Hirdetés
Nyílik a költségolló, nő a baj a tejágazatban

Nyílik a költségolló, nő a baj a tejágazatban

Hírek - 2021.07.11

Egy év alatt 15–18 százalékkal emelkedett a termelési költség a tejágazatban. Gyengült a forint, drágult az energia és a takarmány, valamint megnövekedtek a higiéniai költségek.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a közelmúltban széleskörű felmérést hajtott végre tejtermelő és feldolgozó küldöttjei körében annak érdekében, hogy pontosabb, számszerűsített képet kapjon a tejágazat szereplőit éves összehasonlításban érintő jelentős önköltség-növekedésről.

A felmérés alapján – összevetve a takarmányok, az állattenyésztési, a gép-, berendezés- és technológiai költségek, az alap-, segéd- és adalékanyag, a csomagolóanyag, a munkabér, az energia- és épületköltségek, a bérleti díjak, a higiéniai költségek éves változását – folyamatos emelkedésről tudnak beszámolni, amely a tejtermelőknél és a feldolgozóknál egy év alatt átlagosan 15–18%-os termelésiköltség-emelkedést jelent.

A járványhelyzet az ágazat minden szereplőjénél jelentős mértékben megnövelte a higiéniai költségeket. A termelés és feldolgozás természetéből adódóan kulcsfontosságú a higiénia az ágazat egészét tekintve, a Covid-járvány azonban így is extra megterhelést jelentett minden piaci szereplő számára. Tavaly komoly problémát jelentett az is, hogy – egy normál évhez képest – sok esetben a kesztyűk, a maszkok és a fertőtlenítőszerek beszerzésére csak többszörös áron volt lehetőség, míg mára a jelentős többletfelhasználás okoz költségnövekedést.

A teljes képhez hozzátartozik az is, hogy 2019. december (330) és 2021. január (359) között a Ft/EUR árfolyam jelentősen, mintegy 9%-kal változott. Ez elsősorban az energia, a vásárolt takarmány és a csomagolóanyag áraiban okoz jelentős költségemelkedést. A gabona, a fehérje- és olajosnövény árak többéves csúcsokon járnak. Az okok között lehet Kína erős kereslete, valamint a szárazság miatt lecsökkent francia és ukrán termésmennyiség. A szója- és kukoricatermés alacsonyabb lehet a dél-amerikai országokban. A hazai búza- és kukoricaárak 25–30%-kal emelkedtek, a szójadarát szintén közel harmadával drágábban lehetett az országba importálni.

Tény, hogy hazai viszonylatban az erősödő infláció, az inputköltségek dinamikus növekedése továbbra is igen súlyos kihívást jelent. A termelők és feldolgozók képtelenek hatékonyságukat, termelékenységüket, illetve az automatizálást a jelenleginél gyorsabb ütemben növelni. Az ágazat felgyorsult tejtermelői és feldolgozói fejlesztéseit is veszélyezteti, ha nem történik változás. A Tej Terméktanács szerint rendkívül fontos feladat az ágazatban a tejtermelőktől a kiskereskedőkig, a nyerstejtől a késztermékig jelen lévő strukturális költségproblémák rendezése. Egy ilyen nyíló költségolló már középtávon sem fenntartható az ágazat szereplőinek.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: Tej Terméktanács / NAK / Fotó: MTI

Címkék: tej, termelés, takarmány, energia, inputanyag, drágulás, forint
Kiemelt hírek