TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
A húsfogyasztás drasztikus csökkentésére szólít fel az ENSZ

A húsfogyasztás drasztikus csökkentésére szólít fel az ENSZ

Hírek - 2021.02.17

Az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) szerint a húsfogyasztást világszerte sürgősen és jelentősen csökkenteni kell a környezeti károk és a hosszú távú negatív következmények mérséklése érdekében.

Hirdetés

Több növényi alapú ételt kell fogyasztani - áll az UNEP és a Chatham House civil szervezet közös jelentésében. A húsfogyasztásról megjegyzik, hogy az a "a világ legnagyobb természetpusztítója".

Amint a dpa, a Greenpeace és más újságok is idézik a tanulmányt, csak a növényi eredetű táplálkozás képes megállítani a biodiverzitás és az ökológiailag érzékeny élőhelyek drámai csökkenését. A szerzők szerint a nemzetközi húsipar és az intenzív mezőgazdaság a "természet pusztításának fő mozgatórugója".

Hozzáteszik: az élőhelyek és a biológiai sokféleség csökkenése soha nem volt olyan drámai, mint az elmúlt 50 évben, ami részben annak tudható be, hogy a természetes ökoszisztémák takarmányterületté alakultak át.

Az intenzív gazdálkodás, a monokultúrás termelés és a növényvédő szerek túlzott használata miatt a termőtalajok tönkre mennek, helyettük a gazdák szerte a világon új földterületeket vonnak művelés alá. Ezen kívül a magas a fosszilisenergia-felhasználás, a műtrágyahasználat és a hústermeléshez szükséges vízfogyasztás is tovább pusztítja az ökoszisztémákat. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor végső soron a lakosság élelmiszer-ellátása veszélybe kerül - írják a szerzők. Felhívják a figyelmet az élelmiszer-pazarlás kezelésének fontosságára is, hangsúlyozva, hogy például minden német állampolgár évente 80 kilogramm ételt dob ki a szemétbe.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

 


 
Forrás: topagrar.com, Fotó: MTI

Címkék: növényvédelem, környezetvédelem, ENSZ, élelmiszerpazarlás, húsfogyasztás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Kukoricarozsda (Puccinia sorghi) - A kukorica gombabetegségei ...

A kukoricarozsda (Puccinia sorghi) Magyarországon általában nem okoz számottevő terméskiesést, de egyes ...