Hagyományőrző disznótor Derecskén

A disznóvágás mindig ünnep. Ízletesebb a hús, ha magunk dolgozzuk fel, és finomabb a kolbász, ha mi fűszerezzük. Őrizzük a hagyományt és a böllérek mesterfogásait tovább, nemzedékeken át – köszöntötte a derecskei disznótor valamennyi résztvevőjét és az érdeklődőket Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az eseményen 12 Hajdu-Bihar megyei és 5 határon túli város vásárvárosi szerződést írt alá, melyben megállapodtak, hogy egymás városaiban, a helyi vásárokon népszerűsítik és bemutatják a hungarikumokat és sajátos értékeiket.

A sertéshús a magyar étkezési kultúra, a magyar konyha értékes és szerves része – fogalmazott a miniszter, aki szólt a Földművelésügyi Minisztérium által elindított Sertésstratégia sikeréről is. Mint mondta, a sertéságazatot sikerült növekedési pályára állítani. Nőtt a magyar élősertés- és tenyészállat-értékesítés, a sertéstartók és a sertések száma, egyúttal csökkent az élősertés importja.A sertésállomány 2013 decembere óta növekszik, és már tartósan 3 millió feletti. A sertésstratégia folytatásához 2016-ra további 1,15 milliárd forintot ítélt meg a magyar kormány.

Az áfa-csökkentés hatásaként Fazekas Sándor felidézte, hogy az alapanyag termelés szintjén gyakorlatilag megszűnt a sertés ágazatban 30% körülire becsült feketegazdaság, és hogy a kedvező tapasztalatok nyomán ez év január elsejétől 27 százalékról minden eddiginél alacsonyabb szintre, 5 százalékra csökkent a sertés tőkehús általános forgalmi adója is.

 

                                                                                                                                                                                     Fotó: Flórián József

Forrás: MTI

Oldalunk cookie-kat ("sütiket") használ. Ezen fájlok információkat szolgáltatnak számunkra a felhasználó oldallátogatási szokásairól, de nem tárolnak személyes információkat. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ Elfogadom