TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.763,44 Ft (tonna)
Napraforgómag: 141.804,19 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 59.727,80 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.752,07 Ft (tonna)
Repcemag: 162.670,79 Ft (tonna)
Full-fat szója: 213.334,71 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 661 Ft
Benzin ára: 614 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,04
USD: 360,29
CHF: 408,58
GBP: 454,11
Hirdetés
Első a biztonság! Ezt tanácsolják a szakértők a kerti balesetek megelőzéséért

Első a biztonság! Ezt tanácsolják a szakértők a kerti balesetek megelőzéséért

Hírek - 2020.10.27

A nagyteljesítményű kerti gépekkel történő kerti munka fokozott körültekintést igényel. Nem elég azonban a szakszerű használatot elsajátítani. Ahhoz, hogy a balesetek megelőzhetővé váljanak a szakszerű használati ismeretek mellett bevizsgált védőfelszerelésekre is szükség van – vallják a STIHL szakértői.

Nem vagyunk sérthetetlenek

Az elmúlt időszak vírushelyzete sokakat ráébresztett arra, hogy nem vagyunk sérthetetlenek, a kerti munkák során azonban még mindig többen gondolják azt, hogy velük nem történhetnek balesetek. Éppen ezért nem egyszer figyelmen kívül hagyják a gyártók által javasolt biztonsági előírásokat és figyelmeztetéseket, illetve nem viselik a védőeszközöket sem. Ezek használata azonban a professzionális felhasználók és a hobbikertészek számára is kötelező.

„Az a kerttulajdonos, aki ritkán végez a balesetveszélyt-rejtő motorfűrésszel munkát, nincs könnyű helyzetben” – mondja Taba Zolt, az Andreas STIHL Kft. műszaki vezetője, hiszen ilyenkor az emberben csupán elhalványuló emlékek élnek a szakszerű kezelésről. A szakértő szerint ilyenkor elengedhetetlen, hogy átlapozzuk a kezelési utasítást, melyben a gyártó jó szándékkal összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat. Ha ezek után még maradna megválaszolatlan kérdés, érdemes tanácsot kérni egy hozzáértőtől a szakszervizben annak érdekében, hogy ne idézzünk elő balesetet.

Optimális feltételek

Taba Zsolt szerint három dologra érdemes különösen odafigyelni még a munka megkezdése előtt.

„Az első, hogy a személyi feltétel optimális legyen, azaz kipihentek legyünk, jó fizikai erőnléttel rendelkezzünk, és természetesen ne legyünk tudatmódosító szerek, így például alkoholos befolyásoltság alatt” – húzza alá, majd hozzáteszi, kiemelkedően fontos, hogy a felhasználó birtokában legyen a gép indításával, üzemeltetésével, valamint a műveletek szakszerű és biztonságos végrehajtásával kapcsolatos gyakorlati információknak.

A második feltétel, hogy a motorfűrész műszaki feltételei megfelelőek legyenek, azaz napi szinten karban legyen tartva, a biztonsági berendezései, vezetőlemeze, lánckereke stb. ellenőrizve legyen.

„A gép használata közben, ha bármilyen feltétel megváltozását tapasztaljuk, állítsuk le a gépet és hárítsuk el a hibát vagy forduljunk szakszervizhez” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Védőfelszerelések a biztonságos munkáért

Rendkívül fontos, hogy a láncfűrészek és a motoros fűrészek használatakor valamennyi kötelező védőeszközt viseljük. Amennyiben ugyanis ezt elmulasztjuk, súlyos sérüléseket, akár maradandó károsodásokat is szenvedhetünk.

„A felpattanó fadarabok okozta szem és arcsérülést arcvédővel - amely lehet plexi, vagy rács kialakítású - ellátott kombinált ipari védősisakkal tudjuk megelőzni. A védősisakkal szintén egybeépített hallásvédő fültok pedig a zajterhelés okozta halláskárosodásokat előzi meg. A kéz sérüléseinek megelőzése kizárólag jó minőségű munkakesztyűvel lehetséges” – magyarázza Taba Zsolt. Hozzáteszi: a leggyakrabban lábsérülések következnek be a motorfűrészek használata közben, amelynek nagyon súlyos következményei is lehetnek. Éppen ezért elengedhetetlen a vágásbiztos nadrág és acélbetétes bakancs viselése.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu weboldalra vagy nézzen szét online lapozható katalógusunkban. Kérdéseivel természetesen fordulhat a STIHL szakkereskedésekben dolgozó kollégákhoz is. Szakkereskedéseink listáját megtalálja a www.stihl-shop.hu oldalon.

Címkék: Stihl
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Az Amalgerol® termékcsalád az AÖP-ben

Tervezzünk előre a lehető legnagyobb hatékonyság érekében!