TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 64.203,61 Ft (tonna)
Napraforgómag: 140.553,90 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 60.021,85 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 55.089,02 Ft (tonna)
Repcemag: 159.621,06 Ft (tonna)
Full-fat szója: 210.961,02 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 653 Ft
Benzin ára: 643 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 393,4
USD: 369,7
CHF: 406,26
GBP: 461,09
Hirdetés
Az európai terményvédelmi iparág 2030-ig szóló kötelezettségvállalása

Az európai terményvédelmi iparág 2030-ig szóló kötelezettségvállalása

Hírek - 2020.09.24

A növényvédelmi és a bio növényvédelmi termékek előállítói azért fogtak össze, hogy egyértelműen kötelezettséget vállaljanak az EU Green Deal megállapodása mellett.

Az európai terményvédelmi iparág (Europe's crop protection industry, ECPA) többféle ambiciózus kötelezettséget is vállalt az európai New Deal megállapodás támogatására, többek között 14 milliárd eurót invesztál új technológiákba és fenntarthatóbb termékekbe 2030-ig. Emellett az ECPA több hulladékot gyűjt be és fokozza az európai gazdák továbbképzését az unió a szántóföldtől az asztalig és a biodiverzitási stratégiája részeként.

Géraldine Kutas, a European Crop Protection Association (európai növényvédelmi szövetség) főigazgatója elmondta: „Az ambiciózus Európai Green Deallel az Európai Bizottság elsütötte a startpisztolyt, hogy az EU a fenntarthatóbb, klímasemleges jövő felé induljon el. Komolyan hozzá akarunk járulni és csatlakozni a Green Deal politikai kezdeményezéshez, ennek érdekében fogtak össze vállalataink, hogy önkéntesen szektorspecifikus, mérhető célokat tűzzenek ki a támogatására.”

Az ECPA hat kötelezettségvállalása az elkövetkező évtizedben a mezőgazdasági innovációs technológiák, a körkörös gazdaság és az emberek és a környezet jobb védelme kulcsterületein fog iránymutatást adni a szektornak.

Innováció és beruházás: A digitális precíziós eszközök, valamint a bio növényvédő termékek innovációjával és fejlesztésével elősegítjük az Európai Bizottság célját, hogy a digitális és zöldebb eljárások kerüljenek előtérbe. 2030-ig 10 milliárd eurót fektetünk a precíziós és digitális technológiák és 4 milliárdot a bio növényvédő szerek fejlesztésébe. Az iparág összes befektetése csak abban az esetben válik hasznossá, ha lesz hozzá megfelelő szabályozási környezet, amely lehetővé teszi, hogy az innovációk eljussanak az európai gazdálkodókhoz.

Körkörös gazdaság: Az üres műanyag növényvédőszer-csomagolóanyagok begyűjtésének 75%-ra növelésével és 2025-ig egy EU-tagállami begyűjtési rendszer létrehozásával, amilyen jelenleg nem létezik, elősegítjük a körkörös gazdaságra vonatkozó uniós célt, amely arra törekszik, hogy minimalizálja a hulladék és a felhasznált erőforrások mennyiségét, csökkentve a műanyag csomagolások környezeti hatását.

Az emberek és a környezet védelme: Megmutatva a gazdáknak, hogyan alkalmazzák az integrált növényvédelmet, hogyan védjék a vizeket és használják az egyéni védőeszközöket (PPE), az iparágunk a kitettség és a növényvédőszer-használatból eredő kockázatok további minimalizálására törekszik, miközben hozzájárul a fenntarthatósági direktívák és az uniós szántóföldtől az asztalig stratégiákhoz, amelyek célja, hogy elegendő élelmiszert állítsanak elő, fenntarthatóan.

Géraldine Kutas hozzátette: „Abban mindannyian egyetértünk, hogy mi a helyes irány, most már az a fontos, hogy körültekintően haladjunk előre, hogy elérjük a végső célunkat. Ezek a vállalások kihívást jelentenek vállalatainknak. De elszántak vagyunk, hogy elérjük, amit kitűztünk magunk elé, és felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy támogassa a fenntartható mezőgazdaságot a megfelelő szabályozási környezettel, amely lehetővé teszi, hogy eljussanak az innovációk a gazdálkodókhoz. Ez még csak a kezdet, nyomon fogjuk követni az iparágunk fejlődését a következő évtizedben, és transzparensen közzétesszük, meddig jutottunk.”

 
Forrás: Agrow

Címkék: növényvédelem, növényvédő szer, terményvédelem
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

AMAZONE – Új Precea vontatott szemenkénti vetőgép 6 m ...

Az AMAZONE egy új terméktípust vezet be a vontatott szemenkénti vetőgépek termékcsoportjában. A 6 m munkaszélességű ...