TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 609 Ft
Benzin ára: 612 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 386,3
USD: 356,69
CHF: 394,09
GBP: 449,89
Hirdetés
Kiéhezve várjuk az agrárnagyrendezvényeket

Kiéhezve várjuk az agrárnagyrendezvényeket

Hírek - 2021.06.24

A szervezők a korábbi években tapasztalt 
érdeklődésre számítanak Zaklatott éven jutottak túl tavaly a mezőgazdasági nagyrendezvények szervezői, de még idén sincs ok a fellélegzésre. Bár a járványveszély a nyáron csillapodni látszik, ki tudja, mi vár még ránk 2021 második felében. Az AgrárUniónak nyilatkozó szervezők mindenesetre optimistán azzal számolnak, hogy meg tudják tartani a tervezett agrárkiállításokat.

Farmer-Expo: 
folyamatosan 
növekvő érdeklődés

A debreceni Farmer-Expo Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás és Vásár érdekes helyzetbe került tavaly, hiszen márciusban még a rendezvény törléséről döntöttek, de aztán olyan termelői, beszállítói és látogatói érdeklődéssel szembesültek (illetve a járványhelyzet csillapodásával), hogy a szokásos nyár végi időpontban mégiscsak sort kerítettek az eseményre. 127 cég mutatkozott be mintegy 6 ezer négyzetméter épített és csaknem 50 ezer négyzetméter szabad területen.
A 30., jubileumi Farmer-Expo kiállításra 2021. augusztus 17–20. között kerül sor, és a szervezése a tervezetteknek megfelelően, az év eleji bizonytalanságok ellenére jó ütemben halad – közölte lapunkkal a szervező V-Trade Kiállítások Kft. Májusban zárult le a jelentkezések első szakasza, de a szervezés csak mostantól kezdődik igazán, hiszen a járvány harmadik hullámának csökkenő tendenciája a Farmer-Expo iránti érdeklődés intenzitásának növekedésével jár együtt. Egyelőre minden jel arra mutat, hogy az idei kiállítás mind kiállítói, mind látogatói számban jócskán felülmúlhatja majd a tavalyit.

farmer expo

Az idei Farmer-Expóra regisztrált kiállítók nagy része nem habozott jelentkezésével, helyüket még az első negyedévben lefoglalták, az első adódó lehetőséget kihasználva. Természetesen vannak olyan cégek is, amelyek kivártak a jelentkezéssel a bizonytalan helyzetre hivatkozva, de a járvány harmadik hullámának enyhülésére ezek is aktívvá váltak. Egyre növekszik a kiállítói létszám, így már alig maradnak el a megszokottaktól a bejelentkezett résztvevők számát illetően. A mostani, javuló tendenciát mutató járványhelyzetet persze óvatossággal kell kezelni, de a jelenlegi járványügyi számadatok, valamint 
az előrejelzések azt mutatják, hogy az aktuális előírások szigorú betartásával eredményes szakmai rendezvénynek nézhetünk elébe. A tavalyi egészségügyi intézkedéseket, biztonsági előírásokat a Farmer-Expo szervezői a Magyarországi Rendezvényszervezők Szövetsége (Maresz) által kiadott Covid–19-kézikönyvre alapozták, amely a járvány utáni üzleti rendezvények biztonságos újraindítására vonatkozott. Ez tavaly már bevált, idén pedig remélhetőleg nem lesz szükség az alkalmazására, ha az oltási kampány továbbra is sikeresen folyik. A debreceni szakrendezvényen ebben az évben is a gépek és technológiák foglalják majd el a legnagyobb vásárterületet, de idén a Magyar Állattenyésztők Szövetségével és tagszervezeteivel karöltve újra telt házas tenyészállat-kiállítások megszervezésén is munkálkodnak. A gazdákat újra a megszokott színvonalas szakmai programokkal várják, mint a show-bírálatok, a tenyészállat-bírálatok, a különféle bemutatók, de nem maradnak el a szakmai továbbképzések és a nemzetközi konferenciák sem. Folytatódik a kiállítási terület fejlesztése is, aminek eredményeként még több díszkő burkolatos közlekedőút és egy megújult állatbemutató tér fogadja majd 
a látogatókat. A hagyományos tenyészállat-bemutatók mellett látványos jubileumi programokkal is készülnek, többek között ismét megrendezésre kerül a Karneváli Lovaskupa, hosszú évek kimaradása után, de fogathajtó verseny is lesz.

