TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,02
USD: 358,44
CHF: 407,46
GBP: 454,86
Hirdetés
Minden kezdet nehéz?

Minden kezdet nehéz?

Hírek - 2020.09.17

Ha a repce korai fejlődésére gondolunk, a mondás igaz, de a termesztéstechnológia elemeinek helyes használatával könnyebbé tehetjük ezt az időszakot.

Hirdetés

Kártevők elleni védelem

A kelés utáni időszakban az állományt főként a kártevők veszélyeztetik. Már a vetés előtt érdemes a repce árvakelésen és a keresztesvirágú növények keverékével bevetett másodvetésű táblákon megjelenő kártevőket figyelni. Ez jelzi, hogy később a kelő repcén a földibolhák és a repcedarázs megjelenése milyen mértékben várható. A repce kelésétől pedig célszerű a kártevők betelepedését sárgatálas megfigyeléssel nyomon követni és ha szükséges célzott állománykezelésekkel védekezni.

Ha az idő hűvösebbre fordul, a nagy repcebolha megjelenésére is számítani kell, és akár ősszel is előfordulhat szárormányos betelepedés és tojásrakás is. Az ebből kikelő, korán megjelenő lárvák okozhatnak meglepetést a termelőknek.

A talajlakó és fiatalkori kártevők elleni védelemre az idei évtől flupiradifuron hatóanyagú csávázószer is alkalmazható, de az őszi állománykezelés szerepe továbbra is jelentős marad a repcetermesztésben. Ezeknél a kezeléseknél a kártevő és az hőmérséklet határozza meg, hogy milyen hatóanyagú készítmény alkalmazása lehet eredményes.

Decis Mega

Deltametrin hatóanyagú kontakt rovarölő szer. A fiatalkori kártevők ellen hatékony védelmet nyújt, akár hűvösebb időben is. Alkalmazása repcebolha, káposztabolha és repcedarázs lárva elleni védekezésre a repce szik-4 leveles állapota között javasolt. A készítménnyel az őszi kezelés után még 3 tavaszi kezelés végezhető. Dózisa repcében 0,15 l/ha 250-400 l/ha permetlében kijuttatva.

Proteus

Két eltérő hatásmechanizmusú hatóanyag, a tiakloprid* és a deltametrin gyári kombinációja: gyors taglózó hatású, ugyanakkor kiváló, hosszú hatástartamú inszekticid. A készítmény formulációja kiváló tapadást, fedettséget és esőállóságot, ezáltal fokozott hatékonyságot biztosít. A Proteus a rágó és szívó kártevők egyidejű fertőzése esetén is sikeresen alkalmazható. A védekezést a repce néhány lombleveles állapotáig ajánlott elvégezni. Ha repcedarázs is károsít a területen, a védekezést a fiatal lárvák ellen kell időzíteni. Felhasználása 0,5-0,75 l/ha dózisban, 300-500 l/ha lémennyiséggel javasolt.

Betegségek elleni védelem, biztonságos áttelelés

A repcét már ősszel jelentősen károsíthatják a gombabetegségek. A beszűkült vetésforgó, valamint a napraforgóval közös kórokozók megléte nagy területen biztosítja a fertőző anyag folyamatos jelenlétét. A gomba fejlődésének kedvező körülmények között – ilyen pedig valamelyik kórokozónak könnyen akad – védekezés nélkül komoly fertőzés alakulhat ki. Az őszi káposztarepce őszi kórokozói gyökérnyak- és szárrothadást, fehérszárúságot, szárpusztulást, valamint levélfoltosodást okoznak. Ezek közül a fóma lappangási ideje rendkívül hosszú akár 4-6 hét is lehet. Amikor a tünetek már megjelennek a védekezés kevésbé hatékony. Védekezés hiányában a fertőzött növények elpusztulnak, vagy fejlődésükben visszamaradva sínylődnek, az állomány legyengül és megnő a kifagyás veszélye, továbbá a szklerotiniához hasonló szárfehéredéses korai érés is megjelenhet. Az egészséges repceállománynak optimális fejlettségi állapotban (szárbaindulás előtt, optimális gyökérnyak átmérő és gyökértömeg) is kell lennie ahhoz, hogy biztosan átteleljen.

Folicur Solo

Kórokozók széles köre ellen hatékony, növekedésszabályozó hatású gombaölő szer. Megakadályozza a kórokozók fertőzését, az állomány nem gyengül, csökken a kifagyás veszélye. Emellett meggátolja a szárbaindulást, segíti az erős, zömök tőlevélrózsa kialakulását. A kezelés hatására fokozódik a gyökérzet növekedése, nagyobb lesz a gyökértömeg és a gyökérnyak átmérője is, így javítja a repce télállóságát.

Alkalmazása ősszel fejletlen, egyenetlen növényállomány megerősítésére a repce 4 leveles állapotától javasolt. Ajánlott dózisa ekkor 0,5 l/ha. Az erőteljes növekedés és az őszi szárbaindulás blokkolására a repce 4–6 leveles fejlettségénél 0,5-0,6 l/ha, a repce 6–8 leveles fejlettségi állapotában 0,75-0,8 l/ha dózisban alkalmazható. Erős Phoma, vagy Cylindrosporium fertőzés elleni védelemre a repce 6–8 leveles fejlettségénél 1,0 l/ha dózisban nyújt megfelelő védelmet.

Tilmor

Hatóanyagai, a tebukonazol és protiokonazol hatékonyan védenek a repce Magyarországon előforduló főbb gombabetegségei ellen. Ugyanakkor a tebukonazolnak köszönhetően kiemelkedő télállóság fokozó és regulátor hatással is rendelkezik. Őszi kezelésnél a készítményt 1,2 l/ha dózisban a repce 4-8 leveles állapotában javasolt kijuttatni, lehetőleg 12 °C feletti hőmérsékleten. A javasolt permetlé mennyiség – az állomány fejlettségétől függően – 250-400 l/ha. Az őszi kezelés biztonságosabbá teszi az állomány áttelelését és megakadályozza az állomány kiritkulását.

Alkalmazza a Bayer őszi repcevédelmi technológiát, ezzel jó állapotban, a kifagyás ellen védve indulhat a télbe a repce!


Perényi Marianna, Bayer Crop Science

Címkék: repce, Bayer Crop Science, Proteus, Folicur Solo, Decis Mega, Tilmor
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Ismét számottevően emelkednek az üzemanyagárak

A kőolaj- és üzemanyag-piacon változatlan a helyzet, inkább túlkínálat van és a forint is stabilan tartja jelenlegi ...