TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 66.763,18 Ft (tonna)
Napraforgómag: 148.008,84 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 69.737,71 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.016,91 Ft (tonna)
Repcemag: 171.742,02 Ft (tonna)
Full-fat szója: 212.934,45 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 623 Ft
Benzin ára: 616 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 391,11
USD: 359,51
CHF: 404,72
GBP: 464,38
Hirdetés
Bio növényvédő szerek helye a hagyományos termesztésben

Bio növényvédő szerek helye a hagyományos termesztésben

Hírek - 2020.12.30

Nufarm hibrid technológiával egy növényvédelmi programon belül okszerűen használhatunk hagyományos és biológiai készítményeket a nagyobb élelmiszer-biztonság és a kisebb környezeti terhelés érdekében.

A növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata során célként tűzték ki, hogy a növényvédő szerek felhasználását számottevően csökkentsék az Európai Unióban, törekedve az egészséges élelmiszer előállítására és az élelmiszer-biztonságra, valamint a hatóanyag-maradék mértékének csökkentésére és szigorúbb vizsgálatára. A hatóanyagok szűkülő palettája azonban több problémát okoz. Egyrészt a megmaradó hatóanyagokat kénytelenek a termelők többször használni, ami kedvez a rezisztencia kialakulásának, másrészt ugyanez a következménye annak is, ha a megmaradt hatóanyagok kijuttatható dózisát csökkentik. Mindezt figyelembe véve talán a legnagyobb gondolkodásmódbeli váltást a biológiai készítmények használata igényli – és nem csak a biotermesztésben. Ezeknek a készítményeknek a szokásos növényvédelmi gyakorlatba illesztése mind a rezisztenciatörésben, mind pedig az élelmiszer-biztonság érdekében egyre fontosabb szerepet kap majd a jövőben.

nu

A jövő kihívásainak már a jelenben megfelelve ajánljuk azon hagyományos és biogazdálkodásban is felhasználható megoldásainkat, amelyek nemcsak a rezisztenciatörésben, hanem a hasznos élő szervezetek és a biodiverzitás megőrzésében is segítik a környezetéért felelősséget érző gazdálkodót. A Nufarm palettáján a kémiai szerek közül biotermesztésben is használható készítmények: a réz-hidroxid-tartalmú Champ DP, a tribázikus réz-szulfátot tartalmazó Cuproxat FW és a 80% elemi ként tartalmazó folyékony kénkészítmény, a Flosul SC. Mindhárom készítmény – a formulációjának köszönhetően – jó fedést biztosít, és esőállósága révén a biotermesztésben önállóan is megállja a helyét. Ezeknek a hatóanyagoknak nagy előnye, hogy hosszú évtizedeken át történő használatuk ellenére sem alakult ki ellenük rezisztencia, így az egyéb kémiai anyagokkal kombinációban vagy rotációban történő kijuttatásuk egyben a rezisztenciatörés eszközeként is szolgál.

A kémiai készítmények mellett három olyan termékkel is rendelkezünk, amely kifejezetten biológiai termék. A Bacillus thuringiensis var. kurstaki spórákat és toxinkristályokat tartalmazó Bactospeine WG nevű készítményt a hernyó típusú lárvák elpusztítására lehet eredményesen bevetni. Az Aureobasidium pullulans nevű gomba spóráit tartalmazó Blossom Protect (a Buffer Protecttel együtt) az almatermésűekben az Erwinia amylovora baktériumos betegség, a Botector pedig szőlőben a Botrytis cinerea kórokozó gomba ellen használható biológiai termék.

A biológiai készítmények használata az elvárt hatékonyság elérése érdekében ugyanolyan körültekintést és szakmai tudást igényel, mint a kémiai növényvédő szerek alkalmazása. Hatásuk sikerének kulcsa az előrejelzésre alapozott megelőző alkalmazásuk.

Lisztharmat ellen az egyetlen folyékony kénnel

A III. forgalmi kategóriájú Flosul SC formulációjú folyékony kén. A termék 80% elemi ként tartalmaz. A formulációnak köszönhetően nagyon apró, mikronméretben tartalmazza a kénszemcséket, homogén eloszlásban. Esőállósága kiváló, azonban 25 °C-os környezeti hőmérséklet felett a kijuttatása nem javasolt.

