TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.957,63 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.543,29 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 57.340,37 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.927,73 Ft (tonna)
Repcemag: 157.292,00 Ft (tonna)
Full-fat szója: 206.004,73 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,15
USD: 363,31
CHF: 411,64
GBP: 460,57
Hirdetés
Rendkívüli lehetőség előtt áll minden magyar gazdálkodó

Rendkívüli lehetőség előtt áll minden magyar gazdálkodó

Hírek - 2021.06.25

A magyar vidékre, a mezőgazdaságra és élelmiszeriparra a következő években soha nem látott fejlesztési lehetőség vár. Uniós, és megháromszorozódott nemzeti forrásból több mint 4200 milliárd forint fordítható a gazdaságok, a feldolgozóipar és a vidéki települések megújítására - fogalmazott az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a szerencsi gazdafórumon.

Hirdetés

Feldman Zsolt Koncz Zsófia országgyűlési képviselő invitálására látogatott Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe, ahol két, családi összefogással működtetett vállalkozást is meglátogatott. A Bűdi-család több generációjának összefogásával felépült, precíziós növénytermesztési gazdálkodást folytató gazdaság, és a családi együttműködéssel létrehozott Bott Pince - amelyet az idei évben a Borászok Borásza díjat elnyert Bodó Judit és férje visznek – példamutató módon dolgoznak szakmájukban. A látogatást a szerencsi Rákóczi vár gazdafóruma zárta, ahol az agrártárca államtitkára a széles körű vidékfejlesztési pályázati lehetőségekről beszélt.

Feldman Zsolt történelmi léptékű támogatásként értékelte azt a forrást, amely 2027 -ig a vidékre, a mezőgazdaságra és az élelmiszeriparra fordítható. A „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program keretében új beruházási pályázatokat írt ki az agrártárca mintegy 600 milliárd forint értékben és a nyári hónapokban ezekre folyamatosan adhatják be pályázataikat a fejlesztést tervező gazdaságok, vállalkozások.

Az államtitkár a gazdafórum hallgatósága előtt kifejtette: a most megnyílt források lehetővé teszik, hogy a legkisebb termelőktől - akár a mellékállásban mezőgazdasággal foglalkozótól - kezdve egészen a nagyobb élelmiszeripari szereplőkig a pályázatok révén fejlesztési lehetőséghez jussanak.

A felhalmozott tapasztalatok alapján igyekeztek úgy kiírni a pályázatokat, hogy azokkal segítsék a gazdákat a technológiai szintjük ugrásszerű növelésében. Másrészt a kisebb értékű beruházásoknál lehetőséget teremtettek a pályázatok egyszerűsített összeállítására és egyúttal ennek révén azok rövidebb idő alatt történő elbírálására - mondta Feldman Zsolt.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: AM Sajtóiroda, Fotó: Fekete István

Címkék: támogatás, pályázat, fejlesztés, gazdafórum
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

12% feletti lejtőkön történő gazdálkodás technológiai ...

Magyarország 32%-a 200 méternél magasabban fekvő dombság. A dombvidékeken elhelyezkedő szántóföldek az eróziónak ...