igénylik. Ennek következtében stabilan magasan tartja az árát, és minden évjáratban érvényesül a hagyományos őszi búza felvásárlási áraihoz képest mérhető minimum 25-30%-os árelőny. Több év tapasztalata alapján biztonsággal kijelenthető, hogy a durumbúza a gazdaságokban reális alternatívát jelent, mivel a kalászosok vetésterületének szerkezetében változást jelentő és nem utolsósorban jövedelmező kultúra. Érthető, hogy a hazai termelők a kalászos-vetésszerkezet egyre meghatározóbb hányadán gondolkoznak a termesztésében.

A durumbúza esetében is kiemelkedően fontos a megfelelő, az agronómiai, piaci és feldolgozói igényeket hosszú távon biztonságosan és stabilan kiszolgáló fajta, a fajtahasználattal kapcsolatos megalapozott és felelősségteljes döntés. Meghatározó lehet az is, hogy a legfontosabb felhasználók melyik fajtát mely tulajdonságaik alapján, miért és hogyan hasznosítják.

A SAATEN-UNION Hungária Kft. immár 10. éve van jelen a hazai és európai köztermesztésben WINTERGOLD őszi durumbúzájával, amely a magyarországi vetőmag-szaporító és árumag-előállító területen tapasztalt dinamikus felfutást követően napjainkban piacvezetővé vált. Cégünk büszke a termelők, a piac és a feldolgozók elégedettséget tükröző visszajelzéseire, a fajta iránti igényükre.

SU durumbuza tablazat1 2021augForrás: VSZT hivatalos vetőmag-szaporítási statisztika (2021.06.16.)

A WINTERGOLD a köztermesztésben igazolt stabil termőképessége mellett igazán nagy erénye és előnye a versenytárs fajtákhoz képest a kiemelkedően jó és stabil minősége (sárga pigment aránya, üvegessége, szemolinaaránya, HL-súlya). Sőt, a WINTERGOLD a gyakorlatban számos évjáratban bizonyította, hogy csapadékos betakarítási körülmények esetén is tartja a minőségét. A WINTERGOLD hazánk őszi klimatikus viszonyai között az egyik legstabilabb agronómiai adottságú, köztudottan magas (már-már javító) minőséget mutató és a piacon jól értékesíthető képviselője. Azaz a fajta minőségstabilitása kiváló, így termése az évjáratok többségében biztonságosan értékesíthető a tésztaipar számára.

SU durumbuza tablazat2 2021aug

Az agronómiai előnyöket tovább sorolva a számtalan hazai gyakorlati tapasztalat és a NÉBIH kórtani vizsgálatai alapján bizonyított, hogy a WINTERGOLD a betegségeknek jól ellenálló vagy azokat jól toleráló őszi durumbúza. A téli vagy kora tavaszi fagyokat is jól viseli, de a regenerációs képessége – a fajra jellemző módon – mérsékeltebb és vontatottabb lehet a hagyományos őszi búzákéhoz képest. A durumok kapcsán egyet viszont sose feledjünk: a gyomirtó szereket gyökérváltott, regenerálódott állományokban használjuk, a tankkombinációk kerülésével és a talaj-pH figyelembevételével (meszes-lúgos talajokon kíméletes szerhasználat), a fitotoxicitási hatások elkerülése érdekében.

SU durumbuza Wintergold grafikon 2021aug 

A fajtaválasztás és fajtatípus-választás fontos gyakorlati kérdése még: őszi vagy tavaszi durumbúzát vessek? Tapasztalatunk szerint az őszi durumfajták termesztésével a termésbiztonság fokozódik, és nagyobb mennyiségű és jó technológiai minőségű malomipari alapanyag állítható elő. A tavaszi durumfajták termőképessége és termésstabilitása ugyan rendre elmarad az ősziekétől, viszont kiemelkedően jó tésztaipari minőségük miatt hazai termesztésük a vetésfelület kisebb hányadán mégis indokolt lehet.

A durumbúza, azon belül a WINTERGOLD őszi durumfajtánk termesztése kellő szakértelmet, a hagyományos búzákhoz képest valamivel körültekintőbb technológiát igényel. Erre alapozva mindazoknak a termelőknek javasoljuk a vetését, akik úgy szeretnék differenciálni kalászos-vetésszerkezetüket, hogy a hazai agroökológiai környezetben jól és biztonsággal megtermelhető, speciális, keresleti piaci igényeket kielégítő, jövedelmezően termeszthető, komoly árelőnnyel értékesíthető kultúrát tudjanak bevonni gazdálkodásukba.

SU durumbuza Wintergold kep 1600px 2021aug 

Kérjük, tekintse át javaslatainkat, ismerkedjen meg a biztonságos és fenntartható termelés szempontjából megbízható WINTERGOLD valódi őszi durumbúzafajtánkkal. Hogy a döntés még megalapozottabb, a termelési kockázat még kisebb legyen, javasoljuk, hogy forduljon bizalommal az Önhöz legközelebbi SAATEN-UNION területi képviselőhöz.

 

saatenlogokekzold3 minVarga Gábor
termékfejlesztő
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu

 

 

Címkék: vetőmag, SAATEN-UNION, szántóföld, őszi durumbúza, WINTERGOLD, kalászos fajta
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Két helyszín, két téma: Sikeres MEGFOSZ szakoktatói képzés

Az Agrárminisztérium és a Hermann Ottó Intézet által a tavalyi évben kiírt pályázat elnyerése után idén második ...