Felhasználható lisztharmat ellen:

  • almatermésűekben (alma, körte, birs, naspolya) az első virágok nyílásától (BBCH 60) a gyümölcsszíneződés kialakulásáig (BBCH 85), 5,0–7,5 l/ha dózisban. A gyümölcskötődéstől a kisebb, 5,0 l/ha-os dózis kijuttatása indokolt, legfeljebb kilenc alkalommal.
  • bor- és csemegeszőlőben megelőző jelleggel, legkésőbb az első tünetek megjelenésekor. Az 5. levél kiterülésétől (BBCH 15) az érés kezdetéig (BBCH 81) használható, 4,0 l/ha dózisban, legfeljebb nyolc alkalommal.
  • kajsziban, őszibarackban és nektarinban a sziromhullást követően elsősorban a terméskezdemények védelme érdekében. A készítmény a virágzás végétől (BBCH 69) a gyümölcsszíneződés kialakulásáig (BBCH 85) használható, 5,0 l/ha dózisban, legfeljebb három alkalommal.
  • szamócában az első virágok nyílásától (BBCH 60) a szedéseket követő időszakig (BBCH 90). Az első permetezést 5,0–7,5 l/ha dózisban kell elvégezni és 10 nap múlva megismételni, egy tenyészidőszakban legfeljebb nyolc alkalommal.
  • zöldségfélékben (paradicsom, tojásgyümölcs, paprika, cukkini, uborka, sütőtök, spárgatök, patisszon, sárgadinnye, görögdinnye, fejes saláta és egyéb salátafélék) háromleveles állapottól (BBCH 13) a teljes érésig, 3,5–7,5 l/ha dózisban (kultúrnövénytől függően, részletek az engedélyokiratban). A kezelést a kezdeti tünetek megjelenésekor javasolt végrehajtani és szükség esetén megismételni. Zöldborsóban az első tünetek megjelenésének idején egyszeri kijuttatás lehetséges. A készítmény alkalmazásakor figyelemmel kell lenni az egyes növényfajok és -fajták kénérzékenységére.

Blossom Protect tűzelhalás és tárolási betegség ellen

Az almatermésűek egyik legveszélyesebb baktériumos eredetű megbetegedése a tűzelhalás (Erwinia amylovora). A baktérium fertőzési forrása a beteg virágok, terjesztői rovarok, madarak, a fertőzött pollen és a víz. (Forrás: Glits Márton-Folk Győző: Kertészeti növénykórtan.) Mivel a kórokozó a virágon keresztül fertőzi a fát, a virágzásban történő védekezés sikere meghatározza a betegség további alakulását. Erre a nagyon kevés kémiai készítmény mellett hatékony biológiai megoldás is rendelkezésre áll, melynek használatához – biológiai anyag lévén – nem kell hatósági engedély. A védekezés sikerének alapja a prevenció, így a permetezést előrejelzésre alapozva kell elvégezni. Erre napjainkban a MaryblytTM előrejelző modellt alkalmazzák a gyakorlatban. A programot a hazai Növényegészségügyi Szolgálat sikeresen használja, és rendszeres előrejelzést ad a termelők számára. Korábban a fertőzéshez szükséges hőösszeget 110 °C-ban határozták meg, ám a legújabb kutatások szerint a fertőzés akár 70 °C hőösszegnél is végbemehet.

A Blossom Protect képes megakadályozni a baktérium virágon keresztüli behatolását a növénybe. A terméket megelőző jelleggel kell kijuttatni, a fertőzés bekövetkezte előtt. Hatóanyaga az Aureobasidium pullulans élesztőgomba két törzse, amely a természetben is megtalálható, a környezetéhez kiválóan adaptálódó élesztőgomba. Jól tűri a szárazságot, szaporodási és kolonizálási képessége kiemelkedő, valamint remekül ellenáll az erős sugárzásnak.

A Blossom Protect nem pusztítja el a kórokozó baktériumot. A hatásmechanizmus alapja a patogén és antagonista szervezetek hely- és tápanyag-konkurenciája, ezért működik kizárólag preventív alapon. Aktív spórái a kipermetezést követően befedik, benépesítik a virágokat, és megakadályozzák az Erwinia amylovora baktériumok szaporodását, valamint bejutását a növénybe. Nincs rezisztencia, mert a Blossom Protect antagonistaként nem a baktérium anyagcsere-folyamataiba avatkozik bele, így többszöri felhasználást tesz lehetővé akár teljes biotermesztés, akár vegyszeres védekezés során.

