A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Genezis műtrágya
Corteva Verben Queen

Csapnivaló lesz és drágulhat az idei diótermés

Hírek - 2020.11.11

Az idén az átlagos évek termésének fele, mintegy 3,5–4 ezer tonna dió teremhet az országban. Ennek ellenére a héjas dió termelői ára, illetve a dióbél fogyasztói ára egyelőre a tavalyi, átlagosnak tekinthető szinten mozog.

Csapnivaló lesz és drágulhat az idei diótermés


A jelentős terméskiesésért döntően a tavaszi fagyok felelnek, de az utóbbi hetek extrém csapadékos időjárása is jelentősen hátráltatta a betakarítást – mondta az MTI-nek a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Apáti Ferenc kiemelte, hogy a tavalyihoz hasonlóan nagy károkat okozott a dióburok-fúrólégy is, amelynek kártétele elsősorban a Dunántúlra jellemző, a keleti országrészben egyelőre mérsékelt az előfordulása. E kártevő éppen azon szórványültetvények, vadon termő fák vagy alacsony ráfordításokkal gondozott ültetvények termését károsította leginkább, ahonnan a dióbél jelentős része származik, és ez a kínálat további csökkenéséhez vezethet.

A szárítatlan, nyers héjas dió nettó termelői ára az idén kilogrammonként 450 forint körül van, megegyezik az előző évivel. A dióbél termelői árai az elmúlt években átlagosan kilogrammonként 1500–2000 forint között mozogtak, a fogyasztói ár pedig minőségtől függően kilogrammonként bruttó 2500–4000 forint között alakult.

A dióbél piaca érdemben novemberben indul, az árakat pedig az import mennyisége és ára befolyásolja majd. Míg a héjas dió importja elenyésző mennyiségű, addig a dióbél-behozatal évente 1000–1500 tonna között mozog, elsősorban a román és az ukrán piacról. A magyarországi termőterület egyébként folyamatosan nő: míg 10 évvel ezelőtt alig haladta meg a 3 ezer hektárt, addig jelenleg 8300 hektáron termesztenek diót, ebből a termőkorú ültetvények területe 5-6 ezer hektár. Az előállított dió termelési értéke évente 4–6 milliárd forintot tesz ki.

A magyar dió úgynevezett réspiaci és prémiumkategóriás terméknek számít az európai piacon, ahová jóval a fő európai termesztő Franciaország és az olcsó import kaliforniai dió megjelenése előtt kerül. Magyarország évente 1500–2700 tonna száraz héjas diót exportál 1,3–2,5 milliárd forint értékben, míg a dióbél-exportból (amely 1500–2000 tonna) 2,5–3,5 milliárd forint származik. A fő export célországok közé Nagy-Britannia, Németország, Ausztria és Svájc sorolható. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatása alapján az ország diótermő területének több mint harmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ahol az idén 3792 hektáron termesztettek diót. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén és Somogy megye, 871 és 646 hektárral.

Forrás:  MTI, Fotó: Depositphotos

Címkék: export, NAK, gyümölcstermesztés, import, FruitVeb, dió, dióburok-fúrólégy