Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

2020.10.21

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról (KAP) a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban. Jó hírt kaptak az állattenyésztők és a kertészek.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás


Az egyezség két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19–21-i ülésén, Luxemburgban – közölte Nagy István agrárminiszter az MTI-vel. A tárcavezető rámutatott: a megállapodás alapvetően fogja meghatározni a magyar mezőgazdaság támogatási rendszerének és termelési feltételeinek jövőjét a 2023–2027 közötti időszakban. Hangsúlyozta: a közvetlen támogatási rendszer, a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások támogatása, a termeléshez kapcsolódó környezetvédelmi feltételek, a fiatal gazdák vagy a kisgazdaságok támogatása együttesen biztosítja majd a magyar mezőgazdaság versenyképes fejlődését.

Jó hír az állattenyésztőknek és a kertészeknek egyaránt, hogy a termeléshez kötött és az átmeneti nemzeti támogatások is megmaradnak. Nagy István az MTI-nek elmondta: miután a második éjszaka végére a megállapodás közelébe jutottak volna a miniszterek, minden előzmény nélkül az asztalra került egy olyan javaslat, amely teljesíthetetlen feltételeket írt volna elő a kisgazdaságok számára. Ez nem volt elfogadható a tagországok többségének, de végül – némi csúszással – létrejött az egyezség.


TOVÁBBI  HÍREK MEGTEKINTÉSE...

A MAGYAR GAZDÁLKODÓK SZAKMAI KÖZÖSSÉGE