TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Mákom van!

Mákom van!

Hírek - 2021.02.22

A magyar konyha jellegzetes fűszere a mák, amelyből a karácsonyi mákos bejgli, a mákos guba és rengeteg finom sütemény készül.

Hirdetés

Kevesen tudják, de a mák egészséges is, mivel kiváló kalcium forrás, rosttartalma miatt az emésztésben is segíti a fogyasztóját. B-vitaminok, esszenciális aminosavak és még sorolhatnám a beltartalmi értékeit, amely kiemeli a mák élelmezésben elfoglalt helyét.
A mákban található alkaloidák miatt a termesztése korlátozott, de azokat a fajtákat, amelyben alacsony, vagy közepes mennyiségű alkaloida található, termelhető a házi kertekben is.

Még nem késtünk el a mák vetéssel, hiszen nemcsak ősszel, hanem tavasszal is lehet vetni. Hazánkban szinte minden területen biztonsággal lehet termelni, bár a kötött, savanyú talajokat nem kedveli. Tavasszal, de akár már februárban is, fagymentes időben 1-1,5 cm mélyen kell vetni. Mivel apró magja van, ezért finoman elmunkált aprómorzsás talajra vetve tudjuk segíteni az egyenletes kelését. Miután eléri a 3-4 leveles állapotot meg kell ritkítani, hogy a tövek körülbelül 5 cm távolságra legyenek egymástól.

övényvédelmi szempontból a gyomosodás okozhat neki problémát, ha feltörekednek ezek a nem kívánatos növények, kapáljuk meg a mákot. A máktokbarkó párosodás után a tok belsejébe helyezi a tojását, majd a kikelt lárvák belülről rágják a gubót, így tönkre téve a termést. Ha szükséges védekezhetünk ellenük kontakt hatású készítményekkel rajzásuk idején.

A mák júniusban nyitja ki virágját, amely üde szépség lesz kertünkben, július végén pedig már be is takaríthatjuk.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio
Szerző: AgrárUnió

Címkék: mák
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Adategyeztetési lehetőség az elektronikus gazdálkodási ...

Március közepéig lehet egyeztetni az elektronikus gazdálkodási napló feltöltéséhez kapcsolódó adatokat. Az ...