Bábolnai Gazdanapok: már elvetették a hibrideket

A Bábolnai Gazdanapok tavaly szeptemberben sikeresen lezajlott, a rendezvényt szerencsésen elkerülte a járvány második hulláma. Idén még inkább bíznak ebben, ezért a 2021. szeptember 9–11. közötti időszakra tervezett Bábolnai Gazdanapok előkészítése zavartalanul folyik – közölte az AgrárUnióval a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. Tájékoztatásuk szerint a kiállítói akkreditáció sikeres, mindennap bővül a részt vevő cégek listája.

babolna

A mögöttünk álló nehéz időszak természetesen nyomot hagyott a kiállítói hozzáálláson, vagyis vannak hezitálók, de a több mint három évtizedes múlt, a tavalyi siker és a jelenlegi helyzet tisztulása miatt elmondható, hogy 
a partnerek nagyobb része számít a Bábolnai Gazdanapokra, és részt kíván venni rajta. Az ősz ugyan sűrű lesz, a járványügyi helyzet viszont egyelőre jól alakul, az ország magabiztosan készül több nagy nemzetközi kiállításra. Bábolnán már tavaly bevezettek olyan egészségügyi szabályozásokat, amelyek révén a rendezvényt biztonságosan tudták lebonyolítani. A kiállítókat szellősebben helyezték el, nagy mennyiségű kézfertőtlenítő-adagolót helyeztek ki, mérték a belépő vendégek testhőmérsékletét, 
a jegyhez maszkot adtak. Idén tervezik az online jegyvásárlás lehetőségének kidolgozását is. Remélhetőleg nem kerül rá sor, de ha szükség lesz a látogatói létszám korlátozására, akkor azt a hatályos jogszabályok betartásával fogják meghatározni. Mivel a Bábolnai Gazdanapok egy közel 20 hektáros 

szabad területen kerül megrendezésre, a limitálásnak jelenleg kicsi a valószínűsége. A szervezők idén is szeretnék újdonságokkal színesíteni a kiállítók lehetőségeit és a látogatói élményt. Tavaly visszatért a korábban hagyománynak számító ku­korica-fajtabemutató, ez idén a cirokkal bővül ki. Már elvetették a hibrideket is, a kukorica esetében 8 cég 34, míg a ci­­rok esetében szintén 8 cég 11 hibridje ke­­­­­­­rül bemutatásra. A területen a fajtakísérletben részt vevő cégeknek külön kiállítói sátrat építenek. A hagyománnyá vált Szakiskolai Nap egyeztetése is jól halad, a legtöbb szakiskola már jelezte részvételi szándékát, és idén egy összetettebb, kompetitívebb programot terveznek számukra, amely túlmutat a Bábolnai Gazdanapokon.

Tervezik a terület elrendezésének „ránc­­felvarrását” is, hiszen a kiállítói igények évről évre változnak. A megszokott népszerű szakmai programokat idén is megtartják, de szeretnék még interaktívabbá tenni őket, különös tekintettel a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos bemutatókra és a szaktanácsadás területére. Arra törekszenek, hogy a Bábolnai Gazdanapok ne csak hasznos szakmai esemény, hanem továbbra is izgalmas családi program legyen.

