TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
mAXI-NET 2.0 - Megújítja RTK korrekciós jel szolgáltatását az AXIÁL Kft.

mAXI-NET 2.0 - Megújítja RTK korrekciós jel szolgáltatását az AXIÁL Kft.

Hírek - 2021.06.09

A meglévő technológia továbbfejlesztése az Európai Űrügynökségnél nyert pályázati támogatással Korszakváltás jön a mezőgazdaságban: idén augusztusra elindul az első, 4 műholdrendszer jeleit továbbító országos lefedettségű mezőgazdasági RTK korrekciós jel szolgáltatás Magyarországon.

Az Infobex Kft. az európai Galileo műhold rendszer használatára nyújtott be pályázatot az Európai Űrügynökséghez. A pályázat pozitív elbírálásának eredményeképp Magyarországon elsőként kerül kiépítésre országos lefedettségű, 4GNSS RTK korrekciós jel szolgáltatás a jelenkor legkorszerűbb technológiájával, az Európai Űrügynökség anyagi hozzájárulásával. Ez a hálózat a földi navigációs szolgáltatást támogatja, amely nemcsak a mezőgazdaságban használt automata gépeket, hanem az önvezető autókat, drónokat és a földméréshez használt korszerű mérőeszközöket is segíti a centiméter pontos helymeghatározásban.

A szolgáltatás elindításáról a mai napon az AXIÁL Kft. és az Infobex Kft. együttműködési nyilatkozatot írt alá.

Korszakváltás a mezőgazdaságban

A szántóföldi növénytermesztés digitalizációja ugyanis korszakváltást jelent a magyar mezőgazdaságban. A digitális mezőgazdaság elengedhetetlen infrastrukturális hátteréhez hozzátartozik az országosan elérhető, nagy pontosságú helymeghatározást biztosító úgynevezett RTK hálózat is. Az AXIÁL Kft. 2015 óta üzemelteti a mAXI-NET elnevezésű, RTK korrekciót biztosító bázisállomás-hálózatát, amely 2,5 cm-es helymeghatározási pontosságot biztosít elsősorban a kormányautomatikával szerelt erőgépek kormányzásához, illetve az input anyagok terv alapú kijuttatásához, növelve ezzel a szántóföldi növénytermesztés hatékonyságát.

Bár a cég mAXI-NET hálózata hatéves és technikai színvonalát tekintve a korszerűbbek közé tartozik, az AXIÁL most a rendszer megújítása mellett döntött. A mAXI-NET 2.0 idén augusztus 16-án indul várhatóan.

„Az AXIÁL mindig arra törekedett, hogy a partnereknek a legkorszerűbb, legmagasabb színvonalú technológiát biztosítsa. Ma a digitális mezőgazdaság egyértelműen az a terület, ahol a leggyorsabb a technológiai fejlődés. Mivel a műholdas korrekciós jelszolgáltatás terén az elmúlt években lényegesen fejlettebb technikai megoldások születtek, az AXIÁL is váltott, és a legkorszerűbb technológiát kínálja” - mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója.

Feleannyi bázisállomás, zöldebb működés

A szolgáltatáshoz az infrastruktúrát az Infobex Kft. által, az Európai Űrügynökség (ESA – European Space Agency) támogatásával kiépítésre kerülő RTK hálózat adja, ennek üzemeltetését szintén az Infobex Kft. látja majd el. A cég több éves tapasztalattal rendelkezik a műholdas korrekciós jel szolgáltatás, illetve az ahhoz szükséges rendszer kiépítésében és üzemeltetésében. A mostani projekt keretében pedig az európai Galileo műholdrendszer jelének hasonló célú használatára nyújtott be pályázatot az Európai Űrügynökséghez.

Harsányi Zsolt hozzátette: „Az új hálózat révén minden eddiginél magasabb színvonalú szolgáltatás áll majd a mezőgazdasági felhasználók rendelkezésére. Ez lesz ugyanis az első, és jelenleg egyetlen olyan mezőgazdasági RTK korrekciós jel szolgáltatás Magyarországon, amely teljes országos lefedéssel GPS, GLONASS, Galileo és BeiDou műholdas rendszerek jelére épülő korrekciós jelet fog szolgáltatni.”

A legkorszerűbb mezőgazdasági GPS eszközök képesek már valamennyi itthon is elérhető műholdas helymeghatározó rendszer (GPS, GLONASS, Galileo és BeiDou) jeleinek vételére. Nagy pontosságú RTK helymeghatározást használva azonban ennek az előnye csak akkor tud érvényesülni, ha olyan korrekciós jelet is tud fogadni a vevő, mely szintén tartalmazza ezekről a műholdas rendszerekről származó információkat. Jelenleg Magyarországon nincs ilyen, országos lefedettségű korrekciós jel szolgáltatás. Az AXIÁL Kft. megújuló mAXI-NET szolgáltatásával ez fog megvalósulni. Ezáltal a korszerű GPS eszközzel rendelkező gazdálkodók számára minden eddiginél pontosabb és megbízhatóbb korrekciós jelszolgáltatás válik elérhetővé.

A fejlettebb VRS technológiának köszönhetően a korábbihoz képest nagyjából feleannyi bázisállomásból álló hálózat kevesebb energiafelhasználással működik majd, így a fejlesztés környezetvédelmi szempontból is előnyös.

A szolgáltatás megújulása nem érinti hátrányosan a régebbi GPS eszközöket használó gazdálkodókat sem, mivel az továbbra is eszköz-, illetve gép gyártó független lesz, továbbá kompatibilis a hazai piacon megtalálható eszközökkel.

 

 

Ha tetszett a cikk regisztrálj az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Forrás: AXIÁL Kft.

Címkék: Axiál Kft., mAXI-NET 2.0, RTK hálózat, Európai Űrügynökség
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A repceméz hatása. Avagy: ezért érdemes fogyasztani!

Elmondhatjuk, hogy a méz nagyon ősi terápiás szer. Már az ókorban is használták sebgyógyításra, lázas betegek ...