TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.934,70 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.894,57 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 63.049,15 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 53.080,68 Ft (tonna)
Repcemag: 160.540,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 207.331,58 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 605 Ft
Benzin ára: 607 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 387,87
USD: 357,68
CHF: 393,49
GBP: 452,43
Hirdetés
Talajállapot- és növényvizsgálat egyetlen perc alatt

Talajállapot- és növényvizsgálat egyetlen perc alatt

Hírek - 2021.02.08

A valós idejű adatszerzés növényeink és talajaink állapotáról elvileg megfizethetetlenül értékes információ. Ennek ellenére a bő 4 millió forintba kerülő, friss fejlesztésű kézi műszer megvásárlását nem mindenki engedheti majd meg magának.

A kultúrnövények fejlettsége viszonylag egyszerű műszerekkel is pontosan megállapítható. A bennük található klorofill ugyanis kis mértékben veri vissza a látható tartomány sugarait, míg a közeli infravörös (NIR) tartományban tapasztalható visszaverődés erősebb. Általánosságban elmondható tehát, hogy minél nagyobb a NIR-tartományban mérhető visszaverődés, annál fejlettebb a vegetáció az adott területen.

Ezt használja ki az a hordozható NIR-szkenner, amelyet a brazil Grandeo mezőgazdasági vállalat fejlesztett ki. A marokra fogható műszer egyetlen perc alatt képes analizálni a növények, illetve a talaj állapotát. A technológia nagyjából két évtizede ismeretes a dél-amerikai országban, de eddig inkább a gyógyszer- és élelmiszeriparban volt használatos.

nir 2

Mostantól viszont szélesebb körben a mezőgazdasági termelők számára is elérhető válik, például a talaj nitrogén-tartalmának megmérésére, de akár a gabonaféléket is lehet minőség szerint osztályozni általa. A Grandeo két éve látott neki a kézi szkenner fejlesztésének, miután a miniatürizálás ezt lehetővé tette. A 16 cm hosszú, 300 g tömegű műszer egy okostelefonhoz csatlakoztatható (Bluetooth vagy Wi-Fi segítségével), így olvashatók le a csupán egy perc alatt megszerzett adatok.

A szoftver nemcsak analizálja az információkat, de a GPS-adatokkal együtt el is menti azokat, így teszi lehetővé a későbbi összehasonlítást. Akkor sincs probléma, ha egy területen nincs megfelelő internetkapcsolat. A műszer ebben az esetben is mér és eltárolja az adatokat, amelyek aztán az irodában lehívhatók belőle. A brazil gyártó 11 400 euróért (bő 4 millió forintért) kínálja termékét.

 


 

Címkék: talaj, GPS, szkenner, kultúrnövény, klorofill, NIR
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

A vadkár-érem több oldala

Az elmúlt időszak egyik nagy port kavaró bejelentése Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ...