TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
Ismét elrendelték a baromfitartó telepek fokozott ellenőrzését

Ismét elrendelték a baromfitartó telepek fokozott ellenőrzését

Hírek - 2020.11.19

A tavaszi madárinfluenza-járvány után újra felütötte a fejét a vírus Bács-Kiskun megyében, dr. Bognár Lajos országos főállatorvos pedig ismét elrendelte a baromfitartó telepek fokozott ellenőrzését. A megelőzés érdekében – az eddigi előírásokon túl – további, kiegészítő intézkedések bevezetése is indokolttá vált, elsősorban a vízibaromfik szállítása és a szárnyasvad-állomány pótlása területén – írja a Nébih honlapja.

Hirdetés

Vízibaromfik szállításához kapcsolódó előírások

A madárinfluenza terjedése szempontjából kiemelt kockázatot jelent az élő állatok mozgatása, az állattartó telepről történő bármilyen célú kiszállítása.

Az országos főállatorvos 2020. november 11-én kiadott, visszavonásig érvényes intézkedése szerint a vízibaromfik esetében tamponvizsgálatnak kell megelőznie minden, a technológia szerinti új tartóhelyre történő szállítást (tömésre, hízlalásra, tovább tartásra történő kihelyezés), kivéve a napos baromfi kihelyezést. Az intézkedés hazánk teljes területén érvényes.

Technikai megvalósítás:

  • minden állatmozgatás előtt,
  • a kiszállítást megelőző 72 órán belül,
  • a szállítással érintett termelési egységenként 20 db kloaka és 20 db légcső tamponmintát kell venni, és vizsgálat céljából eljuttatni a Nébih állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumába.

Fontos, hogy a szállítmány indításának nem előfeltétele a kedvező laboratóriumi eredmény megérkezése. A vizsgálat a tartó költségére történik, de a 148/2007. (XII.8) FVM rendelet alapján arra támogatás igényelhető.

Szárnyasvad-állomány pótlásához kapcsolódó előírások

Szintén országszerte kötelező a tamponvizsgálat a szárnyasvad-állomány pótlására szánt baromfik (fácán, fogoly, tőkés réce) természetbe való visszaengedése előtt.

Technikai megvalósítás:

  • minden állatmozgatás előtt,
  • a kiszállítást megelőző 72 órán belül,
  • a szállítással érintelési egységenként 20 db kloaka és 20 db légcső tamponmintát kell venni, és vizsgálat céljára eljuttatni az állategészségügyi hatósághoz.

Fontos, hogy a szállítmány indításának előfeltétele a kedvező laboratóriumi eredmény megérkezése. A vizsgálat a tartó költségére történik, de a 148/2007. (XII.8) FVM rendelet alapján arra támogatás igényelhető.

Vadmadarak fokozott passzív és aktív megfigyelése

Az országos főállatorvos a vadmadarak fokozott passzív és aktív megfigyelési programját is elrendelte Magyarország teljes területén az esetlegesen jelenlévő fertőzés mielőbbi felismerése érdekében.

A feladat elsősorban a hatósági állatorvosokat érinti, de a minél sikeresebb végrehajtás érdekében az Országos Járványvédelmi Központ a nemzeti parkokat és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet is bevonta annak teljesítésébe.

A fenti intézkedések célja a baromfitartó telepek járványvédelmi zártságának és biológiai biztonsági szintjének fokozása. A további intézkedések bevezetéséről, illetve a jelenlegi intézkedések módosításáról, szigorításáról vagy visszavonásáról a járványügyi helyzet változása, valamint a baromfitartó telepek biológia biztonsági felkészültségének értékelése alapján dönt majd az országos főállatorvos.
Forrás: Nébih

Címkék: baromfi, madárinfluenza, baromfitartó telepek
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Egy hihetetlenül tragikus év a mezőgazdaságban – Interjú Raskó ...

A szakember szerint a mezőgazdasági termelésnek igenis van jövője, tisztességesen meg lehet belőle élni, de nem a ...