TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Az Amazone, a Bosch és a BASF közösen 90%-kal mérsékli a gyomirtószer-használatot egy új permetezési technológiával

Az Amazone, a Bosch és a BASF közösen 90%-kal mérsékli a gyomirtószer-használatot egy új permetezési technológiával

Hírek - 2021.05.25

Az Amazone-nál egy új okospermetezőt vizsgálnak, amely állítólag 90%-kal képes csökkenteni a gyomirtószer-kibocsátást egy olyan kapcsolódó szoftver segítségével, amely meg tudja különböztetni a gyomokat és a kultúrnövényeket, és egyenként kezeli őket.

A digitális rendszert a Bosch és a BASF közötti együttműködés részeként fejlesztették ki, a cégek egy közös vállalatról szóló megállapodást írtak alá 2020 novemberében. A rendszert egy Amazone márkájú 36 méteres vontatott permetezőgéphez csatlakoztatták tavasszal, hogy további szántóföldi kísérletekben tegyék próbára. Az együttműködés részeként a Bosch szolgáltatja a kamerákat, a világítást és a gyomfelismerő szoftvert. A BASF rendszere integrálja a kamerákból származó adatokat régebbi és valós idejű felvételekkel az aktuális kijuttatási stratégia érdekében.

A megvilágítás és a kameraérzékenység közötti kapcsolat teszi lehetővé, hogy megfelelően megkülönböztethető legyen a kultúrnövény a káros gyomoktól, főleg ha kevés a környezetből származó fény. A gyomnövények felismerésének sebessége milliszekundumokban mérhető, és már nagyon korai fejlődési stádiumban lehetséges az Amazone szerint. A gyors működésnek köszönhetően a gyomirtó szer kijuttatása 25 cm-es távolságban lévő fúvókákból is lehetővé válik, a megszokott fél méter helyett. A kiválasztott növények precíziós permetezése akár 12 km/h haladási sebességig lehetséges.

A gyomok bemérése frekvenciamodulációs pulzálással történik, ami által a fúvókák fölött elhelyezett szelep a szükséges ideig nyílik ki annak érdekében, hogy a megfelelő dózis kerüljön kijuttatásra.

Automatizált terménymenedzsment az Amazone-nal

A gyomok felismerésén és permetezésén túl a permetező beállítása és a gyomirtó szer a BASF Xarvio programjával válik lehetővé, amely egy mezőgazdasági döntéshozó motor. „A mezőgazdasági gépeknél használt high-tech szenzorok, intelligens szoftver és digitális termékek összekapcsolásának hála a holnap mezőgazdaságát hatékonyabbá és környezetbarátabbá tudjuk tenni” – mondta a Robert Bosch GmbH képviselője.

A szinkronizált „okospermetezés” a Bosch kameraérzékelős technológiájának és szoftverének, valamint a Xarvio terményoptimalizáló platformjának a kombinációja. A cél az, hogy bizonyos alkalmazások esetében kevesebb gyomirtó termékre legyen szükség, a helyi viszonyok függvényében. Számos paramétert, mint a kultúrnövény, a gyomspektrum és az időjárási körülmények, automatikusan a Xarvio szolgáltatja, ezeket aztán feldolgozza a kijuttatásra vonatkozó döntés meghozatala érdekében. A döntés az integrált növényvédelem legjobb mezőgazdasági gyakorlataira alapozva születik meg annak érdekében, hogy a kijuttatás pont a megfelelő időben, helyen és intenzitással történjen.

A BASF növényvédelmi megoldások divíziójának elnöke elmondta: „Mindkét cég elkötelezett annak érdekében, hogy időt, erőforrásokat és pénzt fektessen a közös munkába, amelynek célja a fenntartható precíziós megoldások fejlesztése, amelyek által a mezőgazdasági gyakorlatok és eredmények fejlettebbé válnak.”

A rendszer jelenleg a standard permetezőkhöz kapcsolódó kiegészítő lehetőség, és nem annak helyettesítésére szolgál. A teljes területet lefedő kijuttatásra is lehetőség van még a permetezővel, ikervezetékes rendszer használata esetén, egy kiegészítő tankkal.

A cég a Boschsal és a BASF Digital Farming rendszerével közösen még számos kutatási projektben vesz részt, eladható termékek fejlesztését megvalósítva. Az „okospermetező” technológia fokozatos bevezetésére, amely technológiai lehetőségei és rendszerszintű megközelítése alapján az egész világon egyedülálló, az elkövetkező években kerül sor.

 

Címkék: BASF, növényvédelem, Amazone, Bosh
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Mire figyeljenek szójatermesztéskor?

A hazai állattenyésztés fehérjeszükségletét főként az importált, GMO szójából készült extrahált szójadara ...