TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 647 Ft
Benzin ára: 615 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,75
USD: 364,04
CHF: 411,3
GBP: 459,82
Hirdetés
H-WodKa: jól csengő név segíti a fenntartható gazdálkodást

H-WodKa: jól csengő név segíti a fenntartható gazdálkodást

Hírek - 2020.10.30

Ígéretekből nincs hiány, de egyelőre még működő prototípusa sincs annak a holland mezőgazdasági robotnak, amelytől az ágazat „megváltását” várják. Talajművelés – minimális károkozással?

Hirdetés

A tökéletes magágy létrehozására fejleszt önműködő robotot a holland H-WodKa cég helyi termelők segítségével. A sekély talajművelő eszközt Robotillernek nevezték el, és – bár egyelőre csak fantáziarajz létezik róla – annyit már tudni lehet, hogy ultrakönnyű lesz, és a tömegét pálcás hengerek segítenek még jobban eloszlatni a talajon. Forgóborona vagy különféle passzív talajművelő eszközök egyaránt felszerelhetők az elektromos hajtású hengerek közé.

A Robotiller tömegét 3-4 tonnásra tervezik, ami kissé távol áll a köznapi ember által könnyűnek nevezett eszközöktől, de kétségtelenül alacsonyabb súlyú lesz nemcsak a hagyományos, de a kísérleti fázisokban lévő, kezelő (és ezáltal fülke) nélküli traktoroknál is. A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy a Robotiller nem erőgép és nem eszközhordozó, hanem önműködő mezőgazdasági robot, amely bizonyos talajművelő feladatok elvégzésére tökéletesen alkalmas lesz. Bár vannak korlátai, a célul kitűzött energia-megtakarítást, a csökkentett szén-dioxid-kibocsátást és a káros talajtömörödés elkerülését teljesíteni tudja.

A robot erőforrásául 50 kW teljesítményű, zéró emissziós hidrogén-üzemanyagcella szolgál. A későbbiekben vetésre, mechanikai gyomirtásra, vegyszerezésre is alkalmassá akarják tenni, hogy a megvásárló gazdák teljes körű, valóban fenntartható gazdálkodást tudjanak folytatni általa. Az első „hús-vér” eszköz bemutatójára és kipróbálására 2021-ben kerül sor.

 

Címkék: növényvédelem, vetés, talajművelés, robot, Hollandia, önműködő, talajtömörödés, zéró emisszió, Robotiller
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Adategyeztetési lehetőség az elektronikus gazdálkodási ...

Március közepéig lehet egyeztetni az elektronikus gazdálkodási napló feltöltéséhez kapcsolódó adatokat. Az ...