TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.226,90 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.307,36 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.149,46 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 58.062,74 Ft (tonna)
Repcemag: 152.374,56 Ft (tonna)
Full-fat szója: 214.278,20 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 601 Ft
Benzin ára: 604 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 385,91
USD: 355,12
CHF: 390,24
GBP: 451,39
Hirdetés
A napraforgótermesztés kulcsa 2021-ben is a növényvédelmi technológia

A napraforgótermesztés kulcsa 2021-ben is a növényvédelmi technológia

Hírek - 2021.02.11

A napraforgóhibridek kiválasztása előtt mérlegelnünk kell, hogy területünk gyomviszonyai mellett mire számíthatunk tavasszal, hiszen a vetőmag kiválasztásával egyidőben el is dől a tavaszi gyomirtási technológiánk is.

Az utóbbi időben egyre nagyobb problémát okoznak a libatopfélék, a keserűfűfajok, a varjúmák, valamint a mezei acat. Az Express™ 50 SX® gyomirtó szer évek óta nyújt biztos megoldást ezekre, egyre bővülő Express™-toleráns napraforgóhibrid-kínálat mellett.

Ha Önnek is fontos a rugalmas kijuttathatóság és az alkalmazkodási lehetőség, valamint területe évelő kétszikűekkel fertőzött (pl. mezei acat) vagy jelen vannak a libatop-, szerbtövis- vagy disznóparéjfajok, illetve a selyemmályva vagy a fekete ebszőlő, akkor mindenképp javasolt az Express™-toleráns technológiára építeni. A napraforgó fenológiájától szinte függetlenül, a gyomok fejlettségéhez igazítva elvégezhető a permetezés az aktuális gyomnyomáshoz és időjárási viszonyokhoz igazítva, akár osztott kezelésekkel megvalósítva a hatékony gyomirtást.

fmcexpress

Express™ 50 SX® kezelés hatékonysága, Jászkisér, 2020.

Mivel a kétszikű gyomok ellen eredményesen védekezhetünk az Express™ gyomirtó szerre alapozva, így ellenük a költséges alapkezelést akár el is hagyhatjuk a technológiából. Vetés után, az egyszikűek elleni preemergens kezelésre technológiai javaslatunk a Successor® 600 gyomirtó szer 2 l/ha dózisban. A petoxamid hatóanyag kiváló védelmet nyújt a nagy széltippan, perjefélék, muhar fajok és kakaslábfű ellen. Csírázásgátló hatású, emellett talajhatással is rendelkezik, kis mértékben hatással van a kétszikű gyomokra is.

A kétszikűek elleni állománykezelés során mit nyújt Önnek az Express™ 50 SX® gyomirtási technológia?

  • Kiváló herbicidtoleráns napraforgóhibridek állnak rendelkezésre egyre bővülő választékban.
  • A kiszerelés nagysága követi a vetőmagmennyiséget (1 zsák vetőmaghoz 1 doboz Express™).
  • Évelő kétszikű gyomok ellen kiemelkedő hatékonyság (pl. mezei acat).
  • Kiemelkedően szelektív, nincs fitotoxicitás és utóvetemény korlátozás sem.
  • Alkalmazása és hatékonysága nem függ a talaj állapotától és a bemosó csapadéktól.
  • Gyorsan oldódik, jól keverhető, a tartályból könnyen kimosható.

Erős parlagfű, vadkender nyomás megoldására az Evorelle® Express™ gyomirtó szer szerepel kínálatunkban, melynek használata előtt mindig érdeklődjön az FMC munkatársaitól.

fmcEvorelle Tiszaeszl

Evorelle® Express™ kezelés hatása, Tiszaeszlár, 2019.

Védekezőképesség és optimális tápanyagellátás

A gyomirtáson túl nem feledkezhetünk meg arról, hogy a napraforgó ki van téve számos abiotikus stresszfaktornak (pl. extrém csapadék, szárazság, szél), melyek komoly megpróbáltatást jelenthetnek a növény fejlődésében. A RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló, valamint stresszoldó készítmény segíthet a stresszhatások kivédésében. Jelentős szervesanyag, tengerialga-kivonat, L-aminosav, makro-, mezo- és mikroelem tartalmának köszönhetően biztosítja a fejlődés során az optimális tápanyagellátottságot.

fmcrizomagic

RhizoMagic™ talaj- és növénykondicionálóval kezelt napraforgóterület (jobbra) a kezeletlenhez képest (balra), Sümeg, 2019. 06. 20.

Bórban az igazság

A napraforgó olajtartalmának alakulásában meghatározó szerepe van a kénnek és a bórnak. Kén hiányában a növény akár 30 %-os termésveszteséget is elszenvedhet. A bór hiánya súlyos anyagcserezavarokat, termékenyülési problémákat okozhat, és szerepet játszik az olajtartalom alakulásában is. Ezért fontos, hogy a növények a termékenyülés előtti időszakban megfelelő mennyiségű és könnyen felvehető bórhoz és kénhez jussanak.

Megoldásunk a Komplex Kénesbór™, amely a napraforgó által könnyen felvehető bórkomplex és kén-trioxid tartalmú, molibdénnel és egyéb mikroelemekkel dúsított nitrogénműtrágya-oldat. Kiemelkedő mikroelem tartalma (Cu, Fe, Mn, Mo, Zn) tovább erősíti a növényben a tápelemarányok fenntartását, elősegítve ezáltal a megfelelő termésképződést és az olajtartalmat.

Amennyiben a napraforgó növényvédelmi technológiára vonatkozóan kérdése merül fel, forduljon bizalommal az FMC-Agro területi szakmérnök kollegáihoz.

www.fmcagro.hu

FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük, mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® és ™ jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.

Ha tetszett a cikk regisztráljon az AgrárUnió hírlevélre: https://www.agrarunio.hu/regisztracio

Címkék: napraforgó, napraforgó termesztés, FMC, napraforgóhibrid
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Bemutatkoztak a CLAAS kistraktorok a XXXI. Alföldi ...

31. alkalommal került megrendezésre az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok, Hódmezővásárhelyen. Az ...