TERMÉNYFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK:
Étkezési búza: 67.768,08 Ft (tonna)
Takarmánybúza: 61.464,14 Ft (tonna)
Napraforgómag: 126.616,67 Ft (tonna)
Takarmánykukorica: 53.939,78 Ft (tonna)
Takarmányárpa: 50.883,02 Ft (tonna)
Repcemag: 162.255,39 Ft (tonna)
Full-fat szója: 200.238,99 Ft (tonna)
ÜZEMANYAGÁRAK:
Gázolaj ára: 604 Ft
Benzin ára: 577 Ft
DEVIZA KÖZÉPÁRFOLYAM:
EUR: 380,17
USD: 348,84
CHF: 399,18
GBP: 441,91
Hirdetés
A 2019-es fotópályázat győztesei

A 2019-es fotópályázat győztesei

Hírek - 2020.06.21

Saját kertünk is remek terep a növényvédelmi megfigyelésekhez 2019-ben immár második alkalommal hirdettük meg a Növényvédelmi fotópályázatot, amelyre az első évhez hasonlóan nagy számban érkeztek a növényvédelemmel, mezőgazdasággal kapcsolatos fényképfelvételek. A következőkben két kategória győztes felvételének készítőjét mutatjuk be.


„Közönségdíjas felvétel” kategória győztese

 Tóth GyőzőTóth Győző

 

Növényvédelmi fotópályázatunkon 2019-ben a „Közönségdíjas felvétel” kategóriában első helyezést ért el Tóth Győző „Csíkos pajzsospoloska” című felvételével. Kategóriagyőztesünk jelenleg a Gödöllői Szent István Egyetemen tanul végzős hallgatóként környezetgazdálkodási agrármérnök szakon. A mezőgazdasághoz, növényvédelemhez való kötődése is innen ered. Adjuk át most a szót neki!

„Bár nem születtem mezőgazdász családba, régóta foglalkoztatnak a fenntartható fejlődés lehetőségei. Mivel kreatív gondolkodásúnak tartom magam, mindig is nagyra tartottam az értékteremtő munkát, főleg a vidék fejlődése szempontjából. Én is vidéken élek ugyanis, így fontos számomra megőrizni annak szépségét, a benne rejlő lehetőségek értékekké formálását, és hogy mindezt megoszthassam a világgal. Jövőbeli munkámmal a térségfejlesztés területén szeretnék részese lenni ezeknek a folyamatoknak, és a kreativitásommal színesíteni azokat.

növényvédelmi fotópályázat

„Csíkos pajzsospoloska”

Jelenleg Királdon, Borsod-Abaúj-Zemplén megye nyugati részén lakom, ahol a természeti környezet ezernyi lehetőséget biztosít a természetjárásra, valamint kedves hobbim, a természetfotózás gyakorlására. Ez, mindazon túl, hogy kikapcsolódást nyújt számomra, lehetőség arra is, hogy a természet apró szépségeit a saját szemszögemből mutathassam be másoknak. Szabadidőmben szívesen rajzolok, festek, zenélek, amiben kiélhetem kreativitásomat. A természet iránti szeretetem ebben is megjelenik, képeim, rajzaim témái is gyakran származnak onnan, a zenében pedig elsősorban a folkmetal irányzat iránt érdeklődöm.

A fotózás továbbra is fontos szerepet játszik az életemben, folyamatosan szeretnék benne fejlődni, egyre jobb és jobb képekben bemutatni a természet szépségét. Ezért 
a jövőben is a természetfotózás műfajánál maradnék, ezen belül is a makróvilág, valamint a vadfotók tartoznak a legkedvesebb témáim közé. Szeretném ezekkel a lehető legmélyrehatóbban foglalkozni. De ezeken túl a jövőben szívesen próbára tenném tudásomat a fotózás más területén is.

A növényvédelmi fotópályázatra beküldött felvételem, amellyel a legtöbb szavazatot nyertem el, egy nyári napon a saját kertünkben készült. A poloskákra kerti munka közben lettem figyelmes, azokat 
a növényvédelmi beavatkozás előtt örökítettem meg.”


„Határtalan határ” 
kategória győztese

ftToth Viktor TiborTóth Viktor Tibor

 

Növényvédelmi fotópályázatunkon 2019-ben a „Határtalan határ” kategóriában első helyezést ért el Tóth Viktor Tibor, „Szépség és a szörnyeteg, Podosphaera leucotricha” című felvételével. A kategóriagyőztes felvétel készítője családjában úttörő szerepet tölt be, ugyanis a mezőgazdasághoz korábban semmiféle kötődésük sem volt. Következzen most kategóriagyőztesünk rövid bemutatkozása.

„Tanulmányaimat szülőfalumban, Jászkarajenőn, a Gróf Széchenyi István Általános Iskolában kezdtem meg, és jeles eredménnyel, Tóth István-emlékdíjas tanulóként végeztem el. Középiskolai tanulmányaimat Cegléden, a Kossuth Lajos Gimnáziumban folytattam. Ennek végeztével fordult érdeklődésem a mezőgazdaság irányába. Pályaválasztásomra hatással volt, hogy már kiskoromtól kezdve érdekelt, mi történik 
a kertünkben, a környezetemben, valamint a természetben, amely mindig is közel állt hozzám. Továbbtanulásomat sajnos befolyásolta egy 2012-től kialakuló betegségem, amellyel a mai napig meg kell küzdenem. Ezért is jelentkeztem a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumának környezetgazdálkodási agrármérnök képzésére, ahol három és fél év elteltével jó eredménnyel vehettem át az első diplomámat. Ezt követően meglévő végzetségemmel sikertelenül próbáltam elhelyezkedni, így arra a döntésre jutottam, hogy tanulmányaimat a növényorvosi mesterképzésen, a Szent István Egyetemen, Budapesten folytatom. A Növényorvosi Msc képzésre való jelentkezésemet részben az is indokolta, hogy a jövőben szeretnék saját kertészetet létrehozni.

növényvédelmi fotópályázat

Szépség és a szörnyeteg, Podosphaera leucotricha

Jelenleg Jászkarajenőn lakom szüleimmel és két húgommal. Szabadidőmben hobbiszinten orchideákkal és egyéb dísznövényekkel foglalkozom. A fényképezés igazából mindig is jelen volt az életemben, és leginkább orchideáimról, dísznövényeim-ről, állatokról, valamint a tájról készítek felvételeket.

A Növényvédelmi fotópályázat „Határtalan határ” kategóriájában első helyezést elért győztes fényképfelvételemet, amely almafalisztharmattal fertőzött hajtásokat mutat, Pomázon készítettem egy május eleji terepgyakorlaton. A kép elkészültéért szeretném köszönetemet kifejezi dr. Pénzes Bélának."

A szervezők, az AgrárUnió Mezőgazdasági Magazin és Portál, valamint a KárKép növényvédelmi portál nevében köszönjük 
a pályázatunkon való részvételt, valamint 
a kiváló felvételeket!

 
Szerző: AgrárUnió

Címkék: növényvédelmi fotópályázat
Friss hírek
Kiemelt hírek

Ezt olvasta már?

Januártól jönnek a kötelező visszaváltási díjas termékek

Hamarosan hazánkban is életbe lép a 0,1–3 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolások kötelező ...