TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 75.123,94 Ft (tonna)
Napraforgómag: 145.473,72 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 72.407,87 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 59.387,20 Ft (tonna)
Repcemag: 164.386,21 Ft (tonna)
Full-fat szója: 211.508,15 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 594 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 397,66
USD: 371,92
CHF: 416,86
GBP: 473,16
Hirdetés
Idén újra vár a KÁN, Kaposvár egyik legnagyobb rendezvénye

Idén újra vár a KÁN, Kaposvár egyik legnagyobb rendezvénye

Hírek - 2021.07.12

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2021. október 1-3. között újra megrendezi a KÁN Egyetemi Napokat – jelentették be a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón. A magyar állattenyésztés szakmai találkozója a színes programok mellett idén a MATE Udvarral is kiegészül, ahol az agrárium népszerűsítése mellett az Egyetem intézeteit ismerhetik meg a látogatók.

Az állattenyésztési szakma képviselőit, a nagyközönséget és a kisgyermekes családokat egyaránt színvonalas, interaktív programok várják a KÁN Egyetemi Napokon, amely október elején kerül megrendezésre a kaposvári Pannon Lovasakadémia területén.

Mint azt Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, nagy hangsúlyt kap majd a tejelő- és húshasznú szarvasmarha, juh, kecske, ló, baromfi és a kisállatok számos fajtája, amelyeket a nagyközönség testközelből is megcsodálhat. „Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a környező dunántúli települések lakóit megmozgató rendezvényen kiemelkedő szerepet kapjon az agrár-felsőoktatás és agrárszakma népszerűsítése, így az Egyetem fő képzési, kutatási területeit, öt campusát és huszonkét intézetét is megismerhetik a látogatók a MATE Udvarban. Egyetemünk a 2021. február 1-jei átalakítással az agrárágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává vált, ami nagyobb mozgásteret nyújt többek között az agrárképzések modernizálásához, fejlesztéséhez. A kutatói és egyetemi szféra ötvözésével még ígéretesebb eredmények születhetnek az agrár-, élelmiszer- és vidékgazdaság területén” – tette hozzá az intézményvezető.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége a hagyományoknak megfelelően társrendezőként vesz részt a KÁN Egyetemi Napokon, ahol a fajtabemutatókkal, a szakmai programokkal és protokollal kapcsolatos szervező feladatokat és munkát kordinálja. A Szövetség fogja össze a hazai tenyésztőszerezetek döntő részét. Kaposváron nagy létszámban mutatunk be hidegvérű lovakat, húsmarhafajtákat és juhokat, továbbá a Campuson erős baromfi-, nyúl- és vadtenyésztési kutatásoknak köszönhetően ezek az ágazatok különleges színfoltjai a kiállításnak. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület hagyományosan Kaposváron tartja az országos tenyészállat bírálatát, amelyet idén is megszerveznek és emellett látványos bemutatókkal készülnek. A húsmarhatenyésztők mintegy 40 bokszban 7 fajtát terveznek bemutatni. A fajták megismertetésén kívül marhahúsfogyasztást népszerűsítő külön programmal is készülünk. A Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetsége a színvonalas fajtabemutatókon kívül vasárnap ismét megrendezi a Szent-Mihály Napi Juhtenyésztési Fórumot” – emelte ki a szakmai programokkal kapcsolatban Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Magyarország legnagyobb agrárszaklap kiadója, a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2007-ben szervezte az első Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Sári Enikő, a kiállítás szervezője elmondta, hogy az ezt követő években sikerült az Egyetemmel karöltve olyan kiállításokat szervezni, mely mind a szakma, mind pedig a nagyközönség számára jelentős esemény volt. „2021-ben kiemelt szerepet kap az Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenye, melyben ezúttal a MATE agrárképzést folytató campusai mellett Hódmezővásárhely, Mosonmagyaróvár és Debrecen versengenek a legjobbnak járó díjért. A Gazdászverseny célja, a hallgatók megmérettetésén és a vásári közönség szórakoztatásán túl az, hogy népszerűsítse az agrárképzési területeket és az új, integrált egyetem campusait közelebb hozza egymáshoz. Útjára indítottuk a Szakiskolai Napot is, melynek keretében közel ezer középfokú agár-szakképzésben részesülő diákot várunk a KÁN Egyetemi Napokra. Bízunk benne, hogy számos diák választja a MATE sokoldalú agrár-szakképzéseit és a Szakiskolai Nap hozadékaként sikerül az agárpályák népszerűségét növelni” – hangsúlyozta Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetője.

A program elmaradhatatlan eleme a kisállat simogató, a szórakoztató lovasprogram, a patkolókovács bemutató, valamint a nyírási és fejési bemutató is. A látogatók a gazdaudvarban megismerkedhetnek a vidéki élet vonzerejével és kihívásaival, a vadgazdálkodási bemutatón pedig a vadászat és az erdő szépségeivel találkozhatnak. A programkavalkádot tovább színesítik a kulturális, interaktív, szórakoztató és kézműves előadások, bábjátékok és a nagysikerű Mesetérkép is.

Az esemény hivatalos honlapja: https://kaposvarinapok.hu/

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: MATE, Kaposvári Campus, KÁN, Egyetemi Napok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Hogyan segítik a korszerű mezőgazdasági technológiák a ...

Ezen a héten ünnepli a világ a biológiai sokféleség nemzetközi napját, amelyet az ENSZ azért hozott létre, hogy ...