TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 641 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 394,88
USD: 371,93
CHF: 407,19
GBP: 462,57
Hirdetés
Tűzrevaló tűzifaárusok

Tűzrevaló tűzifaárusok

Hírek - 2020.12.17

Súlyos természetkárosítás állhat amögött, ha egy kereskedő nem tudja igazolni a tűzifa eredetét.

A piac tisztítása és az erdők védelme érdekében idén is célellenőrzést tartott a Nébih.

tuzifa diagramA hatályos rendelkezések értelmében Magyarországon csak olyan személy adhat fel tűzifahirdetést, aki szerepel a Nébih EUTR hatósági nyilvántartásában, azaz teljes mértékben azonosítható tagja a faanyag-kereskedelmi láncnak. A Nébih folyamatosan ellenőrzi a hirdetési újságokban és azok internetes felületein megjelenő tűzifahirdetéseket, és a lapkiadókkal szoros és eredményes kapcsolatot tart fenn. A közös munka hatékonyságát vizsgálva egy májusban megkezdett célellenőrzés során összesen 121 hirdető csaknem 180 tűzifahirdetését és a hirdetők tevékenységét teljes részletességgel vizsgálták a Nébih szakemberei, akik 73 személlyel szemben összesen 154 szankciót alkalmaztak.

A hirdetőknél végzett vizsgálatok során 7 súlyos jogsértést tárt fel a Nébih, így esetükben a szakemberek – az előírt feltételek teljesítéséig – megtiltották a faanyag-kereskedelmi tevékenységet. Komolyabb, 500 000 forint összegű erdővédelmi bírságot kapott az a renitens ügyfél, akit már korábban eltiltott a hatóság a tevékenységétől, ugyanakkor bizonyíthatóan továbbra is működött és hirdetéseket adott fel. A célellenőrzés kiterjedt az EUTR azonosítóval hirdetők szállítójegy-kiállítási kötelezettségének vizsgálatára is. A jogkövetési hajlandóság e tekintetben meglehetősen alacsony volt, a hirdetők 60%-a egyáltalán nem vagy csak esetenként igazolta az előírásoknak megfelelő szállítójeggyel a tűzifa eredetét és mozgását.

A Nébih ellenőrzéseinek kiemelt célja, hogy a faanyag-kereskedelmi lánc illegális szereplőitől megtisztítsa a piacot, valamint védje a legálisan működő kereskedők érdekeit. Az EUTR-hatóság az elmúlt 3 évben együttesen 3043 m3 illegális eredetű faanyagot, zömében tűzifát kobzott el eddig, melynek közérdekű célú, ingyenes átadására a hivatal folyamatosan pályázatokat hirdet az önkormányzatok, közhasznú szervezetek és egyházi jogi személyek részére.

Az aktuális pályázati lehetőségekről a Nébih honlapján tájékozódhatnak:
https://portal.nebih.gov.hu/faanyagok-kozerdeku-celu-igenylese
Forrás:  Nébih

Címkék: Nébih, tüzifa, tűzifavásárlás
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Megjelent a Magyar Halkönyv

A Halak Napján, 2024. március 20-án mutatták be hivatalosan a Magyar Halkönyvet, melynek négy szerkesztője (Ferincz ...