Az előrejelzés alapján a kezelést a fertőzést megelőző 1-2 napban kell elvégezni, cél, hogy a fertőzési időszakban minél több kinyílt virágot érjünk el, és befedjük a potenciális belépési kapukat. A készítmény bekeverése előtt a permetezésre használt víz kémhatását 3,5–4,0 pH-értékre kell beállítani citromsavalapú puffer, 10,5 kg/ha Buffer Protect segítségével. A Blossom Protect dózisa tűzelhalás ellen 0,75–2,25 kg/ha, tárolási betegségek ellen pedig 0,5–1,5 kg/ha (koronamagasságtól függően).

A permetlevet finom porlasztással kell az ültetvénybe kijuttatni, a permetezéshez használt víz hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 °C-ot. A hektáronkénti vízmennyiség koronamagasságtól függően csökkenthető, de ügyelni kell a virágok egyenletes fedésére. Tűzelhalás ellen a készítményt virágzás időszakában preventív jelleggel, 4-5 alkalommal szükséges kijuttatni. A kezelést a virágok 10%-ának nyílásakor javasolt elkezdeni, majd 40%-os, 70%-os, esetleg 90%-os virágnyílásban célszerű megismételni (BBCH 61–67 között). Öt kezelés elhúzódó virágzásban szükséges. Tárolási betegségek ellen a készítményt a gyümölcsérés időszakában (BBCH 81–89) preventív jelleggel javasolt kijuttatni, a fertőzési nyomástól függően 2–10 napos időközökkel, legfeljebb 4 alkalommal.

Botritisz – ősellenség vagy legjobb barát?

A szürkepenész virágzáskor és az érés során okozhat jelentős gazdasági kárt. Csapadékos nyarakon a zöld bogyók rothadása is gyakori. A fertőzést elősegítik a jégverés, viharkár vagy molykártétel során keletkező apró sérülések, mivel a kórokozó a sebzéseken keresztül könnyen bejut a növénybe. Tehát a molyok ellen is fel kell lépni, de a védelem alapja a speciális botriticidek használata a virágzás végén és fürtzáródás előtt. A réz hatóanyagú szerek fürtzáródás utáni alkalmazása kedvezően befolyásolja a szürkepenész elleni védekezések eredményességét is.

Botectorral a botritisz ellen

A Botector korszerű biológiai megoldás szőlőben a szürkepenész ellen. A termék az Aureobasidium pullulans gomba két törzsének – DSM 14941 és DSM 14940 – spóráit tartalmazza cukormolekulákra felhordva. Ez az aerob típusú élesztőgomba a környezetünkben mindenhol jelen van, és nagy fotostabilitással rendelkezik. A napsugárzás hatására sem pusztul el, hanem a növény felületén maradva tartósan kifejti hatását. Jó alkalmazkodóképességű, még szárazságban is ellenálló, és 3–12 pH között életképes. A növényen a kórokozó gombák antagonistájaként viselkedik, amelyeknél sokkal gyorsabban szaporodik. Az élesztőgomba a mikrorepedéseket befedi, elfoglalva ezzel a kórokozó gombák elől az életteret és védőpajzsot képezve a Botrytis cinereával szemben is.

A szürkepenész ellen több alkalommal célszerű védekezni, így a Botectort biotermesztésben többször célszerű kijuttatni. Először BBCH 68-nál, a sziromhullás 80%-ánál, amikor először megtörténhet a fertőzés. A védekezés talán legfontosabb időszaka a fürtzáródás. Ekkor kipermetezve a Botectort maradéktalanul a fürt belsejébe juttathatjuk a pajzsot képező anyagot. Az Aureobasidium pullulans gomba a fürtzáródást követően a fürt belsejében szaporodva, a mikrorepedéseket kitöltve védelmet biztosít a későbbi fertőzésekkel szemben is. A fürtzáródás után már a kémiai anyagok sem érik el, zavartalanul fejlődik. A Botectornak nemcsak a biotermesztésben van jelentősége, hanem ebben az időszakban kijuttatva kiválóan beilleszthető a kémiai védekezések sorába is. A permetezést a Botectorral ilyenkor csak a fürtzónában célszerű elvégezni. A következő időpont a Botector kijuttatására a BBCH 85, a bogyólágyulás kezdete, illetve a BBCH 85–89, az érés és betakarítás idején. Ebben az időszakban is nagyon fontos a preventív védekezés, hiszen a bogyók külső védelmét biztosítva megvárhatjuk a betakarítás optimális idejét. Ebben az időszakban a Botector nagy előnye a kémiai védelemmel szemben, hogy nincs élelmezés-egészségügyi várakozási ideje, a must erjedését, a bor minőségét nem befolyásolja.

