A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Ismét elrendelték a baromfitartó telepek fokozott ellenőrzését

Hírek - 2020.11.19

A tavaszi madárinfluenza-járvány után újra felütötte a fejét a vírus Bács-Kiskun megyében, dr. Bognár Lajos országos főállatorvos pedig ismét elrendelte a baromfitartó telepek fokozott ellenőrzését. A megelőzés érdekében – az eddigi előírásokon túl – további, kiegészítő intézkedések bevezetése is indokolttá vált, elsősorban a vízibaromfik szállítása és a szárnyasvad-állomány pótlása területén – írja a Nébih honlapja.

Ismét elrendelték a baromfitartó telepek fokozott ellenőrzését


Vízibaromfik szállításához kapcsolódó előírások

A madárinfluenza terjedése szempontjából kiemelt kockázatot jelent az élő állatok mozgatása, az állattartó telepről történő bármilyen célú kiszállítása.

Az országos főállatorvos 2020. november 11-én kiadott, visszavonásig érvényes intézkedése szerint a vízibaromfik esetében tamponvizsgálatnak kell megelőznie minden, a technológia szerinti új tartóhelyre történő szállítást (tömésre, hízlalásra, tovább tartásra történő kihelyezés), kivéve a napos baromfi kihelyezést. Az intézkedés hazánk teljes területén érvényes.

Technikai megvalósítás:

  • minden állatmozgatás előtt,
  • a kiszállítást megelőző 72 órán belül,
  • a szállítással érintett termelési egységenként 20 db kloaka és 20 db légcső tamponmintát kell venni, és vizsgálat céljából eljuttatni a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumába.

Fontos, hogy a szállítmány indításának nem előfeltétele a kedvező laboratóriumi eredmény megérkezése. A vizsgálat a tartó költségére történik, de a 148/2007. (XII.8) FVM rendelet alapján arra támogatás igényelhető.

Szárnyasvad-állomány pótlásához kapcsolódó előírások

Szintén országszerte kötelező a tamponvizsgálat a szárnyasvad-állomány pótlására szánt baromfik (fácán, fogoly, tőkés réce) természetbe való visszaengedése előtt.

Technikai megvalósítás:

  • minden állatmozgatás előtt,
  • a kiszállítást megelőző 72 órán belül,
  • a szállítással érintelési egységenként 20 db kloaka és 20 db légcső tamponmintát kell venni, és vizsgálat céljára eljuttatni az állategészségügyi hatósághoz.

Fontos, hogy a szállítmány indításának előfeltétele a kedvező laboratóriumi eredmény megérkezése. A vizsgálat a tartó költségére történik, de a 148/2007. (XII.8) FVM rendelet alapján arra támogatás igényelhető.

Vadmadarak fokozott passzív és aktív megfigyelése

Az országos főállatorvos a vadmadarak fokozott passzív és aktív megfigyelési programját is elrendelte Magyarország teljes területén az esetlegesen jelenlévő fertőzés mielőbbi felismerése érdekében.

A feladat elsősorban a hatósági állatorvosokat érinti, de a minél sikeresebb végrehajtás érdekében az Országos Járványvédelmi Központ a nemzeti parkokat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet is bevonta annak teljesítésébe.

A fenti intézkedések célja a baromfitartó telepek járványvédelmi zártságának és biológiai biztonsági szintjének fokozása. A további intézkedések bevezetéséről, illetve a jelenlegi intézkedések módosításáról, szigorításáról vagy visszavonásáról a járványügyi helyzet változása, valamint a baromfitartó telepek biológia biztonsági felkészültségének értékelése alapján dönt majd az országos főállatorvos.
Forrás: Nébih


Címkék: baromfi, madárinfluenza, baromfitartó telepek

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...