A magyar gazdálkodók szakmai közössége
Corteva Pioneer 15 éves nyeremény

Versenyautót is épített a Zetor

Hírek - 2020.09.05

Ritkán látott fotókat kotort elő az archívumából a Zetor, amely hajdan nemcsak a szántóföldeken, de a versenypályákon is vitézkedett. Négy évtizede 150 km/h volt a csúcssebesség.

Versenyautót is épített a Zetor


A történet még 1980-ban vette kezdetét, amely igen sikeres évnek bizonyult a csehszlovák gyártó számára, hiszen abban az esztendőben 32 ezer traktor gördült le a szerelőszalagokról. Ekkor készült el a – ma már kissé kimunkálatlannak tűnő – MTX 1-01 típusjelű formulaautó, amelynek a motorja, sebességváltója és futóműve a Škodától származott, a többi részegységet pedig a Zetor biztosította.

1981-től egy Rostislav Novosad nevű úriember vette át a projektet, és a formulaautó sikertörténete is onnantól számítódik. Eleinte a regionális bajnokságban versenyzett a gépével, majd három év után átnyergelt a csehszlovák országos bajnokságba. 1987-88 folyamán számos dobogót szerzett, és végül egészen 1990-ig kitartott a Zetorja mellett. Két esztendő múlva egészségügyi problémák miatt hagyott fel a versenyzéssel.

zetor 2

A keleti blokkban a nyugati Formula V kategória mintájára hozták létre a saját formulájukat, sőt a Metalex nevű cég által épített, 150 km/h csúcssebességű MTX 1-01 versenygépek bizonyos tekintetben még felül is múlták „kapitalista” vetélytársaikat. Vízhűtéses, alumíniumból épített motor dolgozott a narancssárga burkolat alatt, a hűtőt pedig keresztbe építették be az orrba, így nem „gabalyodott össze” az első felfüggesztéssel. A Zetor versenyautója ma már egy magángyűjtemény megbecsült darabja.
Címkék: traktor, Zetor, Csehország, Skoda, versenyautó

LEGOLVASOTTABB HÍREK

2023.01.28

Ukrán gabona, uniós fejfájás

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.27

Nemcsak olcsó gabona, hanem silány liszt is érkezik Ukrajnából

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.25

Videón, ahogy az autó felborít egy pótkocsis traktort

TOVÁBB OLVASOM...

2023.01.24

Páratlan technológiai újítás a Huntractornál

TOVÁBB OLVASOM...
TOVÁBB A HÍREK OLDALRA...