TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 61.258,27 Ft (tonna)
Napraforgómag: 143.418,12 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.214,59 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 49.109,96 Ft (tonna)
Repcemag: 155.080,64 Ft (tonna)
Full-fat szója: 203.957,95 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 650 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,26
USD: 369,47
CHF: 405,17
GBP: 457,03
Hirdetés
Atonik 60 éve

Atonik 60 éve

Hírek - 2021.03.12

Az Atonik a UPL egyik zászlós terméke. Honnan az erő, ami révén napjainkban is a biostimulátor piac egyik meghatározó terméke tud lenni?

 

upl1

Az Atonik hatóanyagai a tudásukat először a gyógyászatban mutatták meg. A benne rejlő hatóanyagok ugyan is stimulálják a vérkeringést, vérképződést, valamint csírátlanító hatásuk is van. Japánban először TBC betegeknél használták a készítményt injekció formájában. Az 50-es évek elején véletlenül fedezték fel, hogy a növények növekedését is segíti. A tokiói egyetemi kutatások gyorsan rávilágítottak, hogy az Atonik a növényekben gyorsan felszívódik, segíti a sejtek közötti tápanyag áramlást, életerőt adhat a sejteknek, amely   jó hatással van a gyökeresedésre, csírázásra és az erős növekedésre. Szabadalmát Japánban 1961ben szerezte meg.

Magyarországon az első ideiglenes engedélyét 1988 január 27-én kapta meg paprikában virágzás előtt és virágzásban történő felhasználásra. Általános engedélyt, mint termésfokozó növényvédőszer kapott 1994-ben, ekkor már paprikán kívül további kultúrákban is felhasználási engedélyt kapott (szőlőben, görög- és sárgadinnyében).  A fejlesztések előrehaladtával 16 kultúrára bővült a felhasználási kör és már növekedésszabályzók közé sorolódott.  Majd a további fejlesztéseknek köszönhetően további 2 engedéllyel bővül a felhasználási kör 2021-ben.

napra

Az Atonik titka a 3 hatóanyagban rejlik:

  • 5-nitroguajakol Na só
  • o-nitro-fenol Na só
  • p-nitro-fenol Na só

A hatóanyagok a szintetikus nitrofenolokhoz tartoznak, amelyek a természetben is képződnek az élő sejtek asszimilációs folyamatai során. Szintetikusan előállított hatóanyagok feladata ugyanaz, mint a természetben előfordulóké (csak nagyobb a koncentráció). A hatóanyagok biológiailag aktív anyagok prekurzora (aminosavak, antocianinok, flavonoidok). Stresszhatások kimenetelére pozitív hatást gyakorol a szuperoxid- dizmutáz, abszcizinsav és a peroxidáz enzimek mennyiségi jelenlétének szabályozásával.

Atonik 60 év alatt bebizonyította, hogy a kezelt növények generatív és vegetatív fejlődését serkenti.  Javítja a stresszel szembeni ellenálló képességet és növeli a kedvezőtlen élettani hatásokkal szembeni alkalmazkodást. Végeredményként magasabb mennyiségű és minőségű termést tudunk betakarítani.

repce

Trükkök, praktikák:

1. Az Atonik, hatását az anyagcsere - folyamatok élénkítésével segíti, ezért ajánlott virágzást megelőző időszakban bór-tartalmú (pl. Borotek), vagy komplex műtrágyákkal (pl. Adob Extra napraforgó-repce) kiegészíteni.

2. Felhasználásának optimális hőmérséklet-intervalluma 10-25 0C. A készítmény felszívódását a túl hideg vagy aszályos körülmények korlátozzák, mivel a növény élettani folyamatai lelassulnak.

3. A készítmény vizes bázisú (SL) formuláció, amennyiben a kombinációs partner nem tartalmaz felszívódást segítő adjuvánst, szükséges pl. a Silwet Star nedvesítő szerrel kombinálni. Különösen akkor fontos ez, ha kis levélfelületet vagy viaszos, illetve szőrös levélzetet kezelünk Atonikkal (repce, napraforgó).

4. Tapasztalataink szerint majdnem minden növényvédő (rovar-, gomba- és gyomirtó) szerrel keverhető, mivel nem befolyásolják hatékonyságot, de felhasználás előtt célszerű keverési próbát végezni.

5. Posztemergens gyomirtó szerek fitotoxikus hatásának mérséklésére (napraforgó – imazamox, szója – imazamox és tifenszulfuron-metil, cukorrépa gyomirtók, borsó – MCPB) ajánlott tankkeverék kombinációban kijuttatni, az adott kultúrában engedélyezett legmagasabb dózisban, de legkésőbb a kezelés (tünetek megjelenése) után 2-3 nap elteltével.

6. Külföldi kísérleti eredmények alapján a graminicidekkel történő együttes kijuttatás nem javasolt, mert hatékonyság-csökkenést tapasztaltak (például: kizalofop esetén Agropyron repens ellen). Ilyen esetekben az Atonik permetezése 2-3 nappal a graminicid kezelés után történjen.

7. Fungicidekkel együttesen kijuttatva az Atonik növeli a növények belső ellenállóképességét (a sejtfal-vastagodás a mechanikai védelmet, a nitrofenol a kémiai védelmet fokozza) és gyorsabbá válik a növényi immunválasz (fitoalexinek képzése, szalicilsavas rendszer működése).

8. Kora tavasszal kijuttatható az Atonik folyékony műtrágya oldatokkal is! Ebben az esetben, bár durva cseppes kijuttatási mód ez, a készítmény hatóanyagait képes gyökéren keresztül is hasznosítani a kultúrnövény (például repce és kalászos kultúrák esetében).

9. Az Atonik biológiai hatása kezelés után kb. két hétig fennmarad, ezért 10-14 napnál gyakrabban, csak extrém helyzetekben javasolt kezelni (pl. fagy esetén).

upl1Visi Zoltán
biostimulátor termékfelelős

Címkék: biostimulátor, Atonik, UPL
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Teljeskörű talajfertőtlenítés: piretroid rovarölő ...

A talajfertőtlenítés szántóföldi és kertészeti kultúrák esetében is alapjaiban meghatározza ...