A Botector dózisa szőlőben 0,4 kg/ha. A vízben diszpergálható granulátum kijuttatása 400–800 l/ha vízmennyiséggel, a fürtzónába kipermetezve történjen. Fontos, hogy a permetlé bejusson a fürt belsejébe, de ne folyjon le a fürtről. BBCH 77-től ragasztóanyag hozzáadásával a permetezés hatékonyságát fokozhatjuk. Csemegeszőlőben elősegíti, hogy a szedést követően a fürt bogyókat tartó része zöld maradjon, így a fürtök tovább megőrzik frissességüket, piacosságukat.

Már öt éve a kínálatban

A Bactospeine WG a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki ABTS-351 baktériumtörzs toxinkristályait és spóráit tartalmazó rovarölő permetezőszer, amely a rovarok emésztőrendszerére hat. A hernyók elfogyasztják a toxinkristályokat és spórákat, majd röviddel ezután (1-2 órán belül) leáll a táplálkozásuk. A kultúrnövény tehát védetté válik a károsítással szemben. A hernyók ugyan 2-5 nap múlva pusztulnak el, de eközben már nem károsítanak.

A Bactospeine WG három különféle toxint tartalmaz, ami egyrészt az érzékeny rovarkárosítók körét szélesíti, másrészt a rezisztencia kialakulásának kockázatát is csökkenti. A különféle toxinok különböző helyen hatnak, ezért a hatás biztos, a rovarok ellenállóvá válásának esélye csekély. A készítményt előrejelzés alapján, a fiatal lárvastádiumok (L1–L2) ellen kell alkalmazni. Erős fertőzés és elhúzódó rajzás esetén 7–10 nap múlva szükséges megismételni a kezelést. Kezelni a tömeges lárvakeléskor, szexferomoncsapdás előrejelzésre alapozva kell. A permetezés elvégzése az esti órákban ajánlott, lúgos kémhatású növényvédő szerekkel nem keverhető. A készítmény vízoldható granulátum (WG) formulációja miatt rendkívül gyorsan diszpergálódik, ezért könnyen kezelhető. Váltott alkalmazása (rotáció) a szintetikus rovarölő szerekkel nemcsak a biológiai hatékonyságot növeli, hanem a rezisztencia kialakulásának kockázatát és a környezetterhelést is csökkenti.

Jó tudni!

  • A Blossom Protect és a Buffer Protect kijuttatása előtt és után 48 órával ne használjon réztartalmú készítményeket az ültetvényben.
  • A Blossom Protect és a Buffer Protect használata egymás utáni napokon nem megengedett.
  • Amennyiben a Blossom Protectet és a Buffer Protectet a már kinyílt virágokra és/vagy az érési időben lévő gyümölcsökre kívánja kipermetezni, kijuttatás előtt és után ügyeljen a legalább háromnapos szünetre.
  • A Botector esetében ugyanígy járjon el szőlőben is.
  • A Blossom Protect és a Botector egyéb növényvédő szerekkel és lombtrágyákkal keverhető, azonban keverés előtt tájékozódjon a www.bio-ferm.com oldalon már angol és német nyelven és a www.nufarm.hu oldalon hamarosan magyar nyelven is elérhető keverhetőségi listából.

 

Gaál Orsolya
field marketing menedzser

Pálinkás Miklós
területi képviselő

Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.hu

nufarm uj logo uj2 min

 

 

 

Címkék: növényvédelem, növényvédő szer, permetezés, NUFARM, baktérium, toxin, botriticid, Botector, Buffer Protect, Blossom Protect, Bactospeine WG, Flosul SC, Cuproxat FW, Champ DP, rezisztenciatörés, hibrid megoldás, biológiai készítmény
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Humuszépítés az intenzív szántóföldi növénytermesztésben? – ...

A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket, azaz termékenyek. Ez biztosítja ...