AGROmashEXPO: új és megújult pavilonokban

A járványhelyzet miatt idén meglehetősen szokatlan időpontban (január vége helyett március elején) és rendhagyó formában, a virtuális térben rendezték 
meg Ma­­gyarország legnagyobb agrárgépipari szakmai rendezvényét, az 
AGROmashEXPO kiállítást. A nyitvatartás alatt 4500 látogató 12 500 alkalommal látogatta meg valamelyik kiállító standját. Ez megegyezik a nemzetközi kiállítási szektorban is tapasztalt arányokkal, ami a fizikai látogatók mintegy 10 százaléka. Ez az adott helyzetben megfelelő helytállásnak tekinthető.

A következő AGROmashEXPO tervezett időpontja 2022. január 26–29. Jelenleg 
a szervezési feladatok elején járnak, már csak azért is, mert egyelőre az idei virtuális rendezvény és a legutóbbi fizikai kiállítás tapasztalatait összegzik a piacra lépés előtt – tudtuk meg a szervező HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központtól. Bár az idei rendezvényről nagyon sok kiállító jelentkezett át jövőre, a cégekkel való beszélgetések során azt tapasztalják, hogy mindenkinek hiányzik a januári kiállítás, és nagyon várják már, hogy élőben találkozzanak. Az AGROmashEXPO ugyanis az üzleti kapcsolatok kialakítása és a szakmai tapasztalatok bővítése mellett fontos szerepet játszik a személyes kapcsolattartásban is.

agromash

2022 izgalmas évnek ígérkezik (remélhetőleg a járvány miatt már nem), hiszen először akkor fogadhatják a kiállítókat a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ új és megújult pavilonjaiban. A szervezők már a vírus első hulláma alatt kidolgoztak egy, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által is elfogadott kézikönyvet, amely a pavilonok teljes napi fertőtlenítésétől kezdve a résztvevők testhőmérsékletének ellenőrzésén és kötelező maszkviselésén át egészen az érintésmentes megoldásokig számos dolgot lefed. Ezen a téren tehát 2022-ben már nem lehet probléma, de a szabályok kialakításához természetesen folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi helyzetet és az aktuális előírásokat. A szervezők bizakodnak, és a korábbi években megszokott méretű kiállítással számolnak, mind a kiállító-, mind pedig a látogatószám tekintetében.

Az idei virtuális AGROmashEXPO rendezvényt egyébként sikeresnek értékelik, hiszen a résztvevők – a kiállítói és látogatói oldalon egyaránt – maximálisan igyekeztek kiaknázni az online tér nyújtotta lehetőségeket. Mivel a gazdaság szereplőinek az ilyen extrém körülmények között is szükségük van 
a kapcsolatteremtésre, a virtuális kiállítási platform továbbfejlesztésével a későbbiekben sem szeretnének leállni. De hogy ezt a jövőben milyen formában tudják integrálni a fizikai rendezvények megvalósításába, ahhoz még összegezniük kell a június közepi Virtuális Ipar Napjai kiállítás tapasztalatait, és természetesen egyeztetnek majd a kiállítókkal és szakmai partnerekkel is.

A jelenlegi járványügyi szám­adatok, valamint az előrejelzések azt mutatják, hogy az aktuális előírások szigorú betartásával eredményes szakmai rendezvénynek nézhetünk elébe.

Nagyrendezvények az előttünk álló időszakban

Szentlőrinci Gazdanapok 2021. augusztus 6–8.

Farmer-Expo 2021. augusztus 17–20.

Bábolnai Gazdanapok 2021. szeptember 9–11.

Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok 2021. szeptember 23–25.

AGROmashEXPO 2022. január 26–29.

FeHoVa 2022. február 17-20.

 

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: kiállítás, Farmer-Expo, AGROmashEXPO, FeHoVa , Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, Bábolnai Gazdanapok, agrárnagyrendezvények, Szentlőrinci Gazdanapok
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Korszerű fejési rendszerek a világban

Aki egy kicsit is jártas a tejtermelő tehenészetek világában, annak nem kell bizonyítani, hogy mennyire ...