TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 65.972,12 Ft (tonna)
Napraforgómag: 146.274,96 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 58.281,03 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 54.759,70 Ft (tonna)
Repcemag: 163.971,57 Ft (tonna)
Full-fat szója: 216.932,13 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 657 Ft
Benzin ára: 618 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 389,34
USD: 359,17
CHF: 408,24
GBP: 455,43
Hirdetés
Budai: Magyarország sikeresen ellensúlyozta a magyar agrártermékekre vonatkozó orosz embargót

Budai: Magyarország sikeresen ellensúlyozta a magyar agrártermékekre vonatkozó orosz embargót

Hírek - 2016.02.01

Magyarország sikeresen ellensúlyozta új piacok felkutatásával a magyar agrár- és élelmiszeripari termékekre vonatkozó mintegy másfél éve bevezetett orosz embargót - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztosa az MTI-nek.

Hirdetés

Budai Gyula emlékeztetett: Magyarország már az orosz embargó elrendelését követő hónapban - ez 2014 szeptembere volt - lépéseket tett annak érdekében, hogy a magyar agrár- és élelmiszeripari termékeknek új piacokat találjon. Ennek jegyében szélesítette agrárkereskedelmi kapcsolatait a nyugat-balkáni országokkal, a dél- kelet-ázsiai és a távol-keleti államokkal, valamint Kínával.
A magyar agrártermékek és élelmiszerek iránt jelentős az érdeklődés és a kereslet is ezekben az országokban. Ezt támasztja alá, hogy mind Dél-Koreában, mind Japánban, mint Szingapúrban a magyar sertéshúst, főként a mangalicatermékeket jól lehet értékesíteni, de például nemrégiben a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. helyi irodáinak megnyitásakor Vietnámban, Hanoiban és Ho Si Minh-városban valamint Kambodzsában Phnom Penh-ben is jelentős érdeklődés mutatkozott a magyar élelmiszerek és agrártermékek iránt. Budai Gyula szerint ezekben az országokban a magyar termékek piacra jutását az is segítheti, hogy a helyi elit tagjai közül korábban többen Magyarországon tanultak. A szóban forgó piaci expanzió része lesz az a közeljövőben sorra kerülő tokiói rendezvény is, ahol ugyancsak a magyar agrár- és élelmiszeripari termékeket vonultatja fel a nemzeti kereskedőház.
A miniszteri biztos kiemelte: az elmúlt másfél év rávilágított arra, hogy Európa számára nagyon fontos az orosz piac. Úgy vélte, az EU embargós politikája rendkívül nagy károkat okozott az uniós agrártermelőknek, mert nem értek el kellő hatást azok a kompenzációs intézkedések, amelyek az uniós árukat sújtó orosz beviteli korlátozásokat lettek volna hivatottak ellensúlyozni. Ezért az unió nagy agrártermelői egységesen egyre hangosabban követelik az embargós politika megszüntetését - mondta.
Budai Gyula tapasztalataira hivatkozva úgy vélekedett, hogy amennyiben a kelet-ukrajnai helyzet rendezését célzó minszki megállapodást betartják a felek, úgy az uniós árukat sújtó orosz embargó még az idén, jó esetben 2016 első fél évében megszűnhet. Ezt a folyamatot siettetheti, hogy Oroszország ez év januárjától beviteli korlátozás alá vonta az ukrán mezőgazdasági cikkeket. A miniszteri biztos szerint 2014-ben mintegy 80 millió euró, 2015-ben pedig ennek az összegnek mintegy a duplája volt a magyar agrár- és élelmiszeripari exportőrök kára az orosz embargó miatt.
Az agrártárca volt államtitkára emlékeztetett arra, hogy az Orosz Föderáció Állat- és Növényegészségügyi Szövetségi Felügyelete legutóbb a múlt év áprilisának végén ellenőrzött magyar húsipari cégeket. Ennek nyomán jelenleg 5 magyar cég továbbra is szállíthatja termékeit Oroszországba. Ezek közé tartozik a Gallicoop Zrt., a Suga Food Kft., a Wasim Sajt Kft., az Aliment Kft., a Szegedi Paprika Fűszer és Konzervgyártó Zrt. Emellett az orosz állat- és növényegészségügyi hatóság három cég esetében feloldotta a korábban bevezetett ideiglenes korlátozásokat. Ezek: a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt Alsómocsoládi Gyáregysége, a Pannontej Zrt. valamint a Pick Szeged Szalámigyár és Húsüzem Zrt. Fenntartotta továbbá a tavaly tavaszi audit során tapasztalt hiányosságok miatt 5 cég esetében a korábban bevezetett ideiglenes korlátozásokat, és ezt további két vállalat esetében is bevezette.
Budai Gyula megjegyezte: a magyar cégek közül volt amelyik nem veszített, hanem inkább nyert az embargó bevezetésével. Ezek közül a vállalatok közül a vetőmagtermelő cégeket valamint egyes konzervipar üzemeket említett meg. Rámutatott: amennyiben az orosz embargó megszűnik, úgy a magyar sertéslétszámot belátható időn belül növelni kell, hogy az oroszországi igények kielégíthetők legyenek magyar húsipari termékekkel.
Forrás: MTI

Címkék:
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Újabb javítások az eGN rendszerben

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a felhasználókat, hogy január 26-án élesedett ...